Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2008 11:37 - И Исус нахрани гладните с два есемеса
Автор: ianchefff Категория: Политика   
Прочетен: 3053 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2008 11:41


“А Той, като взе петте хляба и двете риби и погледна към небето, 
благослови ги, разчупи и даде на учениците да сложат на народа. 
И ядоха и се наситиха всички...“
                                                         Евангелие от Лука [9:17-18]

“1 SMS, 1 топло ядене за 1 българско дете”.

                                         Наслов на благотворителна кампания

            Допускам, че някъде в бъдещето в някоя вулгарна българска версия на Библията ще пише, че Исус е нахранил 5000 души с два sms-а. Нищо екзотично няма в една подобна хипотеза, текстът на Светото писание е видял какви ли не версии, намеси и размествания. А пък в религиозното съзнание на българина идеята за чудо не преминава отвъд представата за преживящ пред телевизора си човек с джиесем в ръка и с кристална съвест, взрян в деколтето на певица със спорна визия, манталитет и талант. Тук чудото се състои най-вече в чистата съвест и в чудотворната причинно-следствена връзка между напълнените очи на зрителя и напълнените стомаси на сираците.
     Това е матрицата, по която се организират и продуцират всички благотворителни кампании у нас, независимо кои са инициаторите. За няколко години, между сълзливата до неприличие инициатива с картичките “На сираче хляб не се отказва” и последното веселяшко шоу на бТВ “Великолепната шесторка” милосърдието прерасна от читалищна самодейност в мегаиндустрия. Индустрия, която компании, политици и медии експлоатират чисто и просто за реклама и всякакъв вид печалби.

            Механизмът, по който се провежда една подобна кампания, е идиотски прост. Умиляваш зрителя с репортажчета за глада, мръсотията, студа, физическото страдание, унижението, отчаянието, самотата или безнадеждността на болни, увредени, захвърлени, изнасилени или малтертирани деца, бременни жени или стари хора (от всичко това обаче в малки и добре премерени количества, за да не секне апетитът на зрителя и ищахът му да се забавлява), съобщаваш му колко щедро, благородно и възвишено ще постъпи, като си прати левчето, и пускаш шоуто да върви.
            Колко удобно, нали! Да си купиш индулгенциите, да успокоиш наченките на угризения и едновременно с това да поласкаеш егото си с един-два есемеса. Най-честият контрааргумент в подобни случаи е: “Какво толкова, нали ще се помогне на горките дечица. Има добри хора, вижте колко много пари се събраха!”
            Няма нищо лошо в събраните пари, но на никакви дечица не се помага по този начин. Напротив, чудовищният модел се възпроизвежда отново и отново. Първо, нали същите тия просълзени зрители на другия ден ще подминат безгрижно или с погнуса просещите деца, кварталните идиоти, клошарите.
       Целта на последната тв кампания е да се построи дом за децата от Могилино. За всеки българин, който напоследък е купувал недвижим имот, е ясно, че колкото и пари да се съберат, те няма да стигнат кой знае за какво. Освен това децата имат нужда не от нов дом, а от нова политика. Те не трябва да живеят в куклена къща някъде по джендемите, а в градовете, заобиколени от човешко внимание и искрен интерес. Ще заприличаме на нормална страна, когато някое момиче с умствено увреждане ви поеме палтото в гардероба на Народния театър, когато видите младеж със синдрома на Даун да мете коридора на КАТ, когато в трамвая направите място на някой малък аутист, нарамил виолончело, а пък по катерушките в парковете до вашите деца се забавляват групи от малчугани с видими несъвършенства. Това не става с есемеси, шоупрограми, журналистки в дълги рокли, сълзи и сополи, а с публицистика, възмущение и последователност. Зрителите не трябва да бъдат доведени до умиление, те трябва да бъдат доведени до катарзис.

            Даваме ли си сметка какво се случи всъщност? Една британска журналистка засне документален филм за един български дом с умствено изостанали деца, отглеждани по-небрежно и от добитък. (Едва ли пък точно британците не знаят как се прави шоу?!) Той беше излъчен няколко пъти от британската национална телевизия, в резултат на което британските граждани бяха потресени, разгневиха се и поискаха от британския министър-председател и Европейската комисия да вземат незабавни мерки за прекратяването на това безобразие в България. У нас обаче Българската национална телевизия не само че не е заснела нещо дори бегло напомнящо този филм, но дори не го и излъчи. Българските граждани не са потресени и разгневени. Те се умиляват, те се забавляват. Те не искат да спре с това безобразие. Те пращат есемеси, докато се вълнуват от неосъществените певчески амбиции на една телевизионна водеща.

