Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2019 15:59 - Разсъждения върху статията "Малките булки у нас", публикувана в днешния брой на в-к "Труд"
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 2703 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В днешния брой на в-к "Труд", стр. 10, колеги, прочетох една много интересна статия, която се отнася до проблема, очертан от автора на статията в подзаглавието й - "Деца раждат нещастни деца". ("Неинтегрираният електорат се множи")
Всъщност до момента, колеги, не ми се беше случвало да чета добре обмислена и коректна в голямата си част статия по този проблем, още е в спомените ми онази "новинарска" статия отпреди месеци във в-к "Телеграф", от чието заглавие още си личеше, че някакво момиче в шести клас "искало мъж" или нещо подобно, не помня, колеги, то една ли е подобна статия... Въпросният материал беше в две малки колонки, за някаква ученичка в някакво забутано селище, уж "една от многото"(?), нещо уж като теле с две глави, вероятно, за редактори на "Телеграф", кой знай.... 
Е, г-жа Анна Заркова в своята статия във в-к "Труд" ни представя телетата с две глави, за които се мълчи у нас, или се говори така, както говорят във в-к "Телеграф", в онази статия... Всички сме виждали, колеги, в добре уредените гимназиални кабинети по биология, цилиндри, пълни с жълтеникав разтвор, в който плуват зародиши в различни стадии на развитие, от най-малкия до най-големия (докъм шести месец), аз лично, се сетих за това, докато наблюдавах, колеги, снимката мисля, на най-младата родилка в България (необозначена като такава?) на фона на някакви остарели, сигурно набъкани със стафилококи плочки в някое родилно отделение в някоя от засегнатите от синдрома "деца раждат деца" области)), седнала върху русенското легло, държи в ръце бебе и гледа извънредно сериозно, за една нощ явно се е превърнала в собствената си майка. който са подсмихва, колеги, да си помисли - как стават тия работи, на 11-12 - годишна възраст, защото аз лично познавам деца, които си остават на 11 години, дори и когато навършат 33, всички познаваме, ама такова момиче, като на снимката, виждаме само по улиците с бебето на просия, а г-жа Заркова го е видяла, и на плаз Пигал в Париж, и на други места, за които у нас, не се говори, или се говори на друг тон)))
Още в първите абзаци, за това, как бебето на 15-годишна родилка, било изпреварено и "измамено"  от друго бебе за титлата "първородно" за 2019 г.,  си проличава идеята на автора за измамените в бебешките класации у нас, но аз не съм съгласна, че "телевизиите" са загърбили случая на Рашко, защото просто "темата... се захранва от нови събития постоянно." Темата, "Деца раждат деца" изобщо не е говорена у нас, тя никога не е била на дневен ред, а и всъщност, отношението на телевизиите е съвсем нормално - все пак, след накоя година, когато Рашко навърши 11 г. и получи 70 процента изгаряния в опит да открадне жица от БДЖ, медиите ще се сетят, някой колега може да изрови и факта, че той почти е станал бебе на 2019 г., колеги))
За жалост, авторът на материала не е посочил и точните дати, на които се разиграват познатите вече от медиите истории на "малки булки", и на техните деца. Аз лично, не приемам, че те се разиграват извън времето, че може да са се случили миналата година, или по-миналата, защото в такъв случай, животът на Рашко, губи смисъл, ще се появи друг Рашко, който ще "измами"медийното внимание, а това е недопустимо. 
По-нататък в статията лекарят разказва как раждат 12-годишните момичета - уж през призмата на единичния случай - Румяна - "В първото раждане Румяна беше прекалено малка и недоразвита, със секцио едва я спасихме.". Ех, колеги, къде са сега патриотите - противници на секциото у нас, и защо ги няма, за Бога, де са модерните идеи за раждане чрез секцио, които причиняваха толкова много статии въ в вестниците и толкова много постове във фейсбук и по форумите? Де са тия хора, за да може един лекар - гинеколог от някаква болница в град Лом, да обясни, как се прави секцио на дете, за да се извади здраво бебе и да се спаси животът на родилката?! Дали, колеги, има такива доклади на конференции на гинеколозите у нас, за да се подпомогне на практика развитието на медицината - тц,  поне в посоката, очертана от г-жа Заркова, тоест в празното, в липсата на регистър на ражданията и на разни стандарти (доколкото помня) за работата им .... 
