Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2007 15:35 - KATастрофична гениалност
Автор: ianchefff Категория: Изкуство   
Прочетен: 4799 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2007 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
       Войната по пътищата продължава, разраства сe като раков тумор и отнема всеки ден човешки жертви. Живеем в анимационен филм на ужасите.
        Скоро ще се превърне в трагично многосерийна, черна риалити конкуренция на “Дързост и красота”. Ще стане така, че във всяко семейство ще има загинал в катастрофа, причинена от някой малоумник, взел книжка по втория начин. Или от пиян кретен с колата на тати или бати, дето вдига 220, мислейки си, че е цар на пътя. От жегата трябва да е. Тя е убийствена. Пречи ни да ходим, да дишаме, да мислим. Пречи ни да караме разумно и внимателно.
     Жегата пречи и на кого още? И на катаджиите. Да си вършат работата. Горките. Но как да спреш в жегата “Ферари”-то на този, дето всеки ден ти показва среден пръст? Примерно. Отчайващо трудно е.

        Наскоро сървърът на КАТ прегря. У нас, мозъците на тези, чиито колеги в Щатите имат надпис на колите си “
to protect and serve не прегряха, явно защото липсват. Опашките пред КАТ са дълги почти колкото Великата китайска стена, но промяна няма. Шофьорите мълчаливо роптаят на опашката, вместо да идат пред Народното събрание, ей така, да се поразтъпчат. Вече не е новина да се хванат пияни шофьори с по 2, 3 промила алкохол в кръвта. Новина ще е, ако този, дето се е направил на Мики Маус, излезе от колата и успее да си каже името без грешка.
      
Катастрофи стават всеки ден, но катаджиите не се впрягат много. Въпреки че вече си имат за помощници всички останали полицаи. Които също могат да спират и проверяват. За незаконни дъвки, за фалшиви дамски превръзки, за контрабандни химикалки, кисели бонбони и спукани презервативи.

        Ражда се някакво перверзно безхаберие и незаинтересованост в обществото към тези, които карат пияни, без книжка или изобщо карат както си искат. Не виждам нищо разумно да се качиш в кола, знаейки, че шофьорът е пиян на мотика. Или знаейки, че няма книжка.

     Освен ако не искаш да се самоубиеш, но за това има далеч по-интелигентни начини.

       Явно сме уникален народ. Народ, който няма никакви проблеми с прираста, след като си позволяваме по такъв идиотски начин да се самоунищожаваме. Освен ниската продължителност на живота, следствие на стрес, болести и политици, ние позволяваме да бъдем избивани като животни по пътищата от престъпници, наричащи се шофьори.

   Улиците приличат на скотобойни, а в КАТ мислят, че са си свършили работата, след като продължават нищо да не правят. Поне няма резултати. УБИЙСТВА НА ПЪТЯ стават всеки ден, но за МВР министъра е важно да обясни, че никога не носи бели чорапи. Не помня за някакво разумно предложение, излязло от Румен белия чорап. Той може с часове да говори за решенията на конгреса на БСП,  да обяснява как не е виновен, как не е чувал за Тунгуския метеорит, как тъпите журналя не са разбрали колко готин е той и цялата великолепна пасмина в министерството му, дето не гледат порно. Но за войната по пътищата, аз лично не съм чул нещо свястно от него.

         Мисля, че, ако министър на МВР беше Ум белия делфин, щеше по-успешно да се справя с работата. Във време на война, проверки за пожарогасители и колани са несериозни. Чисто лицемерие. Предлагам да проверяват, дали шофьорите са с измити зъби и изрязани нокти. И дали им миришат чорапите.

Ако се премахнат глобите и за всяко нарушение се взема книжката, може да се промени нещо. Като ти я вземат дори за два дни, ще се замислиш. Ако наказанията са по-високи и ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ, много по-малко водачи ще си позволят нарушения. Това ще намали многократно смъртта на пътя и тъжните приходи от глоби, които не разбираме за какво и как се използват. Ако полицаят знае, че ще влезе в затвора, вземайки подкуп, може би ще спре да се прави на широко скроен тарикат. Обясненията, че всичко е от жегата  също ще намалеят.

            Гениалността на КАТ се прояви тия дни за пореден път в това, да се опростят глобите, които не са събрани все още. Оставам без думи и затаил дъх в жегата, съзерцавам великолепието на тази велика идея.

      Но какво да искаме от Румен белия чорап? Освен да се почувстваме щастливи от това, че имаме такива гениални управници и следващият път да гласуваме по същия начин, друго не ни остава.

