Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2010 13:51 - Йорданка Фандъкова преборва законите на физиката
Автор: ianchefff Категория: Други   
Прочетен: 26895 Коментари: 38 Гласове:
27

Последна промяна: 08.02.2010 18:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        Днес сутринта се събуждам, отпочинал и готов за подвизи. Пия кафенце, гледкам телевизия, сутрешни блокове и разни други интересни сутрешни предавания, докато дойде време за тръгване. И хоп, изневиделица, времето за тръгване идва!
        Обличам се, защото съм предупреден от тази, забравих-й-името, от времето по “Нова”, че навън вали, че било студено и т.н.
        Излизам. И падам! Не, не падам, защото се подхлъзвам на непочистен лед! Падам, образно казано от гледката. Цялата улица изчистена до асфалт! Не изчистена, изблизана направо. Браво на Данчето, Господ да я поживи, мислено я благославям, докато вървя! Радвам се, защото днес никой няма да закъснее за работа. А във време на криза това не бива да се случва, защото не стига, че икономиката не е в ред, ами ако и хората закъсняват, къде ще му излезе края!? Загуби са това, неизпълнени заявки, недоставена стока, не е шега!
        Сняг вали, нека си вали, не ми пречи. Иде ми стихотворение да напиша. Чак цяла хвалебствена ода ми се върти в столичната глава!
        На улицата виждам поне 20 снегорина, надпреварват се кой да изчисти повече. То, няма кой знае какво за чистене, щото всичко е ометено, но те са там, на своя пост!
        Пристигам на спирката, където обикновено има поне 30-40 човека. Сега има не повече от 10. Ако броим и кучето, което често се мотае тук. Но в този миг спира общинска кола. Пред погледите на очарованите чакащи двама млади служители нимателно залавят уличния пес, натоварват го и поемат към близкия кучкарник. Ей, голяма работа са тези от Общината!
            Сняг липсва на цялата спирка и района около нея. Забелязвам, че група от чистачи почти са изринали и всички тротоари в околността. Един от работниците, седи и пие кафе, подпирайки се на греблото. Правилно. Човекът има право на почивка след добре свършената работа!
        Някаква жена до мен обяснява на друга, че било много непочистено, че било затруднено придвижването, щото пак не били изчистили! Възмущавам се до дъното на душата си! Как може такова безочие, такова безобразие! Приближавам и им казвам възпитано: “Не сте прави, не виждате ли, че всичко блести от чистота! Какво още искате, Йорданка Фандъкова да ви донесе кафе ли!?”
        Жените премигват на парцали, нямат какво да кажат. А до нас спира един снегорин. И кой мислите, че излиза от него? Кой!? Самата Йорданка Фандъкова! Слиза жената, а в едната си ръка държи две гребла, а в другата - голяма картонена кутия, в която какво има? Има кафе! Раздава го на няколкото човека, които чакаме на студа! Двете гребла подава на групата, която чисти сняг. Те гребла си имат, но за всеки случай, ако някое се развали, ей така, за резерв.
        После се качва в кабината на снегорина, усмихва ни се и потегля. След нея дълга върволица от снегорини се разпределя по кварталните улички да се трудят за благото на гражданите. Просълзен, не мога дума да обеля. Само преглъщам и поглеждам победоносно двете мърморещи жени, които мълчаливо отпиват от топлото кафе. Атобусът им пристига и те се качват. Лъхва ме жега през отворените врати. Шофьорът е по къс ръкав, което явно е нормално предвид температурата вътре. Виждам как мърмораните си намират свободни места, понеже лъскавото возило е полупразно.
        Двама работници с кирки копаят ров зад спирката. На въпроса ми какво правят, единият отговаря: “Копаме дупка, за тръби. Ще прокарваме парно до спирката, та, чакащите да стоят на топличко.” Благодаря му и бързо се обръщам с гръб към копаещите, да не видят щастливите сълзи, напиращи в очите ми.
        Изпивам си кафето точно в мига, в който пристига моята маршрутка. Изхвърлям си чашката в кошчето, което е почти празно и около него няма никакви изсипани боклуци. Качвам се, плащам и сядам. Возим се трима човека, не повече. Ей, как го правят това, тия от Общината не знам, но явно им се получава.
        По “Цариградско” има няколко коли и един тролей. А, да, и цели 8 снегорина, лично ги преброявам. Сякаш “Цариградско” е магистрала за разходка на снегорини, а не за обикновени автомобили, така изглежда.
        По едно време, някъде край хотел “Плиска”, спираме да качим някаква жена. Тя сяда и започва да мърмори. “Как не ги е срам”, “лъжат хората”, “не си вършат работата” и други подобни, от които страшно се нервирам. Докато обмислям какво да й кажа, пак спираме. Кой се качва ли? Как кой!? Йорданка Фандъкова! И пак раздава кафета на присъстващите. И по една вафла “Боровец” ни дава. Чак неудобно ми става от толкова внимание. Ама не се оплаквам. Слиза жената, пред благодарните погледи на пътуващите.
        През прозореца виждам малка кола, а в нея момиче с цигара в едната ръка и телефон в другата. И веднага го спират някакви катаджии. Глобата не му мърда! Така, така ще се оправим, само така! С глоби за нарушителите!
        След малко друг безумец опитва да се престрои, ама не дава мигач! Аз като видя някой, който завива без да сигнализира с мигач и побеснявам. Но и този наглец веднага е засечен от органите на реда, спират го и него. Не мога да го мисля!
            Днес мога само да се радвам на всичко, което виждам..
            Млад господин седи прав до шофьора и премества раницата си на другото рамо. И без да иска с раницата си удря през лицето мърморещата допреди малко женица. В първия момент тя кипва и става заплашително, вдигайки чадър в ръката си, но сяда изумена. А ние пак сме спрели и се качва кой? Как кой!? Йорданка Фандъкова се качва! Отново! Поглежда ударената госпожа и тихо казва: “Моля ви, не се карайте, нека бъдем добри, на всеки се случва”. Жената свежда глава и притихва. Със сигурност, ако беше мъж, щеше да “вдигне самолета”. Няколкото човека, дето пътуваме в уютната маршрутка, ръкопляскаме на кметицата, която слиза и внимателно затваря вратата. Виждам, че се качва на стъпалото на един от стотиците снегорини, сякаш окупирали прекрасната столица, вдига ръка, посочва напред и снегоринът потегля с мръсна газ! Неуморна е тази жена, като хала е!
            Слизам на БСФС-то и тръгвам към офиса. По “Гурко” снегорин след снегорин. И понеже тази улица не е кой знае колко широка са пуснали малки снегорини. По-теснички, за да се разминават безпроблемно. Да ви кажа, то и тук почти няма автомобили, защото хората или отдавна са отишли на работа или са ползвали добре отопления чист и уреден отвсякъде градски транспорт, движещ се по идеално почистените софийски пътища.
            Пред магазините сняг няма. А продължава да вали! Явно всеки служител на фирма или продавач-консултант си е свършил работата! Иде ми да се разкрещя от кеф и радост! На кръстовището на улиците “Гурко” и “Раковска” пък се събрала някаква тълпа. Приближавам и виждам как Йорданка Фандъкова раздава ароматно кафе, горещ чай, тунквани вафли или вкусни сандвичи на преминаващите. Всички са щастливи, непознати съграждани се прегръщат и целуват, като в сцена от началото на Априлското въстание.
            Аз не се нареждам, защото вече госпожа Фандъкова ми е дала две кафета, не искам да прекалявам. Човек трябва да има чувство за такт!
            Разминавам се с някакъв господин, който гледа към весело падащите снежинки и го чувам да крещи: “Мама ви, Костовистка! И Станишева тоже!”
            Спирам го учтиво и му казвам: “Не сте прав, господине!”
            Той ме поглежда с невярващ поглед, оплезва ми се, прави ми с ръцете си “дълъг нос” и ме отминава. Явно е луд!
           Чудите се, защо моят благодарствен текст има такова заглавие ли? Защото според науката, само невидимият електрон може да бъде на две места едновременно. Ето, че днес, пред очите ми на документалист, стана видно, че и госпожа Фандъкова го умее това физично чудо.
            Между другото, на невярващите мога да припомня Вапцаровото:

