Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2008 13:33 - Хербарий без билет.
Автор: ianchefff Категория: Изкуство   
Прочетен: 13907 Коментари: 70 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2008 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             Днес изневерих. Качих се на автобус, вместо на маршрутка. Често ми се случва. Автобусът е нов 84, лъскав. Автобус на годината за 2005-та, мисля. Топличко, уютно. И толкова много народ. Едва се смествам до вратата. Къде са тръгнали тия хора в 8 и 15 сутринта? Не знам. Докато се опитвам да си поема въздух, понеже дори в автобус носител на награда има недостиг на въздух, забелязвам, че на спирката е останала една бизнес жена и ме наблюдава втренчено. Съжалявам, за вас няма място, госпожо. Не съм лош, просто такива са реалностите. “Това е футболът”, би казал футболист от отбор, който е загубил мача. Ще има и други, опитвам се да й пратя телепатично послание, но не става. Продължава да ме гледа с оголени зъби. Е, майната ти. А-а-а...

            Между другото, имам билет. Не го дупча. Откривам, че ако човек има достатъчно желание, може да направи всичко. Вися на един крак, крепя се с лявата си ръка някъде, а с дясната държа раница. Липсва ми ръка, за подаване на билет. Ако ми се появи, веднага ще си подам билета. В последно време съм адски редовен. Това ми дойде от маршрутките, щото там няма празно. Качваш се, плащаш и пътуваш. Иначе не се качваш. И в автобуса, дори да съм без билет, придвижвам се до шофьора и си закупувам. Малко по-скъпо е, но това е положението.

            Седя си аз, изпитвайки наживо какво е да си хербарий, защото съм се опънал върху стъклото на вратата. До мен възрастна жена и тя се прави на хербарий. Пътуваме си. Разнася се някакво оживление. Осъзнавам, че прекрасното ми настроение, което се дължи на приятни мигове от предишната вечер, ще бъде по някакъв начин нарушено. Тъкмо между две песни чувам, че в автобуса се е качил контрольор и настъпва зле прикрито оживление. Махам си слушалките с нежелание, понеже ми се нарежда, че трябва да намеря някого и да го разруша. Нещо, което в този момент много, много ми допада на мирогледа...

            Билетът ми е в джоба. Всичко е наред. Да, знам, че не съм го перфорирал, но няма как. Ще обясня, че ще го перфорирам, когато имам възможност. Или ще го предам на някого. Ще обясня, ако контрольорът успее да доплува до мен...

            Доплувала е. Жена. На около 50 години.

            – Вашето билетче, момче?

            Подавам й билета и започвам да обяснявам.

            – Не съм го перфорирал, защото нямаше как. Пътувам често, като слязат хора след малко на Окръжна болница и на Плиска, ще го перфорирам, не се притеснявайте.

            – Ами при мен билетчетата са по 7 лева – споделя ми тя за бизнеса си.

            – Аз имам билет, ето го, в ръцете ви е...

            – Да, ама не е продупчен – продължава без да й мигне окото. – Всеки може да пътува без билет, ама трябва да се дупчат веднага! – назидателно ми нарежда служителката на СКГТ. Някой трябва да й плати за лекцията. Кмете?

            Повтарям отначало... Възрастната жена успява да се отлепи от стъклото и потвърждава, че сме хербаризирани в автобуса, носител на международни награди... Глас в препълнен автобус, притихнал, за да гледа сеир. Нещо като глас в пустиня, само, че по-силно.

            – Ами другите как си ги перфорират? – леко повишава тон тя. То и аз мога да викам, ама не го правя, щото има малки деца в транспортното средство, има хора със слаби нерви, да не вземе да стане някой сакатлък... Трая си.

            – Не знам, госпожо... успели са някак.

            – А вие защо не успяхте? – пита ме тя и обяснявам пак.

            – Ще трябва от моите билети по 7 лева... – говори ми тя безглаголно като Краси Минев.

            С поглед казвам на пътуващите наоколо, че не просто не ми пука, ами все още и настроението ми е на шест. Сигурен съм, че ме разбират и завиждат.      Изяжте си задниците, пътници такива! Аз се чувствам добре!

            И пак се правя на добър. Разказвам всичко. Не ме нервира фактът, че го правя за пореден път. Ама хич. Усещам погледите на околните. Едни надзъртат, други се повдигат на пръсти, някои завъртат глави, така че ухото, с което чуват по-добре, да се насочи към мен, за да слушат скандала. То не, че е скандал, но е по-особен вид общуване. На по-високо интелектуално ниво, както би се изразил бай Пешо, дето продава салфетки, боза и авточасти втора употреба на пазара в Дружба...

            Какво ме гледате бе? Нямам трипер, салмонелоза, тиф, краста и други заболявания! Да, сигурен съм!

            – Ще трябва да слезем на следващата спирка – казва Бойко Борисовата подопечена. Не се плаша.

            Усмихвам се леко, с трапчинки, пускам чар. Тц. Не помага. Държи ми билетченцето в ръка, стиска зъби и ме наблюдава дискретно. Дискретно всмисъл, че ако хукна нанякъде внезапно, да може да реагира и да ме хване за врата, якето, раницата или за където успее.

         Идва следващата спирка. Шофьорът ни наблюдава със специално огледало, което прилича на око на пришълец. Или на някакво друго животно. Да не вземе да ме пита на висок глас що преча на фотоклетката, дето не разрешава да се отвори вратата, че тогава ще полудея!

            Хора слизат, качват се, ние стоим на вратата. Аз чинно чакам да ми се каже какво да правя. Изпълнителен съм. Културен, добронамерен. Е, не чак като във вица за изпълнителния, ама това е друга тема.

