Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 17:29 - Постеуфорични европейски наблюдения
Автор: ianchefff Категория: Изкуство   
Прочетен: 4771 Коментари: 23 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2007 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Вече сме европейци. Честито на печелившите. Вече сме част от нормалния свят. Няма Шенген, желязни завеси и берлински стени. И какво от това, по дяволите? 
          Според едни сме загубили независимост. Да, загубихме. Трябва да свикнем. 
             Цените били скачали? Естествено, че ще скачат. Вие да не си помислихте, че ще падат? Не бъдете толкова глупави, моля. Доходите си стояли. Да. Няма и да мръднат. Ама хич. Доходите ще се увеличат, когато се сетим, че трябва да работим, а не да ходим на работа, както едно време. Да не чакаме държавата да ни намери работа и да ни осигури жилище. Може би ще поискаме и деца да ни прави.
            Затварят се заведения, защото са мръсни. Ние сме виновни, че е така. Ние сме виновни, че се избиваме като животни по пътищата. В Европа не е така.             Мрънкалниците, че Европа е вредна за нас споделят, че европейците били затворили пазарите си за труд за нас. Това не е вярно. Познавам мнозина, които успешно се реализираха “на запад”. Ама са учили, скъсвали са си задниците доста години. Не са чакали “на готово”. Не са се осланяли на прочутия лаф “учи мама, да не работиш”. От друга страна, естествено, че няма да пускат всякаква сволач да се бута на воля.             Инвестициите не били достатъчно. Ние искаме изведнъж да ни полеят милиарди. Хайде по-леко.             Някой убедено разправяше, че 70 милиарда на Симеон чакали на границата, когато беше всенародната еуфория за приемането на негово височество за Цар на българите. Така и не ги видяхме. Някои все още ги чакат. Това сме ние. Все чакаме някой да ни оправи. Тц. Не става така.             Енергетиката ни се сринала. Като се сетя от коя година е трафопоста на село и все си мисля, че Европа ни е виновна за енергетиката. Или това: изнасяме по-евтин ток за Турция, отколкото го плащаме тук. Кой е виновен? Европа? Не е ли виновно правителството? Не трябва ли от него да търсим сметка? Ама и затова ни мързи. Мързи дори да протестираме като хората.             И режим на тока не ни бил прескочил още. Е, добро утро. Но ще се оправим и без ток. Няма никакво съмнение. Ние социализма преживяхме, та това ли?             Румънците били строяли АЕЦ. А ние що не строим? Как стана така, по дяволите, че румънците, дето ни пречеха, дето ни бяха като камък на шията при полетът ни към Европа, излязоха по-напред от нас? Те са виновни, нали? Защото работят, докато ние говорим празни приказки. Много сме добри в това. Друго. Странджанката Леля Пенка вика, че не и трябвали толкова бръмбари и гадини. Имала си достатъчно в двора. Бе, тя си ги има и в главата, ама не й го повтаряме постоянно, нали?             Не виждам какво дразни хората толкова в това, че тук за европейците било евтино. Така е. А там е скъпо. Нека всеки да си знае мястото. Докато не станем конкурентно способни не само на ниво теляк в банята. Не съм сигурен, че и там сме толкова добри, просто имаме повече желаещи.             И пенсионерите ни не са читави. Може ли от два милиона пенсионери да протестират едва няколко десетки? Ето това е безумие. Парадокс. Явно комунизмът си е оставил отпечатъците завинаги. И трябва да минат доста години, докато умре и “последният роден в робство”. Така е в Европа.             Някои искат тя, “Европата”, да изчезне. Да се махне от живота ни. Не мисля, че това ще ни спаси. Няма кой да ни спаси, ако сами не се опитаме да го направим. Да се променим. Да не ни мързи чак толкова. Да започнем да мислим и да работим. 
             Който не работи, няма да яде.
            Това е положението, другарки и другари.  


Тагове:   наблюдения,


Гласувай:
0



1. andreytcho - :))
15.08.2007 17:34
Аз предлагам след този постинг вече да не се пише за политика поне 5 години. Не се очакват съществени промени.
цитирай
2. анонимен - Все едно аз съм го писал
15.08.2007 17:41
Същото си го мисля и аз, само дето не мога да се изразявам толкова добре. Браво за хубавия пост.
цитирай
3. svetlo - Абсолютно!
15.08.2007 17:43
Това е положението...
цитирай
4. marianami - Браво!
15.08.2007 17:49
Много добре си го рекъл;)
цитирай
5. zari - Въпрос към предпоследното Ви изречение:
15.08.2007 17:51
А който иска?
...да работи!!, да печели!!, да се храни!!!?

