Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2010 16:51 - Обикновена чалгаристанска приказка
Автор: ianchefff Категория: Други   
Прочетен: 8899 Коментари: 25 Гласове:
23

Последна промяна: 06.08.2010 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Главни герои: двама от Дубай, олигофрени, Ваньо Танов, Бойко Борисов. И други.

Сега ще ви разкажа една петъчно-следобедна приказка. Приказка, като за 6-ти август. Ама такава, хард приказка. Даже хард порно бих казал. И то българска. И то родна, не някаква измислена индийска, италианска или не дай, Боже, немска. Тия, немците, те са големи маниаци. Няма, няма. Няма да е немска. И руска няма да е. Както казах, българска. Т.е. чалгаристанска. Щото отдавна за мен тази държава не се казва България. Тя се казва Чалгаристан. Където всичко е чалгаристанско. Хайде, да не е чак всичко, ама повечето е. чалгаристанско. Всмисъл, тъпо, гадно, грозно, зловещо дори. И пак се сещам за немските приказки! Спокойно.

            За какво иде реч в днешната българска, а както се уточни току-що, в днешната чалгаристанска история?

            Нищо особено. Какво толкова, ще кажете вие, когато я чуете? И ще бъдете прави. Но все пак, аз като един истински разказвач на страшно-смешно-нелепо-забавни истории държа да я разкажа.

            Значи в един хубав дубайски след обед... дубайски ли? Да, дубайски. Дубай е азиатска държава. Тя се намира в Азия. Азия е континент. И е много голям. Голям, голям, колко да е голям, ще попитате? Ами достатъчно голям е, отговарям веднага.

Така. В един хубав дубайски след обед, някъде около 16 и 30 часа местно време, едни хора решили да изпратят една малка, ама наистина малка пратка до географското място, наречено България. Или как иначе? Да! Сетихте се! До мястото наречено Чалгаристан. Пратката съдържала цели три листа, формат А4. Цели три листа. Само толкова. А защо само толкова? Защото едни от главните герои в тази приказка така били решили. Така им хрумнало, имали такова желание и т.н.

В 16:30 часа те не просто решили да изпратят пратката за Чалгаристан (България), те не просто си мислели да я изпратят, ами взели и наистина я изпратили. Разбира се, не я изпратили с влак. Както вече ви разказах, Дубай е много далече. Те дори не я изпратили и с кораб. Знаете ги онези неща, дето седят в морето и не потъват. Да, не потъват, щото така са направени. Главните герои не изпратили малката пратка, съдържаща цели три листа формат А4 и с автомобил. И с влак не я пратили, уточнявам за особено любопитните от вас. Те взели и я дали на една куриерска фирма, наричаща се UPS United Parcel Service of America, Inc, каквото и да означава това. Не е интересно за тази приказка, затова няма да ви натоварвам с излишна информация. 

Хората на UPS взели пратката, обещали, че тя ще е в Чалгаристан (България) най-късно до сряда и офейкали. Офейкали яко дим, ама в хубавия смисъл офейкали. Щото те също не пуснали пратката с кораб, кола или влак, ами взели и я метнали на един самолет. Не някакъв малък самолет, дето трябва да се презарежда няколко пъти или някакъв малък самолет дето лети, ама лети много бавно. Не! Те я метнали на един голям самолет! И той полетял почти с първа космическа скорост!

Това се случило на 2-ри август 2010 година. А на 4-ти август големият самолет бил къде? Не знаете. Аз ще ви кажа, нали аз съм разказвачът! На 4 август самолетът бил вече в Кьолн. Да бе, в Кьолн. Ще кажете, къде е Кьолн, къде е Чалгаристан (България)? Ами така явно работят тия от UPS. Пък са и американци, разстоянията явно не ги притесняват.

Значи, за да бъде по-точно разказването, те взели пратката в 16:20 часа на 2-ри август (понеделник), а в 4:15 сутринта на 4-ти август тя вече отлетяла от Кьолн. Да, да, отлетяла. Трябвало им около ден и половина да я закарат от Дубай до Кьолн. И в 6:21 часа на 4-ти август, тя кацнала (тя, пратката с три листа формат А4)... кацнала къде? Къде кацнала? Е, къде де? Ами кацнала в Лесковац, Хърватия. Да, явно и в Хърватия има град Лесковац, не само в Сърбия. Няма значение. Между другото в Чалгаристан (България) няма Лесковац. Не е и нужно. Затова, между другото.