            – Намерете си полицай, защото няма да ви дам карта – казвам спокойно и отново се усмихвам. Контрольорката ме гледа като човек, който току-що е осъзнал, че е глътнал отгровна гъба. Или че е изтеглил късата клечка. Или Господ тъкмо му е казал “не ме кефиш, копеле”.

            – Няма ли да слизаме? – питам възпитано.

            – На следващата – успява да каже тя, защото тъпканицата става по-голяма. Автобусът си заслужава наградата, защото явно може да се разтегля...

            Дали да не я предупредя, че съм с лабилна психика и може да откача внезапно? Въздържам се, все пак възрастна жена е. Кустурица би могъл да използва историята в някой свой следващ балкански блокбастър. Да ме прощават радетелите за чист български език, но в момента не ми идва българска дума, синоним на блокбастър. Така.

            До нас на вратата се качват и остават 5 човека. Нито един не си дупчи билет. Мълчанието продължава. Погледите на хората са толкова гъсти, че бих могъл да ги хвана като спагети... Забавлявам се.

            Слизаме. Споменах ли, че вали хубав пролетен дъжд? Е, вали и то доста силно. Малко е студеничко, но се търпи.

            На спирката идва още една колежка. Като онази от рекламата “ало, кулежке, пусни сигнал”, почти същата.

            – Да си плати! – отсича тя. И предъвква нещо. Само да не ме наплюе, че всякакви ги има. Плъзнали са едни зарази, чудеса, затъмнения, земетресения, не знаеш, откъде ще ти налети глухата акула...

            – Няма да плащам нищо! – отсичам аз. Явно няма смисъл да се правя на добър. Не че съм на 100% прав, но предвид обстоятелствата...

            Първата контрольорка, тази с късата клечка и отровните гъби, вади кочан с прекрасни билетчета от по 7 лева. Мерси, не употребявам.

            – Няма да плащам! – повтарям аз. И се усмихвам без добри намерения.

            – Да идем под навеса – предлага русата. Силвия, може би.

            – Никъде няма да ходя – и пак се усмихвам злобно. Нали съм злобен, познавате ме добре. И се радвам на дъжда. Чистя го от главата си и го размазвам по себе си.  

            – Ще трябва да изчакаме колата – казва отровената. Каква кола бе, да не дойдат да ме арестуват сега червените барети?! Зелени ли бяха? ГДБОП ли ще пристига?... Всъщност не бих се учудил.

            – Не ми се чака никаква кола, на работа съм, пишете ми акт по-бързо, ще ви дам данни. Хайде, няма проблем – изреждам аз с благ глас. Отровената бавно осъзнава какво казвам. А аз казвам: па-ри ня-ма!

            – Да идем под навеса? – русата амбиция е по-експедитивна. Тя и на кафе ще ме покани още малко... Мисля си, дали да не я въведа в магичния свят на приключенията и преживяванията ми със Силвия, но предвид ситуацията се отказвам.

            – Никъде няма да ходя. Пишете ми акт и да приключваме!

            – Пусни го да ходи под дъжда –  нарежда колежката и тръгва. Явно е чула по новините, че се очаква цунами. Пък трябва и време, а тя бърза да скокне до навеса. Там сигурно раздават гумени лодки и спасителни пояси...

            Отровената се засуетява с моето билетче в ръце, чуди се какво да го прави. Скъсва го най-после, едното парченце си го прибира в джоба, другото се опитва да ми го пъхне в пазвата. Не успява. Хвърля го пред мен и тръгва бързо след Силвия...

            Бързо бегай, че цунамито идва, казвам си на ум и протягам ръце към дъжда. Усмихвам се.

            Една жена на спирката пуши под чадъра си и гледа цялата ситуация. Не трепва изобщо. Може да е робот, всякакви ги има.

            Идва следващ 84. Пак носител на награда. Усмихвам се и се качвам. Вътре научавам щастливата информация, че ще съм с доста по-малко хора. Купувам си билет, дупча го, пускам си “Turn the Page” и продължавам да се радвам на дъжда...

            Винаги съм казвал, че човекът е най-тъпото животно. И пак се убеждавам, че не греша.

            Това по някакъв странен свръхестествен начин ми дава вяра в доброто.

            Приятен път.

 

             Хербарий без билет 2

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - Велик интелектуален сблъсък!!!
22.05.2008 13:41
Много пъти съм го казвал и с риск да се повторя пак го заявявам: Градския транспорт освен всичко друго е и интелектулно средище!!!Янчев вярвай в доброто, но не се прехласвай особено, защото алтруизма е вреден.
цитирай
2. retsboc - Интересна случка...
22.05.2008 14:05
Поздравявам те за избора на "Turn the Page".

Отгърни тази страница от живота си, но лееекичко я подгъни в единия край, за да може след време да се върнеш и да я прочетеш наново с усмивка :)
цитирай
3. usmivkata - Де жа вю...
22.05.2008 14:12
мила родна картинка...Стана ми хем смешно, хем тъжно...И се сетих за един виц. Трамвай, час пик. Хербаризирани ;) хора и други ,висящи като маймуни по металната "дръжка"...Мъж обявява на висок глас:" След две спирки слизам!"
Осатналите го зяпат тъпо,никой не реагира. Спирка. Хора слизат, други се качват, трамваят тръгва. Мъжът отново продумва: "След една спирка слизам". Отново никой не реагира. На следващата спирка мъжът почти крещи "Слизаааам!!!" До него възрастна госпожа възмугено: "Ми слизай де, к`во само викаш?" А човечецът отвръща: "Ми да сляза, ама...ми се пуснете от желязния прът.." :Р
Хубав ден от мен, ianchefff ...напук на СКГТ...:))
цитирай
4. ianchefff - жио,
22.05.2008 14:19
окей, щом казваш...:)

ret, ами междувременно се подготвям за 25 юли...;-)

усмивка, хубав ден и на теб :-)))