Да започвам ли с примерите?
цитирай
6. nik666 - Много ми е интересно
15.08.2007 18:17
как така младите, дето изобщо не са преживели съзнателно комунизма, също очакват разни неща наготово? Кой го дава тоя пример, от къде гледат? И аз не съм живял кой знае колко в комунизма, обаче изобщо не чакам наготово да ми кацнат 11 млрд., или да дойдат да ми почукат на вратата и да ми предложат добра работа със заплащане четирицифрено число, нито ще тръгна да хленча пред простаците от БТВ че държавата не ми помагала ако се случи някакво нещастие, а аз не съм се бил застраховал.
Е няма как да се оправим с това конформистко мислене. Румъния е съвсем пресен пример как се постигат нещата, а ние пък сме много вехт пример, направо за учебник, как НЕ трябва да се прави.
цитирай
7. ianchefff - Така е ник666, прав си.
15.08.2007 18:19
Лошото е, че няма никакво значение кой е крив и кой прав, защото това нищо не променя.
Тъпотия с една дума.
цитирай
8. viovioi - защо сте гневен г-н Янчев?
15.08.2007 18:29
И аз днес много се ядосах на един анонимен който каза, че през 1989 г на Пловдивския панаир пред Японската палата един японец стъпвал на стол и разхвърлял лъскави найлонови рекламни пликчета върху тълпата.После гледал как българите се избиват за тях.За найлонови рекламни торбички! Е това е падение.Сега сме горе-долу добре))Аз като стар реваншист му отвърнах достойно.Съмнява ли се някой?А какво да мисля и работя...ако влезе някой работя, ако не влезе си играя с вас.Това ми по-приятно.Поздрави на всички и лека вечер)))

ps. играя = забавлявам
цитирай
9. kalinvv - Ми човекът е паневропеец, що да не е гневен
15.08.2007 21:17
Медиите разнасят партенки, че в повечето страни от ЕС имало ограничения за наемане на българи. Няма такова нещо. Ходих там и видях.
Истината е че бобовдолските миньори по цял ден мързелуват, а миньорите в Рур работят десет пъти повече и затова взимат 20 пъти по-големи заплати. Всички бедни са мързеливи, а всички богати си скъсват гъза от работа и затова са спечелили толкова. Разни дремльовци разправят, че за една и съща позиция българите в онези държави взимат по-малко от "европейците". Ми какво да говорят - мързи ги да гледат, а искат да получават същата заплата като един британец, германец или французин. Няма да стане просто.
цитирай
10. patilan - За комунизмът!
16.08.2007 00:50
@nik666
Комунизмът мой човек е много по устойчиво явление!
Забравяш, че дори младите, са рожби на родителите си , които са отгледани, вярващи, изповядващи и мслещи комунисти. Това е нейзбежно@!
Така че, въпросът е: Колко поколения??
цитирай
11. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
16.08.2007 01:44
Samo 2 забележки. Тукашните заведения никак не са чисти. Мога да го твърдя както като клиент, така и като работил цяло лято в кухня. В ужасно състояние са. Да ен говорим, че да си пуснеш хартийката или фаса на земята е съвсем нормално явление. Даже когато е мръсен пода на бара е един вид реклама- значи много хора го посещават и са доволни от него...Така че е затрупан с празни пакетчета захар, салфетчици, фасове и какво ли не още.
За пътищата...В Испания се трепят като мухи. Вчера на едно светлинно табло пишеше, че дотук за тази година вече има 1680 мъртъвци по пътя. Говорим за мъртви...не споменаваме ивалидите и другите тежки и леки наранявания.
Всичко това разбира се е за Испания, тук живея и съм го видял. Така че европейците не са по- добри шофьори от нас...поне младите, които смятат, че да си гъзар е върха на сладоледа.
цитирай
12. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
16.08.2007 01:47
viovioi видях коментара, за който говориш, както и твоят отговор...Само не схванах какво си ядосана на човека...че му е станало жал като ни е видял що за племе сме...Ядосала си се на анонимка, защото ти казва истината, която сам той е видял наживо??? Или просто не можеш да здържиш острият си език и по- лесно да се ядосаш на него, отколкото на японеца, който ни е гледал сеира...Az ]qh da se qdosam na bylgarite...ne na nego...nito na tozi, kojto go e widql i spodelil.
цитирай
13. анонимен - Не е вярно че в България ми е евтино
16.08.2007 01:52
Снабдяването извън столицата е мъка, транспорта - дваж, а като ме спрат и двама милиционери..щото нещо гладни, трябват им десетина лева я за закуска, я за обяд, после като ме оберат и ми отмъкнат я лични документи, я телефона, я якето - едно пътуване ми излиза Боро Бора по три.