            После, в 6 часа и 50 минути сутринта на 4-ти август тя заминала... как закъде бе-е-е-е? Най-после тя тръгнала-заминала-излетяла за Чалгариста-а-а-а-н Българияа-а-а-а! И на 4-ти август само след 2 часа и половина тя кацнала на чалгаристанското летище. Аз като разказвач искрено се извинявам, че не знам на кой точно терминал е кацнала пратката. Пратката с големия самолет, дето тръгнал от Дубай почти с първа космическа и минал през Кьолн и Хърватия.

            На 4-ти август сутринта в 9 часа и 27 минути пратката вече била на един от двата чалгаристански терминала.

Главните герои, помните ги, онези от Дубай, дето я пуснали с UPS, понеже искали да пристигне бързо, малко по-късно през деня разбрали, че тя вече е в Чалгаристан. Понеже дори и в Чалгаристан имало интернет. И се зарадвали. Да, зарадвали се. Онези в Дубай. Понеже те така и били пожелали. В сряда пратката да е в Чалгаристан (България).

И тук аз влизам в ролята освен на разказвач и на герой от тази приказка. Понеже аз съм този, на когото онази пратка, състояща се от три листа формат А4 трябвало да бъде доставена.

Да уточним за протокола. Пратката тръгва от Дубай на 2-ри август и пристига в Чалгаристан на 4-ти август сутринта.

И така милички, до ден днешен (6-ти август) пратката не е доставена. Ще си помислите, че е открадната... И ще сбъркате. Все пак в държавата на Бойко Борисов няма такива неща. Ще си помислите, че колата на UPS с която се доставят пратки се е повредила. Или е паднала в някоя много голяма улична дупка... И ще сбъркате. В държавата на Бойко Борисов, а именно Чалгаристан, колите не се повреждат. Или поне тези на UPS не се повреждат. Също така и дупки няма в тази държава. Или поне няма дупки, в които да пропадне кола на UPS. И да не достави пратката. Да.

Пратката си стои в складовете на UPS. Ще кажете, ама на какви се правят тия от UPS, бе? Ще се възмутите! Ще се наострите, ядосате и ще вземете и да псувате дори!

И май няма да сте прави.

Оказва се, че проблемът не е в хората от UPS.

Оказва се, че пратката (онази с 3 листа формат А4) чака митническа проверка. Да, бе...

Аз лично, като разказвач и герой на приказка, вчера се обаждах да питам какво, по дяволите, или по ЮПиеСите, става? Ами нищо. Хората на UPS чакат великите митнически служители да минат покрай тях и да направят митническа проверка. Да направят митническа проверка. Не да копаят тунел под Шипка или да строят магистрала „Люлин”. Не. За проверка става въпрос. За химикалки, документи и може би за някакви уреди. Устройства. Нещо такова.

„Аха”, казах си аз. Това вчера. Да. Аз вчера, 5-ти август, си казах „аха”!

Пожелах приятен ден на жената. И путки майни на всички от UPS. Ама на ум, щото се правех на възпитан.

Днес, 6-ти август, пак звъня. Да, пак в UPS. Няма да звъня на Бойко Борисов я, толкова работа има човекът. Или на Ваньо Танов. Нищо, че е шеф на митницата. Той се бори с лошите. С крадци, наркотрафиканти, с агенти на някаква корона и прочие.

Та, днес пак звъня на тия, юпиесаджиите. И същата жена от вчера, която дори се сети, че сме говорили, понеже аз бях леко груб, ми обясни същото. А именно, че олигофрените, пардон, митничарите на господин Танов още не били дошли. Питам аз, кога ще дойдат. Тя не знае. Можело след обед да дойдат, ама било петък и не било сигурно.

„Ако благоволят...” Тя спомена точно тази дума. „Ако благоволят... да дойдат днес... Значи ще ви го доставим в понеделник.” Понеже, освен митническите тъпотии, на преден план излиза и работното време на юпиесаджиите. Те в събота и неделя не работят!

Окей, макар, че е супер тъпо, приемам, че UPS не работят в събота и неделя. Ама митничарите какво правят от 4-ти сутринта до днес след обед 6-ти? Какво правят? Правят какво? Чикии? Далавери? Бъркане в носа? Работна гимнастика? Или може би очакват UPS да им бутат рушвети, за да са по-бързи? Или?... Някой може ли да обясни на чист чалгаристански език как е възможно цели два дни шибаняците от митницата да не могат да проверят една пратка от три листа формат А4? То, ясно, че не е само тази пратка, ама на мен жената от UPS не ми каза, че имат много работа. Не. Нали си спомняте. Спомняте си, сигурен съм. Тя ми каза, че ако благоволят да дойдат митничарите, всичко ще тръгне по реда си...