цитирай
5. totenlicht - винаги съм се чудела как така никога ...
22.05.2008 14:46
винаги съм се чудела как така никога до сега не съм изпадала в подобна драматична ситуация.
чувствам се ощетена, да си призная.
цитирай
6. sowhat - твоето положение ме присети за вица ...
22.05.2008 14:46
твоето положение ме присети за вица - как мъж се къпе в турска мъжка баня ))))))))))

добро утро бро
цитирай
7. ianchefff - добро да е, бро.
22.05.2008 14:53
И как се къпе мъж в турска мъжка баня?
А има ли турска женска такава?
:))))))))
цитирай
8. thomas - А сега честно...
22.05.2008 14:59
Защо мислиш, че не е трябвало да платиш 7-те лева и да не се разправяш!? Нали в други случаи си се показвал като човек, който държи законите да важат за всички и никой да не може да им се изплъзне, когато ги нарушава - а сега очевидно си бил в нарушение на закона - наистина не се сещам кой би ти приел оправдание от типа "нямам свободна ръка, за да си продупча билет" :-)
цитирай
9. ianchefff - thomas,
22.05.2008 15:04
законът също така казва, че ако не платя глоба ми се съставя акт.
Не съм бягал, не съм псувал, не съм се държал лошо.
Техен проблем е, че ги мързи да пишат.
За разлика от тебе...;-)
цитирай
10. thomas - :-)
22.05.2008 15:18
Добре де, а с тоя акт какво ще правиш? Да не тръгнеш да го обжалваш по административен ред? Заради 7 лева? Не би ли предпочел да си спестиш подобни разправии за глупости, от които всеки човек ще умре от срам да са му част от биографията :-) Да, разбирам ако не са били прави и са те глобили заради недостатъчно ясни дупки, направени от изхабен перфорато. Разбирам и ако не си имал 7 лева в себе си (но не го вярвам)...
цитирай
11. ianchefff - thomas,
22.05.2008 15:23
така съм решил, така съм го направил.
Кое точно не разбираш?:)
Освен това, не бих умрял от срам за това, че са ме хванали без билет. Отдавна не ми се беше случвало, но не ми пука.
Дразни ме системата за контрол, дразнят ме двойните стандарти, дразнят ме дупките по улиците, ако щеш, а парите от глобите не се знае къде отиват. Може и да се знае, не знам.
Дразни ме липсата на възпитание, дразни ме лъхащият соц. от контрольорките... това, последното не ме дразни. Вбесява ме.
Такива работи.
цитирай
12. thomas - А Андрешко не те ли дразни?!
22.05.2008 15:32
:-)))
цитирай
13. ianchefff - Дразни ме.
22.05.2008 15:45
И Хитър Петър ме дразни, и Бай Ганьо, също.
Най-вече ме дразни това, че са нещо като национални герои.
:)
цитирай
14. анонимен - Както се казва,
22.05.2008 15:45
Янчеффф, ако посадиш пръчка, ще ти поникне дърво...
Така си ни написал нещо приятно за четене, нещо което някои преживяват всеки ден...
Да живее оптимизма ти, а в крайна сметка изневярата е лошо нещо. ;)
Лек ден !
цитирай
15. gothic - Специално за пътуване в награде...
22.05.2008 15:46
Специално за пътуване в наградените и не чак толкова наградени механизми на СКГТ в моя плейър има нещо много специално. Групата е Radiohead, албумът- Kid A (2000) а "специалната" песен се казва Idioteque По-тематично-здраве му кажи!
цитирай
16. demoniceye - Чудесно описание. :)
22.05.2008 15:46
На оправията в градският ни транспорт. Абсолютно идентична, с която и да е останала българска оправия. :) Цяла България си е един своеобразен хербарий. :) Поздрави.
цитирай
17. анонимен - hmmm
22.05.2008 16:05
Tezi hora sa istinska napast,tazi systema ne raboti o6te otkakto e izmislena.Osven tova kontroliorite pod6ti vinagi miri6at i se durjat otvratitelno.Za vun6nost nqma da govorq.Kak da im sudeistva 4ovek?Staraq se da si dup4a bilet4e,za6toto ako ne go pravim 6te im vdignat cenata o6te.No tova s globata na mqsto si e puna glupost,bilet4eto ot 7lv. ne e kvitanciq.Kude otivat Parite sled kato li4no sum staval na leden blok v gr.tr. specialno po liniqta 88.No za smetka na tova ako ne si perforira6 bilet4e i ima6 vreme za gubene moje6 da se pozabavlqva6 do nasita.
цитирай
18. thomas - @hmmm
22.05.2008 16:08
А може би предпочиташ от онези в немския градски транспорт? Черно-червени униформи, почти военни, а на кръста - 50 см черни палки. И винаги са по двама. И никой не си позволява да им коментира външността. Впрочем глобите също се плащат на място и никой не си задава въпроса къде отиват. Може и с кредитна карта да си платиш, а "билетчето" от 40 евро също си го получаваш на място. Защо с тези съмнения къде отиват парите от тукашните глоби? Вероятно където им е мястото - за компенсация на неплатените билети на андрешковците, които никога не си дупчат билет. И за заплатите на самите контрольори, естествено.