            И да палим свещ в църквата за всеки случай.

 


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Чудесно е написано - КАТастрофична гениалност
27.06.2007 16:03
Чудесно е написано. Дано повече хора го прочетат, ама тези, които толкова безотговорно се отнасят към проблема, най-вероятно не четат каквото и да било.
цитирай
2. nakom - ей го и локе -2
27.06.2007 16:26
актуален хленч.
така е - КАТ са виновни за това че хората карат пияни и не ебават за нищо.А Румен Петков е най -виновен от всички.Което ме навежда на старата мисъл - а ти българино - гласува ли
цитирай
3. thomas - Не видях разумно предложение...
27.06.2007 16:29
Какво ще спечелим, ако вместо глоби взимат книжки? Ще се изостри рекетът още повече - нищо друго. Ще им се увеличат доходите и ще зачести изнудването. С тези полицаи (и изобщо с тези българи) няма мярка, която може да промени нещата.

Впрочем защо се заблуждаваме, че има "война по пътищата" и размахваме подобни журналистически измишльотини!? Войната е точно такава, каквато е била винаги, откак изобщо има коли. Просто сега се е увеличил броя на въоръжените. И хубаво е някой да пусне една статистика, ама с относителни стойности - защото не можем да сравняваме време, когато в България е имало 200-300 хиляди коли, със сегашното, когато сигурно са 2-3 милиона. Даже съм убеден, че катастрофите са намалели в относителна стойност.

Друг е въпросът, че на който му се случи, престава да се интересува от всякаква относителност.
цитирай
4. ianchefff - Да българино, гласувах.
27.06.2007 16:35
Не хленча.
Виновни най-вече са малоумниците, дето карат както си искат. И след като тези малоумници не спират с простотиите по пътищата, трябва КАТ, МВР и всички, от които зависи да предприемат мерки.
Разбираш ли ме правилно, българино?


И thomas,

хайде да не говорим всеки път, че ще се увеличи рекетът.
По тази логика никой нищо никога не трябва да предприема.
цитирай
5. thomas - Ще отговоря аз вместо него...
27.06.2007 16:36
Точно малоумниците, за които говориш, са генерален спонсор на КАТ. И КАТ във вида, в който съществува днес, не може да се пребори с тях. Някой трябва да се пребори с него по-скоро!
цитирай
6. thomas - Разбира се.
27.06.2007 16:42
Разбира се, че ще ме притеснява рекетът. Та нали виждам ден след ден, че катаджиите са на пътя не за да има ред в движението, а за да събират рекет. Иначе защо ще стоят почти денонощно с радара на широкия като писта на летище бул. Вапцаров след София ленд в посока бул. Черни връх, където спокойно може да се разрешат и 70 или 80 км/ч, вместо на задръстените отсечки при Семинарията, където биха могли да направят нещо!?