Пиша си и си викам, абе що не ви е*а майката митничарска кирлива? Ама само си викам и то на ум. Не го казвам, щото както казах, правя се на възпитан.

И си мисля, ако тази пратка беше свързана с време, с пари, с бизнес какво правехме тогава? Ако беше свързана с някакви важни лекарства? С документи, ама пак важни? С нещо друго, свързнао с време, и то, много важно? Какво правехме тогава? Какво?

Какво правехме тогава?

Какво правим, Танов? Борисов? Фандъкова? Ами нищо не правим. Правим добро поведение пред камерите. Да, пред камерите. Откриваме детски градинки, дясната лента на мост или нещо подобно. Ама нищо друго свястно, което да помогне на нормалния човек и да го улесни. Нищо друго. 

Това е и краят на приказката. Няма хепи енд. Това е една немска приказка. Приказка, която не свършва добре. Приказка, обясняваща защо България отдавна за мен, разказвачът, е Чалгаристан. Както е тръгнало, ето и от приказката се вижда, скоро нищо няма да се промени. Довиждане и приятен уикенд.

А, щях да забравя. Това е приказка със снимка, показваща истинността й. Това е една истинска приказка. Истинска чалгаристанска приказка.  Случваща се постоянно. Т.е. обикновена. Обикновена чалгаристанска приказка.



image




Гласувай:
24



1. galinabg - Ъ-ъъъъ?!
06.08.2010 17:26
Приказка-присъда.....
цитирай
2. ianchefff - галина,
06.08.2010 17:44
мани, то не е за разправяне, пък аз цяла приказка написах...
:)))))))))))
цитирай
3. desperada1 - !
06.08.2010 18:20
galinabg написа:
Приказка-присъда.....


излежаваме си я :)))
щото присъдата си е за нас, ние сме зад решетките на рОдината...
цитирай
4. ianchefff - desp,
06.08.2010 19:27
мда. Вече към 60 години, дееба.
цитирай
5. kapito - ауууу
06.08.2010 22:07
колко си бил дърт, Янчефффф !
а иначе приказката е унищожаваща!
много си им набрал,. ей ...
цитирай
6. ianchefff - kapito,
06.08.2010 22:18
е, колко съм дърт е-е-е-е-...
:))))))))))
цитирай
7. bamby13 - Алуууу, Енерфето ли е? Не, гос...
06.08.2010 22:32
Алуууу, Енерфето ли е?
Не, господине. Топлофикация.
И на ВАС да ви Е.А мамата!
цитирай
8. kapito - hahahah
06.08.2010 22:40
bamby
има почва и това, да :))))))))))))))))))
цитирай
9. ianchefff - bamby13,
06.08.2010 23:16
мдааа.:)))))))))))))))))))))))))))
Митницата ли е?
Дааа.
И на вас да ви е*ба мамата!
;)
цитирай
10. ianchefff - кап,
06.08.2010 23:18
всичко има почва спрямо тези диваци.
:)))
цитирай
11. kapito - сетих се
06.08.2010 23:42
Дренките са от един и същи дол :)
цитирай
12. ianchefff - мда.
06.08.2010 23:54
Така е. Както и долът е от едни и същи дренки. ;)
цитирай
13. анонимен - това са глупости.
06.08.2010 23:57
а тиси глупаг.
цитирай
14. ianchefff - ан 13,
06.08.2010 23:59
Глупаг, глупаг, колко да съм глупаг?
Ама щом казваш, може и така да е.

\m/
//
цитирай
15. kapito - ей Янчеф
07.08.2010 00:12
пак се уреди :)
цитирай
16. metamorphose - мн.тъжно ..
07.08.2010 01:28
..но напълно закономерно.В тоя резерват/полигон/ за перверзии,в който министър-преседател/и всенароен любимец/ може да е пожарникар,гореизложената приказка звучи повече от логично...:((
цитирай
17. анонимен - и аз съм от идиотите :)
07.08.2010 01:34
Двама митничари разговарят:
- Представи си, някои хора мечтаят за свят без граници!
- Идиоти, тия ще ни вземат хляба…
цитирай
18. swanlake - Глупаг, глупаг, колко да съм глу...
07.08.2010 03:07
ianchefff написа:
Глупаг, глупаг, колко да съм глупаг?
Ама щом казваш, може и така да е.