Що се отнася до миризмата, извинявай, ама каквито пътниците, такива и контрольорите - нали от един и същи народ произлизат. То и в самолетите, дето летят българи, въпреки че билетчето е по 200-300 евро, се усеща, че сме си "свои хора", та ти за градския транспорт ми говориш.
цитирай
19. koker - =)
22.05.2008 16:11
Seek and destroy!
Айде, бате, честито! Вече си мъж- преборил си контрольорка! А тя имаше ли мустаци? Повечето имат, да знаеш! ;)
цитирай
20. ianchefff - thomas,
22.05.2008 16:18
ако се замислиш над дереджето на държавата, далаверите, простотията, корупцията и всичко останало и току виж си разбрал, защо има недоверие в това "къде отиват парите".
Може да се замислиш и над това, че зиме е адски студ, а лете е убийствена жега. Т.е. нема климатици, баце.:))

кок,
ами не помня да ти кажа.
:)))))))
цитирай
21. thomas - @ianchefff
22.05.2008 16:24
Да бе, пич, ама затова е 70 с'тинки билетчето, а не 1.90 евро! Вярно, отвсякъде е недомислица, защото пък ако пътуваш с две-три прекачвания, вече си го докарал до някои от западните "образци". Но и открита платформа да е, щом те придвижва от едно място на друго, все ще се плаща, пък ако не ти харесва - няма да ползваш услугата! И най-некачествената услуга не може да се предлага безплатно, а ако и тези, които я ползват, не си плащат, никога няма и да стане качествена. Затворен кръг.
цитирай
22. ianchefff - thomas,
22.05.2008 16:25
съгласен съм изцяло с последния ти коментар.
Окей, така е.
:)
цитирай
23. gothic - Тука обаче се появява въпроса: ако ...
22.05.2008 16:42
Тука обаче се появява въпроса: ако всички си плащаха, дали НАИСТИНА ще стане качествена? Е, пичове, съмнявам се. Силно се съмнявам....
цитирай
24. thomas - @gothic
22.05.2008 16:44
Искаш да кажеш, че винаги ще има кой да източи платеното? Е надявам се поне всички, които не си плащат, да го правят като форма на борба с корупцията - т.е. с цел да не дават "излишно" пари на онези, които така или иначе ще ги откраднат...
цитирай
25. krotalka - Все едно пътувах заедно с теб!
22.05.2008 17:20
Смях се от сърце!
Остани си винаги такъв!
цитирай
26. анонимен - Брат,
22.05.2008 17:31
ако знаеш за какви интересни случки с контрольоруи имам, обаче не смея да ги кажа, срам ме е един вид :-D
цитирай
27. анонимен - Ejjjjjjjjjj
22.05.2008 17:38
Doide provinciqlista v Sofia i za tri dena se nau4i da ne dup4i bilet!!!!!!!!!!!

Na selo 6ibani seltaci!!!!!!!!!!!!!
цитирай
28. gothic - Томас, исках да кажа това което к...
22.05.2008 17:43
Томас, исках да кажа това което казах. Имаме достатъчно примери. Нищо не ме кара да мисля, че ако събираемостта в градския транспорт се приближи към стоте процента в него нещо ще се промени...
цитирай
29. ianchefff - анонимен,
22.05.2008 17:58
след като истинските софиянци пишат като теб, радвам се, че не съм софиянец.
Пълна трагедия си.
цитирай
30. estrella - Янчев,
22.05.2008 18:10
чуден:) Томас, а защо не кажеш за редовността, чистота и условията на пътуване в Германия? Това не е градски транспорт, това е подигравка с всички ни.
цитирай
31. ianchefff - естреллка,
22.05.2008 18:12
благодаря.
Аз отивам на мач!
За коментари и други неща, използвайте въображението си.
;-)
цитирай
32. thomas - @estrella
22.05.2008 18:25
Чистотата, да ти кажа, си идва повече от германците, отколкото от транпорта. И понеже в последните години имигрантите са все повече и повече, нещата се променят. Не към добро, както можеш да се сетиш. Впрочем, още по-учуден бях, че същото става положението и в Швейцария. И все пак и редовното почистване е въпрос на бюджет. Явно при билет от минимум 1.90 евро остават достатъчно, за да се прави поне ежедневно почистване на вагоните и гарите.

Ако ще си говорим за чистота в обществения транспорт, мястото се нарича Хонконг. Там е забранено да се пие и яде във влаковете на метрото (глоба около 350 лева) и не можеш да намериш дори и една хартийка. Все пак един ден някой успя да си разсипе малко минерална вода (примерно от пликчето, в което си я носеше), някой вероятно се обади веднага на машиниста, и след две спирки пред точно тази врата чакаше една жена с парцал, която влезе и забърса за няколко секунди, след което влакът си продължи без дори да се забави и със секунда.