            Ако сте обърнали внимание, филмът на Кейт Блюит не се казва “Изоставените деца в с. Могилино”, а “Изоставените деца на България”. Във всички социални домове, все едно за деца или за възрастни, положението е сходно. Просто защото българите изоставят децата си. Въпросът е не да се помогне да децата в Могилино, а изобщо на децата в институциите.
Тази ялова и безсмислена сантименталност се пренася върху всички проблеми в държавата. Пускат ни репортажи за доведени до отчаяние бащи, които всекидневно гледат децата си, измъчвани от болка, защото нямат необходимото лекарство. Въпросът е не колко есемеса са нужни, за да се купи лекарството. Въпросът е защо детето не си получава лекарството, кога ще го получи и кой ще бъде уволнен, защото не го е получило. Не е вярно, че няма пари. Има пари, но се харчат по престъпен начин. От 10 ноември насам бюджетът за здравеопазването е нараснал многократно в твърда валута. Дори и да не беше нараснал, пак има пари за всичко. Само по Коледа за коктейли, позлатени писалки и тефтери държавните институции изхарчват бюджет, с който могат да изхранват две години всички сираци в държавата или да купят лекарства за поне половината хронично болни деца. Това е истината. Но всъщност на кого му пука! Нали шоуто трябва да продължи.


Силвия Йотова

в-к Новинар

 


 

           


Тагове:   нахрани,


Гласувай:
0



1. sowhat - браво бро
22.01.2008 11:39
евала на силвето .
това е онова силве нали ?:)
цитирай
2. ianchefff - бро,
22.01.2008 11:40
не.
Това със сигурност не е онова Силве.

:)
цитирай
3. chara - радвам се че намирам съмишленици
22.01.2008 11:55
и аз смятам че наливането на пари без идея и без държавна политика е все едно да пълниш пробита кофа. Нищо не остава. Дадох и определение на този тип политика - политика на НИЩОПРАВЕНЕТО.
За съжаление истинската политика изисква много усилия, вяра, отговорност и последователност, за да се отстоява, а струва ми се липсва в момента политически субект, който да реализира подобно нещо!
Събраните парички, макар и дадени от сърце от зрителите, няма да решат проблема на тези деца и въобще на децата и възрастните в институции!
Защото има и възрастни в институции и там положението е ... както и да е, трудно се говори за това! За съжаление това е една от срамните тайни на България и част от многото неудобни истини!
цитирай
4. buboleche - ми така е, но
22.01.2008 11:58
на кой му пука ?
цитирай
5. viovioi - да, права е авторката..
22.01.2008 12:00
и на мен ми е минавало през ума, че пускайки СМС (например аз) утешавам, успокоявам съвестта си. Иначе ме терзае мисълтта че съм груба, егоистка и без всякакво човешко чувство. Направо бързам да пусна СМС, за да се освободя от угризенията и да ми е спокойна вечертта. Да, това е психо атака - така някак и аз съм го усещала.
цитирай
6. mph - Пари винаги трябват
22.01.2008 12:00
Само че обикновено поливаме пясъка. Нуждата е от грижи и професионализъм, но в тази посока няма инвестиции. От вчера за приюта в Бургас - обмисляла се идеята децата да се преместят извън града и така нямало да скитат по улиците.
цитирай
7. drona - ...
22.01.2008 12:59
Ниски заплати на некомпетентен и немотивиран персонал. Каквито и палати да построим - докато не се реши въпроса с персонала - всички е въздух под налягане.
цитирай
8. utremer - ей това писане чаках
22.01.2008 14:32
особено по хоризонтала "звезди"( разбирай деколтета) - пълни очи - пуснат есемес - отиващи някъде пари. Аман от пишман PR, в BTV даже и това няма да се научат да правят. Колкото и песни и пляски да има, колкото и генерирани пари от SMS да се съберат това няма да промени малкия, но съществен факт, а именно че преди по-малко от два месеца се раздаде повече от милиард и половина бюджетен излишък. Как и къде се раздаде е отделен въпрос. Време е индивидите, които обитаваме територията между Румъния , Гърция и Сърбия да разберем, че милосърдието и съпричастността не са предколедно настроение. Те трябва да станат състояние на духа. А дотогава : http://mogilino.wordpress.com/. На популистите- честито.
цитирай
9. ianchefff - джд,
22.01.2008 18:58
нали?
Освен това и тя, Силвия била се казвала, моля ви се.

:)))))))хахахахааааааааааааааа
цитирай
10. nadagr - Напълно съм съгласна
23.01.2008 10:32
парите на българите се харчат престъпно от най-"отговорните" хора в държавата.И това безобразие кой ще го спре,ако не народът.Тази здравна реформа е напълно ялова и храни само чиновници.И пак някой отвън ни отваря очите.То сигурно и Априлско въстание нямаше да има,ако не беше Макгахан.
цитирай
11. zari - Най-силното, което съм прочел напоследък- прониза ме! Гинес!
23.01.2008 14:17
"Ще заприличаме на нормална страна, когато някое момиче с умствено увреждане ви поеме палтото в гардероба на Народния театър, когато видите младеж със синдрома на Даун да мете коридора на КАТ, когато в трамвая направите място на някой малък аутист, нарамил виолончело, а пък по катерушките в парковете до вашите деца се забавляват групи от малчугани с видими несъвършенства".

цитирай
12. divini - @ zari
23.01.2008 16:39
наистина е силно и ... много вярно...

Поздрави
цитирай
13. milionche - Определено
24.01.2008 10:36
и аз съм "за" катарзиса в мисленето на хората. Но напоследък си мисля, че това вече е невъзможно. Като започнем от мръсотията около нас, която не ни впечатлява, от войната по пътищата и скитащи деца без дом......Нищо не ни трогва. Мъртви души сме!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4627677
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031