Имам чувството, че в София системата им изобщо не функционира. Никога не са там, където наистина би имало полза от тях, за да осигурят ред и безопасност, и винаги са там, където е празно, широко и безопасно!
цитирай
7. elfieta - Не ми се пускат новините. . . няма ден ...
27.06.2007 17:48
Не ми се пускат новините...няма ден без тежка катастрофа и поне трима загинали...не ми се тръгва на път, кошмарно е всичко това, и най-лошото е че никакви мерки не се вземат по въпроса! Поне аз незная...дано Господ ни пази на пътя, друг няма кой!!!
цитирай
8. анонимен - Така си е
27.06.2007 18:00
и на кръстовището на бившия електрокарен завод до Овча Купел е имало дни в които не работи светофара и хаоса е пълен. Само на 20 метра оттам КАТ-аджии стоят и си чакат за проверка.
цитирай
9. анонимен - SAMOTNIQT_VOIN
27.06.2007 18:39
Някак си нямам желание да чета всички коментари...може би защото темата е толкова предъвквана в тези блогове, че надали ще срещна нещо кардинално ново. Досега все се въздържах и нищо не писах, ама викам и аз да се обадя.
От една страна сте прави, КАТ проявява абсолютно безхаберие. А стигне ли се до неработещи сфетофари- тогава 50 инстанции прехвърлят отговорността помежду си- сфетофара бил на едната, подръжката трябвало обаче да е от другата, да ама кабелите били на трета, а канала за кабелите на съвсем друга...примерно...
От друга страна...Да вземат книжките...това че е глупост- глупост е. Вярвайте ми- в Испания това е много наболял проблем. Глобите са огромни, досега не съм чул и видял да има изключения...хванат ли те- плащаш...няма хъката, няма мъката. И въпреки това целогодишно измират хиляди испанци по пътищата... На големите празници всеки уикенд по светлинните табла седят надписи с числото на жертвите от миналата година...на последният празник подобриха рекорда- 156 загинали за 2 дена на пътя...
Така че глобите не решават проблема...Както казваше в една книжка Доналд Дък- всеки от ума си пати... Там е нашият, а и не само наш, проблем.
Всичко идва до манталитета...до това да се покажеш гъзар...до това, че жените- които обикновенно са си чисти кучки- ги кефят подобни изпълнения...а всеки иска най хубавата разьбира се...само че най- хубавата излиза с най дивият...най- бързият...най- тъпият...само дето те не осъзнават, че са тъпи, а се мислят за герои...защото най- готините жени са тяхни....и така нататък...
цитирай
10. nakom - разбирам те много правилно даже ;-)
27.06.2007 22:17
само едно не мога да разбера - ти разбираш ли колко негативна енергия оставяш по кармата на хората с постинги като този.Много ;-)
Пиши за пчелички, за зайчета.ПО позитивно е.
А и дано си гласувал правилно ;-)
цитирай
11. dinka - дам... все другите виновни, а ние като росичка!
28.06.2007 01:11
Не ми казвай, че не си нарушавал никога правилата. Това е невъзможно.
Хайде сега си представи, че при едно такова спиране на аварийки на по-малко от 30 м. от спирката на Поп-а за да си купиш любимите дюнери те бяха хванали и ти бяха взели книжката.
Ето - с твоите камъни по твоята глава.
Слава богу, от теб не зависят наказанията. Иначе затворите щяха да са препълнени, а тези навън щяха да хранят тези в затворите.
В България (ако гледаш само статистиката за броя на жертвите) умираме горе-долу по 1000 души на година. Забележи... тенденцията е от 1995-та година насам.
т.е. през 95-та, при по-малко и по-несигурни коли и при малко по-добри пътища сме умирали толкова, колкото миналата година (например) - през 2006-та. При доста по-голямо количество автомобили и много по-разбити пътища.
Как КАТ да си вършат работата, като са една дузина хора и са заковани в "столичния КАТ" да регистрират кола след кола?
Не ги оправдавам, но приказките написани по-горе са пълна глупост.
Да! Умира се по пътищата. На всякъде се умира! България (колкото и невероятно да звучи), при тези условия е на едно от последните места в Европа по смъртност. Въпреки всички усилия, които се полагат там. И въпреки строгостта на закона и въпреки стриктното спазване.
Писах в друг блог за това, пиша и тук. В Русия на денонощие загиват по 90 души и около 300 биват ранени от катастрофи. Тук съотношението средно е 3 жертви и около 6 ранени.
Жертви е имало и преди... просто сега вестниците няма с какво да си пълнят страниците и от всяка чукната ламарина правят новина.
Да! По-строги мерки трябва да има и ще има, защото новите промени в закона за движение по пътищата са доста сериозни. Предполагам, че ще има и засилен контрол. До едно време. Но това няма да промени нито манталитета, нито броя на жертвите.
Позволи ми да го прогнозирам...
цитирай
12. ianchefff - Еваллата, динке,
28.06.2007 09:53
значи, всичко е наред, след като статистически изглежда добре.
Браво, гениална си.
Значи нека да си карат пияни, без книжки, както си искат.
Супер идея, нема що.
цитирай
13. thomas - Динка си е съвсем права.
28.06.2007 10:29
А ти, поне докато разсъждаваш само на база емоции, вместо факти, по-добре го прави в любимата си област - изкуство. Определено няма да оправиш движението по пътищата по този начин. И най-вече кой е казал, че изобщо е възможно това да бъде оправено, след като не е оправено и в най-развитите държави?! Просто хората не са роботи и все някога вниманието им дава фира. При това положение колкото и да са съвестни, все ще се случи двама души на едно място и по едно време да блеят, и пак ще имаме същия резултат. Проблемът не е в това, че днес шофьорите са по-лоши. Проблемът е в това, че днес изминатите километри са много, много повече.
цитирай
14. ianchefff - thomas,
28.06.2007 10:46
съгласен съм с теб.
Но не съм съгласен по улиците да има пияни шофьори, шофьори без книжка и такива, които принципно мразят правилника за движение.
Затова става въпрос и с това катаджиите трябва да се борят.
Разбираш ли ме правилно?
:)
цитирай
15. анонимен - кои ни е виновен
28.06.2007 11:00
В продължение на 16 години настроенията в България непрекъснато се менят. За съжаление към деградация на всичко ценно у нас. Причина за това е неподготвеността на българина за съвременен живот и външния натиск идващ от изток в продължение на 200 години. Към теъи основни фактори може да се прибавят още традиционните хитрини на българина / да изиграеш всички за да спечелиш единствен, където не се посвениха да се отличат управляващите/. Опростачването на населението каза своята дума не само при изборите но и по пътищата и ще продължи във всички посоки, докато удари и авторите си.
цитирай
16. dinka - ianchefff
28.06.2007 15:22
Съветвам те да се наспиш хубаво, да си починеш малко и на пълен стомах да прочетеш още веднъж това, което съм ти написала преди да правиш гениални заключения за моята гениалност.
Ако желанието ти е било да плюеш на всичко и на всички - ок, но моля те не прави генерални изводи за ситуацията по пътя без да се поинтересуваш малко повече. От доста години се интересувам от тази материя и смея да твърдя, че имам повече знания в тази област от теб.
НИкой не иска да има пияни шофьори на пътя, но ги има. При това не само в България.
Винаги ги е имало и ще продължава да ги има.
цитирай
17. ianchefff - dinke,
28.06.2007 15:53
това което исках да кажа е, че ако може да се намали количеството пияни шофьори по пътя, то нека се направи необходимото за това. КАТ ли ще действа по друг начин, глоби ли ще се увеличават, обществото ли ще се стегне, не знам. просто ако има възможност за по-малко жертви, то нека тя се използва. Засега не виждам да се върши кой знае каква работа по този въпрос. Затова и написах блога. Ето че направих една глупост, казах какво мисля. както едно време -кажете деца, какво е искал да каже авторът. Ебаси глупостта.
кактъо и да . Ти също се наспи. По възмопжност с някой до теб;)))))))))))))
цитирай
18. thomas - Имаше един сладък виц...
28.06.2007 15:56
Лекарят забранил на свой пациент да пие по повече от две чашки. След няколко седмици обаче прегледът показал, че няма никакво подобрение и пациентът обяснил така защо не спазва съвета:
- Докторе, аз всъщност слушам вашия съвет. Пия само по две чашки. Обаче като ги изпия, ставам друг човек и той не може да разбере защо да не си пийне още 3-4.