Та докато вътре се возят българи, няма значение даже дали ще си плащат или ще я карат гратис.
цитирай
33. estrella - Не искам
22.05.2008 18:46
да влизам в спор за яйцето и кокошката. Виждала съм с очите си как човек, който живее в чужбина, тук си хвърля фасовете по земята, а там си събира разделно боклука...Те в оня край на света си имат какви ли не чудатости:) И хора, които да ги тъпчат в транспорта също, което пък ме успокоява, че тук ни е направо широко:)
цитирай
34. thomas - @estrella
22.05.2008 18:56
О, не, много бъркаш за "тъпкачите". Тук и без тяхна помощ успяваме да натъпчеме превозните средства доста по-добре, отколкото там - с тяхна помощ. Съвсем пресни са ми спомените от Хонконг, където подобен проблем има само при големи изложения, само към края на деня, само около изложбените центрове. Хората си чакат на опашката пред стъклените врати, които отделят напълно влака от зоната за чакане, подредени в колонки отляво и отдясно (центърът на всяка врата е запазен за слизащите), влакът пристига, опашката започва да се качва, като всеки гледа да не притесни никого вътре. И тук идва ролята на "натъпквачите", които да стимулират малко от малко хората вътре да се посбият, за да освободят още някое и друго място. Нивото на компресия, което се постига след тяхната намеса, тук го считаме за малко по-пълно от полупразно превозно средство.
цитирай
35. estrella - Не ме
22.05.2008 19:28
отчайвай....Темата със СКГТ е дълга и тежка. Много по-смислено ще бъде ако дружно идем да им изкрещим всички неща, които си пишем тук...
цитирай
36. gantree - @ Янчев
22.05.2008 19:48
Темите, които си повдигнал тук, са много, Янч. Всичко ще се оправи, когато - живот и здраве - СКГТ стане частна компания. С почти всяко нещо е така - докато е в ръцете на общината или държавата, положението е трагично. Приватизация - това е единственото лекарство.
цитирай
37. nakom - Еми Янчев - има си лечение за това
22.05.2008 20:43
палиш колата и пътуваш.Задръствания -незадръствания - без градски транспорт и това е.
цитирай
38. anothercat - към коментар 18:
23.05.2008 00:20
видях, че вече има дискусия в тази връзка, но само да попитам...
Томас, ти в Германия в претъпкан автобус возил ли си се? А случвало ли ти се е да го чакаш на спирката повече време отколкото пише в разписанието?
И още нещо (пак накратко)... дали 70 с'тинки билетче при нашите заплати не е същото като 1.90 Евро при техните?
Иначе и аз съм "за" това да си перфорираш билетчето (и го правя редовно), но срещу перфорирано билетче е редно да пътуваш с градски транспорт, който идва навреме и в който можеш да дишаш нормално, без да те бутат (това ми се случва мноооого рядко).
А за препоръката на Наком да пътуваме с колите - браво! Брей, че сме глупави, та не се сетихме по-рано! ;-)
цитирай
39. thomas - @anothercat
23.05.2008 02:54
Я ми кажи, колко са онези неща, които у нас са добри, и са няколко пъти по-евтини от тези в западните страни?! 70 с'тинки са си 36 евроцента и нито един повече - и тук, и там. Може би единствената разлика е, че тук заплатите на шофьорите са доста по-ниски, но горивото си е същото (или разходът му е дори повече, защото там автобусите не карат в задръствания), автобусите сигурно са и по-скъпи като всичко вносно, а дупките на пътя сигурно ги трошат много повече, отколкото немските.

И между другото, за gantree, защо в Германия неприватизираният обществен транспорт си работи добре, а у нас за да работи, трябва да се приватизира. А маршрутките като са частни, да не би да предлагат по-добра услуга за цената си?!
цитирай
40. gantree - @ thomas
23.05.2008 07:45
Защото при нас комунизмът е по-тежък, и фактите показват, че е по-добре да се приватизира обществения транспорт. Само частници, например, ще преустановят масовата практика шофьорите да продават на таксиджии дизела от автобусите си на Околовръстното, и после да си го пишат в "разход".
цитирай
41. zemaria - В Русе
23.05.2008 08:54
маршрутките умряха. Всъщност, май останаха една или две линии. Защото редовно си съкращаваха маршрута и на кофти спирки хората ги чакаха напразно. Нафтата се продаваше без проблем, нищо, че бяха се частни. Проблемът е, че доста от линиите са нерентабилни-. Общественият транспорт има и социална функция-да обслужва именно такива линии. Сиреч, не е въпроса-частно-обществено, а в мениджмънта. Колкото до билетчетата, в Русе автобусите са с кондуктори от петнайсет години сигурно-то май само СФ си остана слободията и дилемата да дупча или да не дупча.
цитирай
42. paperheart - контроли... радост българска
23.05.2008 09:00
Чудя се как си се въздържал...имам чувството ,че тези хора като не получат често желаните 7 лв.(в повечето случаи те са мираж)и се побъркват побесняват и или почват да те обиждат, (на мен са ми викали боклук) или да си изкарват агресията по някакъв си техен начин,не особено възпитан.Браво за търпението и добре,че я има хубавата музика,че да помага в гадните моменти!
цитирай
43. viovioi - Аз пък мисля че обяснението е тетралектично!
23.05.2008 09:30
В смисъл, че в основата на всичко добро стои лошото начало!! Ние сме в началото уви!!!
цитирай
44. ianchefff - vio,
23.05.2008 10:09
добре, че не си сложих очилата тази сутрин, да чета с тях, че щяха да се счупят от коментара ти.
Благодаря ти, за това, че с усмивка започна денят...:)))

Искам да кажа на всички, че доколкото знам, точно същата тази линия 84 е приватизирана и качеството на автобусите, чистотата, топлото и прохладата, когато е необходимо е много добре.

zemaria,
не само в Русе, а и в други градове постоянно има контрольор в автобусите, но доколкото съм виждал, те не се претъпкват.
Я си представи да се качи контрола в 305 и да проверява от Централна гара до Младост от 16:30 до 20:00, примерно?
1. Ще е невъзможно да премине от единия край на автобуса, до другия.
2. ако случайно успее, докато стигне до другия край, със сигурност ще е оглозгана...

thomas,
убеден съм, че ако от утре билетчето стане 1.9 евро, след няколко месеца положението ще е абсолютно същото. Залагам си главата за това. Просто нема начин, баце.
Шуро-баджанашкия тарикатско-далавераджийски манталитет на българина, докато не се изкорени, явно по някакъв свръхестествен начин, нищо няма да се оправи.
цитирай
45. doaiva - :)
23.05.2008 10:19
"Колкото повече опознавам хората толкова повече обиквам животните" ;)
цитирай
46. nenaglednata - мила родна картинчица
23.05.2008 10:37
Ами че то си е цяло изпитание да се придвижиш от точка А до точка Б със софийския градски транспорт. Искрено им съчувствам.
цитирай
47. pti - във Варна
23.05.2008 11:58
има контрольори, но те се явяват спорадично
има си човек във всеки 'транспорт', който ти ПРОДАВА билетчето.. мисля, че е по-добър вариант..... за българи!!!
**иначе аз навсякъде минавам на зелено на светофар, НЕ си изхвърлям и най-малката хартийка(нищо, че можела да се разгради за нищожно време.. според разл.оправдания) и т.н.!!! каквото си зависи от мен го правя и тук, и в чужбина