Нека младите хора които са ограничени в собствената си монокултура и никога не са пътували из Европа, не са учили из ЕС, не са мечтали да работят там не се заблуждават. Съюзът е необратима част от деня Ви - състезанието с останалите 25 почна.
Дотук Румъния има доста повече преднина.
Защо ?
Президентът им не е доносник
Вътрешния не е пияница
Страната не се управлява на автопилот с временни включвания от разни странни птици
и инвеститорите се тълпят.
Кога ИКЕЯ ще отвори врати в България ?
Никога.
Показателно, нали
цитирай
14. sowhat - браво янчев
16.08.2007 09:18
съзнанието е твърде сложна материя .и понеже още не сме излезли от матрицата ще ревем.
и тепърва още ще има да ревем -защото тук нещата се случват бавно .ще минат още 18-на години преход пък ще видим -ако сме оцелели.
защото тепърва ще се затварят предприятия.малки фирмички ,средни и големи -тъй като няма да отговарят на изистванията и на световните стандарти.
и безработицата ще расте , цените също.
е за заплатите ще почакаме.
и като ни тресне една хубава инфлация и стагнация ,ще запалим по едни качак ,щото пари за цигари ня ма!
п.п. то и цигари няма да има -ако не са забранили пушенето изцяло ,то поне цената им ще е като на лъскава кукла за малкия Гаврош.
цитирай
15. mph - За мрънкащите
16.08.2007 10:44
Да си припомнят или да питат, ако не са били родени, какво е дефицит, какво е режим на тока, какво е да си затваряш устата, за да не кажеш нещо грешно и т.н.
цитирай
16. sad - Янчев!
16.08.2007 11:07
Почваш да ми ставаш идол. Скоро ще те утрепя!

:)
цитирай
17. ianchefff - сад, ъъъ,
16.08.2007 11:18
що така с лошо бе, човек?
Освен това и аз съм от Шумен.
Недей така.
то, не стига, че там не останаха хора, ами и сами ли ще се избиваме сега?
Я погледни навън, слънцето топли, животът е прекрасен.

:))))
цитирай
18. deninosht - !
16.08.2007 12:30
Да, загубихме. Трябва да свикнем.
......................................................

да;не!
цитирай
19. sad - Не си прав за хората
16.08.2007 12:33
Хора има..
И бира има..

:)))
цитирай
20. анонимен - Аз помня...
17.08.2007 03:07
Аз помня когато чаках с часове на опашки за храна от магазин в магазин , а след това по един час за рейса. Помня как бързах да свърша с домакинските ангажименти преди да спре тока, имаше период когато го спираха за 2 часа на всеки 2 часа. Помня как беше лукс да имаш телефон в къщи и когато детето ми беше с висока температура и пред гърч обикалях квартала по нощите докато намеря уличен телефон да извикам лекар. Имам още много спомени ,които днес изглеждат толкова бледи и като филм от старите ленти на фона на всичко което ни заобикаля. Разликата е ... огромна. Добри промени в живота ни има безспорно. Но много малка е промяната в мисленето и поведението ни. Както и преди искаме малко да работим и много да ни плащат. Е, понеже не става (и никога не е ставало това) ние си бутаме с девиза -"Те ме лъжат че ми плащат ,аз ги лъжа че работя!" Както преди продавачките (повечето) те гледат намусено когато влезеш в магазина ,защото им пречиш на лафа и цигарата. В ресторанта ,както преди те обслужват сякаш ти си им длъжен и накрая гледат да си вземат бакшиша с надписване на цените. Както преди хвърляме боклуците през балкона и пищим колко е мръсна БГ. И както преди чакаме някой друг да ни реши проблемите - я ЕС, я президента, някой друг ,та да може като не успее -пак да се оплачем и да го оплюем. Много правилно си го написал iancheff, това е истината ,за това си отвори чадъра ,защото всички които не искат да се променят ще те оплюят. Доброто не идва ей така даром и без наша лична намеса. Има една дума :" Помогни си сам ,та и Бог да ти помогне!", но кой истински вярвя в Бог в тази страна, освен ,ако не е да се помоли да накаже комшията от наше име... Но това вече е друга тема. Истината е ,че трябва да се променим ние самите ,за да се промени и нашето обкръжение. Не става за един ден ,но не е невъзможно! Няма да е идеална държава ,защото такава няма! Но може да е с по-добър живот ,може да е с повече успехи и възможности ,може да е мястото където да сме горди и щастливи да живеем. Доброто на БГ (и нас самите) лежи също и в нашите ръце. Не да свикваме и да се предавме в отчаяние. Да го проумеем, да направим избора....и да положим труд- толкова се иска.
с надежда
цитирай
21. sis - Доволно!
17.08.2007 11:56
щом има все пак 15-тина човека, които подкрепиха темата е добре.

Уф, като чуя "Държавата е виновна" и ми иде да удрям вече. И неизменно се сещам за оня прословутия клип с циганката дето викаше "....с карате в бъбреците...., и ако общината не ми помогне, ще се самообеся и .." ...незнам там какво още.

:):):):) Бачкането му е майката! :):):)
цитирай
22. анонимен - Ми кой е виновен
17.08.2007 14:05
освен държавата и управниците и. Кой освен държавата в лицето на нейните управници създава условия за инвестиции, създаване на работни места, повишаване на доходите. Защо големите инвеститори ходят в Румъния, а тук не искат?Освен здраво бачкане има и други фактори.
цитирай
23. furiika - Градски, прав си!
18.08.2007 09:07
Но и коментара на анонимен 22 ми хареса.
На мен пък ми прави впечатление, че младите хора днес са напористи, добре се ориентират, работят на по 2 и повече работи.
Май имаме бъдеще, а? :)
Поздрави за темата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4626207
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031