Така е и при шофирането. Според мен нито един шофьор не би карал пиян. Лошото е, че като се напие, става друг човек и вече не може да разбере защо този друг човек да не пробва дали ще може да се прибере за 10 минути по пътя, който иначе изминава за 25.

За да не карат хората пияни, трябва да стане модерно да не се натряскват като свине, а да пият само за настроение. За да не нарушават правилника на поразия дори и когато са трезвени, са нужни цели три неща: първо, законът да намали ограниченията, които поставя на шофьорите и да премахне самоцелните ограничения, които служат само за рекет (като описания вече от мен пример с бул.-писта Вапцаров); второ, да се направят неизбежни наказанията, когато се нарушават вече намалените и само смислени ограничения, и трето, трябва да се работи за изграждане на такъв имидж на нарушителите, от който те да се срамуват. У нас все още ограниченията се считат за приумица на катаджиите (всякакви знаци, ограничения на скоростта, колани, мобилни телефони) и хората изпитват гордост, когато не ги спазват. Аз се чувствам като единствения в тази държава, който (1) изпитва срам, когато на самия него му се наложи да вдигне телефона в колата, а не си е сложил слушалката, защото не е очаквал да трябва да говори - смотолевям само нещо за 5 секунди и затварям, и (2) се възмущава, когато гледа как хората си плещят безкрайни разговори, и то не когато карат сами по празен път, а когато се намират на конфликтно място (разминаване по тясна улица, ляв завой на натоварено кръстовище и т.н.). При почти всички останали чуждото нарушение служи само за повод да почнеш да нарушаваш и сам.
цитирай
19. ianchefff - thomas,
28.06.2007 16:09
точно тук - "Според мен нито един шофьор не би карал пиян." - ти е грешката.
Има десетки, даже стотици кретени, които не им пука, пият и карат. И преди да почнат да пият, знаят, че ще карат, но не им дреме. Българите сме юначно племе. Юнак до юнака, глупак до глупака. На улицата, а и не само там. Но това е друга тема.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4627053
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031