**в един хотел в РИМ се засякохме с бълг.група.., честно казано, не си права Естрея ;).., бай Ганьо си е бай Ганьо навсякъде, от групата взеха всички кани с вода на масите си и на закачката на един от тях, че може би не е редно, му се опонира ...
- Бе кой ни познава...?!?..
no comment
цитирай
48. nakom - gantree пак глупости приказваш
23.05.2008 12:50
На тоя принцип, маршрутките в София като са частни, са цъфнали и вързали.Или редовните автобусни линии между градовете - автобусите им са кошмар.Говоря за регулярни линии - София-Пловдив и други.Частната инициатива може да процъфтява и да е качествена като услуги и продукти, само в страни в които са свикнали да си пазят стандарта и правата.В България , Йемен и Мозамбик не може да стане такова чудо.

anothercat - ти обаче никак не си интересен.Прищял ти се градски транспорт в столица, в който в пиков час да няма блъсканица.И манго искал май след октомври
цитирай
49. ianchefff - nakom,
23.05.2008 12:55
става дума затова, автобусите да са по-честичко в час пик и лентата на платното за движение, която е само за автобуси да е само за автобуси, а не за всички.
Те, за това иде реч.
Явно не си доразбрал нещо, ама не се притеснявай, свикнали сме.
цитирай
50. thomas - @ianchefff
23.05.2008 13:16
Толкова е важно понякога да се кажат две неща заедно... Ето и ти сега каза нещо, над което не се бях замислял, а то може да реши проблема.

1. Бус лентата да е само за автобуси
2. По нея НАИСТИНА да минават достатъчно автобуси (често).

Ако се спазят и двете, получаваме цели три:

1. Автобусите може и да не са претъпкани, ако са достатъчно, когато е необходимо.
2. Ако лентата им е свободна, няма да закъсняват и това също ще спести част от блъсканицата вътре.
3. Ако не са препълнени И се движат безпрепятствено в бус лентите, продължителността на едно пътуване с тях ще стане много по-малка и напълно предсказуема, а това може да "свали" хора от колите, с което пък останалите свободни от автобуси ленти да не се задръстват така, че шофьорите да са принудени да нагазват в бус лентата.

Че има и едно четвърто, бонус :-)

4. Ако в бус лентите редовно има автобуси, шофьорите няма да гледат как се прахосва ценна пътна площ, която може да ги спаси от част от чакането в задръстване и няма да се изкушават да "нагазват" в нея.
цитирай
51. gantree - @ наком
23.05.2008 14:11
Накоме, само по твое мнение у нас не може да процъфтява частната инициатива в услугите. Докогато тези решения зависят от такива като теб, с манталитет на човек от Третия свят - дотогава положението няма шансове да се промени. Дори е безсмислено да спорим, ако ще ми даваш още примери със страни от Третия свят. Дай ми пример с линиите, дадени на концесия на частни фирми - 84, 404 и девятката са само три, за които се сещам на първо четене. Хайде, девятката можем и да я изключим, тъй като обслужващата я фирма също е с общинско участие, но не е огромната дупка СКГТ, в която без почти никакъв резултат потъват милиони общински пари.
цитирай
52. ianchefff - thomas,
23.05.2008 14:12
точно така.
Въпрос на реализация.
цитирай
53. siikastation - Всъщност с какво се хвалиш?
23.05.2008 16:11
Бивам често в София и това, коетоми прави впечатление е всеобщото недупчене на билети. И гордост с това. Другото което ме впечатлява също е мрънкането, че автобусите са мръсни, нередовни, малко, стари... Как? И защо? Според мен, прощавайте, но софиянци и циганите на тази тема са на една вълна - ВСИЧКИ СА НИ ДЛЪЖНИ.
цитирай
54. anothercat - позабавлявах се да прочета и другите коментари... :-)
23.05.2008 17:02
както обикновено се случва (не само тук),
всеки разбрал каквото си иска от това, което е разказал човек в постинга си... само не и това, което е имал предвид... :-)
важното е разговор да става ;-)
цитирай
55. ianchefff - кет,
23.05.2008 17:17
всички говорят, никой не чува...
Такива работи.
:))
цитирай
56. nakom - Абе не ми обяснявай какъв съм gantree
23.05.2008 17:32
защото нито си ме виждал,нито чувал, нито си петричката врачка да гадаеш правилно.Обясни ми ти защо частните маршрутки са толкова смотани, при нулево държавно и общинско участие, също и доста автобусни линии.Не говорим за мизерията и неспазваните хигиенни правила при заведенията за бързо хранене, еле при производителите на храни, спекулата с хранителни продукти - пресен пример ти е олиото ако щеми се правиш на чукнат.Може би визираш прекрасното ни строителство, или коректните ни кредити.Абе всички знаем че комунизма е лошо нещо, частната инициатива - прекрасен извор на блага и щастие, ама на българска земя някак си не се вижда да е така.Аз си имам теория по въпроса, и тя е че добрата луковица в лоша нива се изражда и вместо цвете - става плевел.Но сега е момента да лавнеш и да ми кажеш колко задръстен комунист съм.
А що опира до т.нар концесии, там пак плаща общината.Нали знаеш как - на километър пробег.Странно защо ли само дългите линии се дават на концесия,не мислиш ли.Тоест и там излитат пари от бюджета, ама не само от общинския, а и от републиканския.Щото частника е много инициативен, ама като скочи петрола това детому го плаща общината не стига, та по клаузите дето ги сключи един виден демократ, мизата се вдига.После републиканския налива в общинския - края му се не види.Не ти ли е чудно що се приватизираха само една две линии.Ако беше толкова хорошо, всичките да са "частни" вече.Ама на държавата нещо не и стигат парите да храни всички демократични частници.И това го изсра Софиянски, видния син демократ.Не някой комунист.
А що опира до комунизма - има един комунист който реши проблемите на цял град с градския трнсопорт.В цял областен град, има 4 или 5 градски линиии, които го обхващат целия, и на всеки автобус има кондуктор, който продава и билети.Тъпо но ефективно драги ми уотсън, вземи се поинтересувай кой е единствения град в България с денонощен градски транспорт.Ама беше комунист човека, и ей такива демократи като gantree лаяха до насиране при това му решение.Което обаче се оказа печелившо
Няколко прости сметки - в гр.транспорт на София има около 740мисля бяха превозни средства, и към 500 и няколко кондуктора.Между 60 и 75% от загубите са заради гратисчии.Цитирам някаква статия.И защо не се назначат на процент още няколко мързеливеца -?????????????.Зашото в мътна вода риба най-добре се лови,модела Софиянски го наследи друг демократ, и още по-демократично осира всичко.Аман от т.нар дясно, досега каквото пипне все на лайна става.Нещо като Мидас ама демократичен.После комунистите им били криви
цитирай
57. gantree - @ наком
23.05.2008 19:33
Вярно е, много голяма грешка направих с това, че изобщо ти отговорих. Хубаво си знам аз, че е глас в пустиня да ти се каже каквото и да било, ама ей на - пак сбърках.
Няма повече, обещавам. Ротфронт, да живей Съветския съюз.
цитирай
58. albizia - Страхотен пост! Само коментарите ...
23.05.2008 20:29
Страхотен пост! Само коментарите ми идват в повече, но се надявам авторите им да не се обидят за скролирането през тях. Обичам градския транспорт! Дава неповторими емоции като тези, които описваш ти. Иначе с какво ще се забавляваме по пътя към поредния скучен ден? Любими спомени са ми улично куче, заспало на седалка; катастрофа с микробус, решил да мине странично през автобуса; автобус в 7 и 30 сутринта на 01.01. (пътниците и без "Лека нощ, деца" си заспаха като къпани).
Ех, ако всички пътници бяха спокойни като теб! Голям купон щеше да бъде в 'адския :)
цитирай
59. ianchefff - gan,
23.05.2008 20:45
за пореден път грешиш.
Поправи се, моля те.;-)