\m/
//


Това е по-разбивающо от приказката ти :))) а твоята приказка аз я чета 15 години и я препрочитам всеки път когато изпратя нещо от Америка до България /или както там се казваше :) / между другото колкото си по-ядосан толкова си по - уникален / и готин :) /
цитирай
19. vmir - Много дълго описанието, не го дочетох,
07.08.2010 16:48
кажи стигна ли пратката или не стигна, че имам други неща да чета.
цитирай
20. анонимен - TNT
08.08.2010 01:17
Следващия път си повери дикиментите на ТНТ, малко по-евтинко чарджат. И никога не поръчвай експресс, а само обикновен сървис, щот и в двата случая пак зависиш от това кога на митничЕрите ше им се ходи до складовата база на ЮПС (бе тя не е ли на летище София, новите терминали...?).
Те и Арамекс понякога така носят, от Дубай до Дубай - 5 до 7 РАБОТНИ дни (минус викенда, тоест). Явно изненади по трасето стават винаги, ама че ти вземат за услугата по тарифите за 1-дневна или 3-дневна услуга - тва не пропущат.

А я аз да те питам, трябваше ли да си дириш естеството на шипмънта по тукашния класификатор с кодове? ;))))) Ако не - пропуснал си едно огрооооооомно удоволствие... ;))) (остави си го за следващата, за арабухистанската приказка) ;)))
цитирай
21. libertybell - Янч, бе то като разказ от криптата:)
08.08.2010 13:10
Потвърждавам, че е точно така... Доста съм висяла по митниците да освобождавам пратки за фирмата ми, а и следващата седмица - пак ще вися:(((
Поздравления за текста!
цитирай
22. lubimetz13 - ..
09.08.2010 15:40
Редовно се случва същото....
всеки месец..
цитирай
23. анонимен - Сърдит
10.08.2010 00:25
O-o, и с DHL е същото. Скоро ни се изгуби фирмена пратка от Азия. Колегите предпочетоха да я изпратят повторно вместо да се разправят. Waybill и всичко в системата: и "да влезе убития"!!! Няма да повярвате, седмици след като си получихме повторната пратка, дойде мейл от DHL с информацията, че пратката е върната на изпращача! Първата, де. И накрая ни поискаха оценка на услугата! Кютюците!!!!е-е-е-е!

Щото сме в Чалгаристан. А DHL кат минава за Европа през Германия, а?
цитирай
24. анонимен - ИСТИНАТА ЗА ПСЕВДО КУРИЕРСКИТЕ УСЛУГИ
12.08.2010 13:53
НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МЕ ИЗНЕНАДА ПРИ ТАЗИ КОМПАНИЯ. НО НАЙ-ВАЖНОТО, КАКТО ВСИЧКО ДРУГО В ЧАЛГАРИСТАН, ТОВА НЕ Е ОНАЗИ, АМЕРИКАНСКАТА USP. Българското дружество, което е представлява се нарича БИ ПИ ЕС (БЪЛГЕРИЪН ПАРСЪЛ СЪРВИС) И ИМА НЯКАКЪВ ДОГОВОР ЗА МЕЖДУНАРОДНО ОБСЛУЖВАНЕ С АМЕРИКАНЦИТЕ. НА МЕН МИ СЕ СЛУЧИ АБСОЛЮТНО СЪЩОТО ЗАКЪСНЕНИЕ, САМО ЧЕ С МНОГО ВАЖНА ПРАТКА ОТ СОФИЯ ДО ЕВРОПА. 4 ДНИ ПЪТ!!!
ЗАТОВА АЗ НИКОГА НЕ ПРАЩАМ С ТАЗИ ФИРМА, А С FedEx. Може да се опулите малко, когато не дойде кола на FedEx да ви вземе пратката, а на Speedy, които пък имат договор вероятно с тях за взимане на пратките. Но пък FedEx са коректни и доставят точно за 24 ч. до САЩ. А пък за Speedy приказката е дълга и тъжна. Никакво обслужване, а пратките се взимат от адрес в София и хоп - на гара "Подуяне", после на влака за Варна и така пристигат примерно в този град. Или казано по български "от врата до врата" с БДЖ. Каквата е държавата, такива са и услугите й. Не се ядосвайте. В крайна сметка Централна поща върши същата работа на по-евтина цена.
цитирай
25. cefulesteven - Преди да съм се уверил лично, че е ...
20.08.2010 12:01
Преди да съм се уверил лично, че е получено това което съм пратил съм винаги в напрежение и понеже живея на гореописаното място, май в това има резон.
Гадна работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4627104
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031