Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2021 17:45 - Бързото възстановяване на Китай хвърля сянка върху хегемонията на долара
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1518 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
МОЖЕ ЛИ ДА  ПРОДЪЛЖАВА  И  ДО КОГА- ГОСПОДСТВОТО НА ДОЛАРА
НЕ ГО ЛИ ЗАСТРАШАВА  КИТАЙ, КОЙТО  БЪРЗО СЕ СПРАВИ С  ПАНДЕМИЯТА??
ОТГОВОРЪТ  ЩЕ ДАДЕ  НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА  САЩ  И СВЕТЪТ  ЧАКА С НАПРЕЖЕНИЕ , ОЧАКВАНЕ, НЕТЪРПЕНИЕ... ПРИ ПОСЛЕДНИТЕ НЕПРИЕМЛИВИ  СЪБИТИЯ   АТАКАТА  НА  КАПИТОЛИЯ...
А КИТАЙ НЕВЪЗМУТИМ  СЕ ИЗДИГА  КЪМ  ЗАЕМАНЕ  МЯСТОТО НА  НАЙ РАЗВИТА  ИКИНОМИКА   ЩЕ ДОПУСНЕ ЛИ ТОВА  АМЕРИКА  САЩ  ... 



Гласувай:
8



1. zaw12929 - Скоростното възстановяване на к...
11.01.2021 17:47
Скоростното възстановяване на китайската икономика от щетите, нанесени през 2020 г. от пандемията от коронавирус, възобнови многогодишния дебат за това колко дълго може да продължи вече 50-годишното господство на долара на глобалните пазари, пише Bloomberg.

Опитите на САЩ да наложат контрол върху заразата и да съживят своята икономика рязко контрастират с лекотата, с която действа Китай, където икономическият растеж се завърна. Този контраст, който доведе до най-лошото представяне на долара от 2017 г. насам на фона на възхода на юана (ренминби), подкрепи усилията на Пекин да прекрати хегемонията на щатската валута. Инвеститорите вече започват да се стичат към китайски активи, изпробвайки юана в търговия, придавайки му дори вид на резервна валута.
Още по темата
ЕЦБ пуска в обращение монети за милиарди евро
Парите не са това, което бяха

Оттеглянето на долара като глобална резервна валута се дискутира и прогнозира в продължение на години. Преди въздигането на юана, еврото се разглеждаше като най-вероятен наследник на ролята на щатската валута. Нищо обаче не успя да помрачи двата фактора, които подкрепяха долара – ролята на САЩ като двигател на глобалния растеж и възприемането на валутата като предпочитано убежище за инвеститорите по време на криза. Тези два стълба бяха толкова мощни, че преди години години се сдобиха с прякор в трейдърските кръгове – „усмивката на долара“.

Но напоследък тази усмивка прилича повече на израз на самодоволство, тъй като вирусът ерозира двете традиционни опори на валутата. И сега юанът е този, който се възползва от търсенето на икономическа ефективност, както и от активите, изолирани от последиците от пандемията, връщайки фокуса върху дългосрочните перспективи за валутата.

„Центърът на глобалната икономика се измества от северната част на Атлантическия океан, където се намира от 500 години, към Тихия океан“, посочва Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex. „И валутните пазари ще отразят това изместване с течение на времето“, добавя той.

„Усмивката на юана“

Това е в известно отношение един ироничен завършек на опита на американския президент Доналд Тръмп да постигне по-слаб долар. Въпреки честите критики към Пекин, че китайските власти контролират юана, поставяйки капак върху неговия растеж, с което подкрепят китайския износ за сметка на САЩ, което беше отразено и в търговската война между двете страни, в крайна сметка пандемията беше тази, която промени статуквото.

Китай, люлката на коронавируса, в момента жъне плодовете от глобалното разпространение на заразата. Втората по големина икономика в света ще успее да изпревари САЩ като водещ двигател за растеж през 2028 г., или пет години по-рано от прогнозираното през 2019 г., посочват от Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Въпреки че се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се възстанови през тази година, увеличавайки се с 3,9%, Китай вероятно ще отчете икономически растеж в размер на 8 на сто. В същото време Народната банка на Китай обмисля затягане на паричната политика – в ярък контраст с обещанието от страна на Федералния резерв да остане „приспособим“, което помага за понижението в стойността на долара.

В същото време Китай продължава да трупа влияние заради важната си роля в глобалната верига на доставки.

„САЩ и други страни продължават да разчитат на китайската верига на доставки, за да

контролират пандемията, докато ваксинирането увеличава мащабите си“, посочва Бен Емънс, управляващ директор по макростратегия в Medley Global Advisors.
1 2 »
цитирай
2. kvg55 - zaw12929,
11.01.2021 17:57
Руската федерация бавно и методично се дедоларизира. Китай предлага нова, необвързана с конкретна страна валута да замести долара.
цитирай
3. zaw12929 - ПОДРЯЗВАТ УСПЕШНО КРИЛАТА НА ХЕГЕМОНА
12.01.2021 09:04
kvg55 написа:
Руската федерация бавно и методично се дедоларизира. Китай предлага нова, необвързана с конкретна страна валута да замести долара.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14207048
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68272
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031