albizia,
благодаря.
Така е.

:)))))))))))
цитирай
60. gantree - @ Янчев
23.05.2008 21:11
Посипвам си главата с пепел в момента. Като свърша, тогава поемам цялата отговорност вместо Софиянски, и отивам доброволно да се предам на Милети Орешарски.
цитирай
61. nakom - Ротфронт ган, само така да ги громиш комунистите
24.05.2008 09:00
Верно защо ли ти трябваше да си цапаш възприятията с прости комунисти като мен, задаващи тъпи въпроси.Хайде сега с аристократичната погнуса на интелектуалеца към пария, се оттегли с широка усмивка, показвайки оттегчението си към досадниците с въпросите, незаслужаващи отговор.Покажи колко си широко скроен, обърни внимание на янчев и повече наистина не ми отговаряй.Вие гениалните ще умрете неразбрани, особено от разни вманиачени комуняги ;-)
цитирай
62. gantree - @ наком
24.05.2008 12:34
Ти си странен човек. Не може да ти се угоди по никакъв начин. Да, разбирам прекрасно мисълта и претенцията ти, и именно за това ти казах, че ето - поемам цялата отговорност вместо Софиянски. Ето - аз съм виновният, а не Софиянски и демокрацията като цяло. Всъщност, ти самият не обвиняваш Софиянски за нищо. Ти обвиняваш демокрацията и всички демократи и най-вече Костов - нищо, че единствено Костов се обяви против така наречения от него "модел Софиянски". Затова те възприемам и те наричам по този начин - ти наистина си комунист от най-долна проба.

Колкото до мен - не съм нито интелектуалец, нито аристократ. Така наречените "интелектуалци" са си при вас, комунистите, а колкото до аристокрацията - това ви е най-верният коалиционен партньор, все пак.

Айде стига толкова, жив и здрав, и приятна събота и неделя.
цитирай
63. thomas - @gantree
24.05.2008 12:39
Макар и не винаги, в случая nakom е напълно прав да ти показва как приватизацията може да не донесе и нищо хубаво - достатъчно е да се прави в България.

И никой не ти обвинява демокрацията, а само тези, които са си я присвоили, за да крадат под нейното прикритие.
цитирай
64. gantree - @ thomas
24.05.2008 13:36
Мисля си, че нямам нужда от твоите пояснения. И без твоя помощ ясно виждам и разбирам какво ми пише Наком. А ако искаш просто да се включиш в разговора - направи го директно, казвайки твоето мнение, а не за какво е прав или не е прав един или друг.

Не, не съм съгласен, че "приватизацията може да не донесе и нищо хубаво". Приватизацията може да донесе само две основни неща - частна собственост и пазарна икономика. И двете основни неща са по-хубави и са предпочитани от мен за сметка на техните комунистко-социалистически алтернативи - държавна & общинска собственост и централизирана планова икономика. Тези две основни неща не са идеални и съвършени. Не ги идеализирам изобщо. Просто са по-добрият избор.