По-нататък, от изказването на лекаря научаваме, че това раждане, осъществило се неизвестно кога, е на практика номер 26 в статистиката от град Лом (вероятно от общината, не става ясно съвсем). Разбира се, че проблемът, който на нас ни се струва малък, защото не можем да преценим статистиката - какво са 26 бебета, на фона на какво беше там, 46 000 живородени за цялата страна (обикновено статистическите данни у нас се поднасят така, в тази статия това не е така, слава Богу), има дори и решение - "Имаме заповед при майки под 16 г. (бел. моя - леле, каква свенливост, а при такива под 12 г., какво действа?!) да се обаждаме на держурния прокурор директно (бел. моя - опа, ето го решението, за такива под 14 г., явно трябва да се обаждат на началника на дежурния прокурор, ама, няма такава заповед, явно на началника не му пука, щом е допуснал, подчиненият му да се занимава сам с това))) а под 18 г. - на закрилата на детето."
Никаква идея нямам, колеги, как агенция "Закрила на детето" и с какво търкаля виновните за ражданията при деца между 16 и 18 години, защото на практика, до 18 години, женското тяло не е достатъчно добре развито, за да ражда нормално (не, за да има цикъл, колеги!), особено, ако имаме системни недохранвания, болести, и пр., но явно и те си вършат работата, както я върши прокуратурата, както разяснява г-жа Заркова - "От прокуратурата идва постановление за отказ от дело - с мотив, че оплождането на малолетни в ромската общност е традиция."Ех, колеги, как ми напомни този аргумент, за традиците в етническите общности, друг аргумент, който посочих друга моя статия тук, за детската смъртност и нейните луди стойности в Южен централен район, които стойности бяха коментирани от д-р на статистическите науки, като произлизащи от "манталитета" на "населението")))). Мисля си,  колеги, че расизмът, дължащ се на некомпетентност или на чист мързел у редица институции у нас, си е чиста проба "на гол тумбак чифте пищови", да. 
Я да видим сега, какво информира Държавната агенция за закрила на детето, по-нататък в статията, а именно, че "850 ранни съжителства са регистрирани в циганските махали (бел. моя - ама не се споменава, за миналата година ли е това, за пет години назад ли е, как са в сравнение данните, защо няма сравнение, какъв процент са успели да обхванат и защо не са обхванали останалите и пр. и пр.), при което 503 раждания минали благополучно. За неблагополучията в подранилото човешко възпроизводство не се съобщава. " Спрях цитата, колеги, защото за "неблагополучията" се е съобщило, в част (ама кой да ти каже коя) от гореописаните статистически данни, които намерих в Народната библиотека в Пловдив, за детската смъртност. Не зная какво друго да кажа, колеги, за детската смъртност, защото и друг път съм разказвала, за две бебета в община Карлово, които научих, за моя скромен по-малко от годишен стаж като учител, как починали - едното от студ, другото, стъпкано от коня на семейството, което спяло в една стая с животното. И досега не мога да проумея, как така го е стъпкал коня, конете са добри животни, вие не мислите ли така? 
Обаче, за жалост, в статията липсва нещо друго - "Но се забелязва разминаване в данните на социалното министерство, НПО - та и ДАЗД (бел. моя - липсват, колеги, данните от социалното министерство и НПО-тата, в случая, но има някакви цифри по-долу, които ги представят, уж). Колко пъти са родили маловръстните - 3000 ли, 800 ли, или 403?"Колеги, както и да го приемем, разликите в тези цифри, идват да ни покажат, че минимум 50 процента от ражданията на децата в циганските общности (или изобщо на децата - родилки в България?!?) завършват "неуспешно"?? Което, разбира се, би било закономерен факт, пише го в учебниците по биология, но, този факт, влиза в националната статистика, която както виждаме, всячески се бори с него, вероятно с основание, но чие... 
Във всеки случай, не е на бебетата. 
Г-жа Заркова пише, че "Несъответствието не нещо нередно обаче и не е за заблуждение на Евростат." (бел. моя - аха, ето я причината за тая борбаа; тия чузденци, всичко развалят, де, ако знаех, как е наистина, дали щяха нещо да помогнат, кой знай, у нас правителството действа като институционален расист, явно не ще) "То е заради неработещия регистър на ражданията. А неработенето на регистрите у нас е в реда на нещата.". Ама не е, колеги, както навярно би искала да кажа и г-жа Заркова, и да застана на нейната позиция, почти. 
