Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2016 10:20 - Най-евтината свирка
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 5104 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Тук, разбира се, не става дума за вулгарност, а за дълбоки и стойностни неща. Въпреки това трябва да кажа, че толкова евтина свирка не бях виждал.

Класацията водеха каките от Сточна гара за по пет кинта. Бях го чувал от разни бакшиши, обичайните клиенти. Доколкото разбирах, ставаше въпрос за жени, на които им трябва сертификат, че принадлежат към човешкия род. Липсвали им зъби и тем подобни, което не можах да схвана недостатък ли е или предимство. Пет лева, дори и тогава, в средата на 90те, не бяха пари. Но пък таксиджии много.

Обаче ето кой счупи рекорда. Пътуваме, значи, аз Светльо и Васко, във влака и към морето, което ще рече с песен в ръка и бира на уста. На по деветнайсет сме, демек безсмъртни и неуважаващи нищо. В купето при нас влиза знойна циганка с дете на около 7. Стрината си тежи на мястото, но пък излъчва някакъв месест сексапил, който може да подмами новобранец пред отпуска. Сяда тя и започва да нарежда нещо на детето, което изглежда като да има виртуални банани в ушите. Личи си, че устата й не познава паузи. Каканиже логорейно някакви словоизлияния без повод и събеседник.

По едно време се надупва към нас, ровейки в бездънни дисаги. Светльо се задавя от смях и вика, Копелета, глейте къв гъз.’ Стрината се обръща и ни поглежда възмутено, а Светло я дозастрелва, А, гъзът ни обърна гръб.’

Влиза по едно време кондукторът – строен батка на около трийсет, при това без щембе, което удивлява и трима ни. Строго иска билети и му личи, че обича протокола. Дусята подава билет за нея. А за детето?пита той остро. Детето е под седем години,отвръща тя. Покажете документ за самоличност,не се оставя той и се пъчи авторитетно, яхнал малката си власт. Нашта вади паспорт на детето и се започва едно смятане. Родено е 1990, а сега сме 1997, значи е на 8 години, над възрастта,кара се кондукторът. Не, бе 91, ’92…’97, значи е на шест,пеняви се стрината. Смятат така пет минути, а ние се смеем на ум толкова силно, че ни чуват в съседното купе.

Лелята усеща, че изпуска мача и вика, Абе я ела да се разберем отвън.Връща се след около три минути и си мърмори, А, маха, ще му плащам билет на този. Сяда си на дирника и започва да ломоти нещо, на детето или на себе си, трудно е да се каже.

След малко вратата се отваря и се подава кондукторът, с лице като изгрев, зачервен и сияещ. С неподозирано приветлив и загрижен тон пита циганката, Как върви пътуването, всичко наред ли е? Усмихнат е толкова широко, че не можеш да го познаеш. Нов човек направо, преобразен като след стих на Ботев или беседа на Дънов.

Брех, мама му стара, мислим си ние, отчасти защото ни е свършила бирата, на какви само трансформации е способен животът. Как да не повярваш в божествената същност на човека, способен да разцъфне като лотус, да възкръсне като феникс от пепелта на прозаичното съществуване. Гледаш го намусен и сърдит, потънал в механична безсъзнателност. Цикли затворен в настроенията и представите си като хамстер в клетка.

Но бам, случва се някакво малко чудо (размерът според човека) и нашият сияе като Буда, изпълнен с емпатия и общочовечност. Очите му блестят с озарение, душата му е пеперуда.*

Тогава нямаше как да оценя подобна вселенска метаморфоза. Твърде млад бях за такава дълбочина. Сега, двайсет години по-късно, се сещам с умиление за случката. И за пръв път стиховете на Уитман придобиват смисъл. Да, има такава душевна пълнота. Виждал съм я с очите си.

‘Възпявам електрическото тяло.

Пълчища от любими ме обгръщат,

обгръщам ги и аз, те не ме пускат,

додето аз не тръгна с тях, не им отвърна,

не ги пречистя и не ги изпълня

с душевна пълнота.’

 

* Който не е гледал как гъсеницата се превръща в пеперуда, ще е пас за метафората.



Тагове:   психология,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358029
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031