Наком е прав само от гледна точка на злоупотребите, съпътствали приватизацията. В това отношение сме на привидно близки позиции с него, с основната разлика, че той изцяло отхвърля приватизацията и частната собственост, а аз отхвърлям само злоупотребите при приватизирането на държавната и общинска собственост.
цитирай
65. nakom - gantree - ако разбираше - нямаше да ме наричаш
24.05.2008 14:53
с празни термини като "комунист" например.Това като обида, съществува в някаква твоя пространствена плоскост, където комунистите ядат деца.На мен ми излязоха пришки на пръстите да обяснявам че естеството на демокрацията е равенство, търпимост и прочие толерантности от които индивиди като тебе, янчев и подобните вам са операрирани.Иначе "комунист" нямаше да е обект на толкова жлъчни нападки, а обект на да речем - подигравки.И то в добрия случай.Така че колкото аз съм комунист, толкова и ти си демократ.
А що опира до "интелектуалците", тук е пълно с такива.Като такива се изживяват divini и zemaria, защото видиш ли те били умни, а комунистите - селяци.Това е еснафщина, която аз наричам "интелект".Просто за да кажа истината малко по-завоалирано.
Ти не можеш да си виновен на мястото на софиянски, защото нямаш потенциала му.Ако го имаше - щеше да си на негово място.А си просто един форумен плювач - като мен.Уви, мазен стефко е всичко друго но не и глупав.Затова и е на свобода.
И както винаги не си прав - аз не отхвърлям частната собственост, и не бутам държавната като нещо по-добро.Бързаш да излаеш нещо което нито ти е ясно, нито е имало от къде да го разбереш.Вероятно понеже си задавен доста в смислени обвинения като "комунист", "мръсен комунист" и много други.Аз съм твърдо "ЗА" частната собственост, и смятам че държавата няма работа в бизнеса.Но работа именно на държавата е да пуска регулации за бизнеса, за да не стане последния прекалено алчен, и да одруса поданиците на държавата което е много вероятно да се случи.А такава държава може да има само народ с изградено гражданско съзнание, какъвто нашия не е.Затова и смятам че трябва да има приоритет средния и дребен бизнес, а не както сега - едриятПоне да са на равни начала.Баста с обясненията , дано този път ти се е избистрило "многоразбиращи"
А що опира до "аристократизъм", това преди време беше нарицателно за ББ и Милен Велчев, когато стана ясно за разни яхти и прочие масрафи.Тогава и двамата се направиха на ощипани ученички, разиграха фарс с оставките, бяха обидени, плакаха, бидоха неразбрани.Това заради няколко въпроса, на които не само че не можеха, а и не искаха да дадат отговор.Както ти постъпи днес - направи се на ощипана ученичка, нарече ме комунист и ми пожела приятен ден.Граф фон Блог.бг
цитирай
66. gantree - @ наком
24.05.2008 16:16
Много ми е забавно от опитите ти да ми обясниш що е то демокрация :)
Забравяш само свободата в изброяването - което е разбираемо от гледна точка на всеки един комунист. Поздравления за "твърдата" ти подкрепа в полза на частната собственост, стига, разбира се, да не става дума за приватизиране на градския траспорт, и онова ти вметване с регулациите от страна на държавата. То нали оттам ни тръгна спора - аз писах, че съм ЗА приватизиране на градския траспорт, а ти - че няма нужда от приватизиране, няма нужда да е частен и че и така си е добре. Виждам, че не ти е никакъв проблем да си противоречиш, опитвайки се само и само да скриеш комунистките си представи, в случая за икономиката. А вметката ти за регулациите дори няма нужда от коментар. Мерси от такава икономическа свобода, като твоята.
цитирай
67. nakom - рядко плоско парче сии ган, съо като патрона си
24.05.2008 16:38
това което казвам е че каквото пипнат псевдодемократите го насират.Както в твоя случай - словото.Обяснявам ти че ти си нямаш представа от икономика но се опитваш да я обясняваш, както и си хванал 1 прът - частна собственост=свобода=демокрация=смърт на комунизма=вино от чешмите.И се лашкаш на него, без да се опитваш да разбереш каквото и да е извън собствените си брътвежи.Ти си ЗА приватизиране на градския транспорт, при съществуващия модел, при който ВСИЧКИ НИЕ плащаме на частника, за да се изживява като инициативен.Тоест ти си идиот.Не мога да си го обясня по друг начин.Прощавай за грубоста.
Аз да ти кажа не се сърдя.Не си ми забавен на мен, радвам се че аз те забавлявам.Болка ми е че в българия психиатрията не е на ниво.Забелязал съм че при хората с тежки душевни разстройства, 14 годишните тийнейджърки и слабообразованите общи работници, простите изводи като "нокиа е дъ бест", "любовта ще спаси света", "обичам леба и га еба" и "смърт на кумунизма - това е изхода" са важни за укрепването на вътрешните им мисловни устои.
цитирай
68. ianchefff - nakom,
25.05.2008 12:44
1. За пореден път ще те помоля да не обиждаш в моя блог.
2. Ако не ти изнася, не влизай тук, не чети и не пиши. Демокрация сме, засега, така че не се чувствай длъжен да го правиш.
3. Ако усещаш липса на съмишленичество, обърни внимание на предаванията и "филмите" на М. Карбовски. Както и на "култовите" филми и разсъждения от безброй телевизионни предавания на Андрей Слабаков.
Това са хора, чиито възгледи ще ти допаднат. Убеден съм.
цитирай
69. nakom - Янчефффф
25.05.2008 14:23
Вече съм се извинил, малко по-горе е описано.Телевизия не гледам, затова не мога да се възползвам от поканата Ви.Нямам нужда да съм част от разбесняла се тълпа за да се чувствам разбран, нито да имам каквито и да е съмишленици с предимно негативни настройки.Предпочитам креативни и трезвомислещи хора, но този тип не се мотат много много из блоговете.Един Томас май е изключение.
цитирай
70. анонимен - Zornitsa
04.06.2008 13:01
Смятам, че всеки е преживявал или виждал подобна ситуация в Столичния градски транспорт. Не виждам толкова голям смисъл да я коментирам. Искам да обърна внимание на стила на писане на автора - изумително. Прочетох всичко. Не говоря за граматични грешки и правила. Имам предвид логичната мисъл и безкрайно доброто описване на нещата без повторения или тежки изречения. Браво!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4626624
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031