Тя допълва, че "У нас има 400 осъдени за съжителство с хлапачки. С ефективни присъди за интимни контакти с лица до 14 г. са 24 от тях. (бел. моя - само 24, колеги, само 24 души, леле, как у нас се спазват правата на децата и съответните уж тежки мерки в уж сериозния наказателен кодекс, за който отговарят шефовете на местните прокурори))) А глобите за тия, чиито "съпруги" не са навършили (щях да напиша 14, но се оказа друго) 16, възлизат на 230 000 лв., с натрупване. Глобите не се събират по подразбиране." (бел. моя - а и явно няма механизъм, който да накара дължащите глобите, да си ги отработват поне, както е редно, и както сигур има други закони; по тоя повод, колеги, веднъж разговарях с един финансист и той беше възхитен от идеята да се пратят "бащите" да чукат камъни за асфалт, да речем, за да възмъжеят, един вид, но предвид и по-нататъшния коментар на г-жа Заркова за това, как всъщност живеят в мизерия и безпаричие децата на такива "бащи" смятам, че по-добре би било, с извинение към финансистите у нас, тия "бащи" да бъдат натъркалвани задължително, ама наистина задължително в първите пет години от раждането на детето,   по всякаква работа със заплащане,  и да се следи, да не остават без такава, с оглед на рисковете за "семейството им", нали в крайна сметка, всички това искаме - да няма мизерия....)
Разбира се, според мнозина, и с право, макар и странно, ще възникне въпросът, а тогава как ще се изплащат социалните помощи, след като вече ще е "нечестно", макар и с тях днес да могат да се купуват съвсем малко неща, както е посочила и г-жа Заркова, то аз мисля, че ето върху този въпрос, трябва да поговорят и помислят финансистите у нас - за смисъла на идеята за "социална помощ", както и за това, дали с една сума, която не се връзва дори с минималната работна заплата у нас, може да бъде "уважена" жена, родила в България, по време на криза. Погледнато глобално)))
Тук се намесват, според автора на статията, и някакви странно изкривени взаимоотношения по трафика на хора и проституцията на малолетни и непълнолетни извън страната, като е разказана историята на непълнолетна, вероятно проституираща във Франция, която е била върната специално в България, за да роди и часове след това, е била трафикирана обратно на местоработата си. Зачто не е съобщено за нея на "дежурен прокурор", ако е била без лична карта, ако е излъгала, че роднините й са в чужбина, за да заблуди МВР (??? че нали не са я задържали, като е непълнолетна и без лична карта, и ражда, интересно, каква друга заблуда е целял сводникът й???) освен може би, че винаги ще се намери човек, като акушерката, разказала за този случай, който ще си го спомни, и ще разкаже?...За едно 15-годишно момиче, което е било като парче месо, което обаче дишало, говорело, дори родило здраво бебе.. 
Накрай, тази статия завършва с безнадеждната констатиция на вицепремиера г-н Каракачанов, който заявил, че "Над 815, 5 млн. лв. от бюджета и от външни фондове са похарчени така за 10 г. (бел. моя - нито обяснява как точно, нито обяснява защо той не се възмущава  от това, поне да подбуди дело срещу някого, нищо, колеги), а ефектът е нулев." Не е нулев ефекта, колеги, има 26 бебета, родени от "малки родилки", само в Лом, може би(??) тази година, ето го ефекта от тези изхарчени напразно пари. Аз искам да го напиша тук, колеги, защото и през изминалите години, вероятно в Лом и в цяла България са се раждали такива деца, досега се смяташе, че техният живот не струва нищо, но ето, вицепремиерът Каракачанов смята, че може да отдели тия 815, 5 млн. лв. и да ги остави да хвръкнат на вятъра, ей, така, значи, те могат да струват, примерно, колкото живота на тия деца? Например, толкова би струвал, 815, 5 млн. лв. и живота на  онова, което беше убито от кон в село Розино, Карловско, и никой нямаше да знае за него нищо, ако аз не говорех тук, постоянно. Мислех си, колеги, че изказването на вицепремиера е една от най-слабите му изяви, досега, сега мисля, че има още, има още какво да удряме, като дъно, г-н вицепремиер). 
Един поздрав, за всички тролоци, и за малките троли. 















Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651164
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031