            “Ех, лошо,
                    ех, лошо
                        светът е устроен!
            А може, по-иначе може..."


            Но това е било преди много години, днес, за щастие вече не е така!
            Пристигам в офиса, намиращ се в центъра на на най-добрия град за живеене! Наистина се чувствам горд негов гражданин! Подранил съм с цели 30 минути. Днес се очертава един плодотворен ден. За пореден път мислено благославям Йорданка Фандъкова, Господ да я поживи, и се залавям за работа.





Тагове:   Фандъкова,


Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. doriana - Друзья, давайте живЕм дружно! (...
08.02.2010 14:07
Друзья, давайте живЕм дружно! ("Е"-то на живЕм е такова, защото нямам "е" с 2 точки!).
Мда!
Който няма снегоходки - сам си е виновен за положението! Аз си имам 2 - един за отиване на работа (на работа се обуват токчетата) и един чифт за отиване от работа!
;) И пешачката му е майката - здравословен живот ,ей, тия наши съграждани-общинари за здравето ни се трудят ден и нощ!
Аферим!
:)
Давай го лекинко, Янч, да не паднеш по изчистените стъпала на някой подлез - току-виж си паднал в ръцете на г-жа Фандъкова - любезнейшата!
:)))))))))))))))
цитирай
2. benra - хахаха
08.02.2010 14:07
напук на всички закони-и природни и физични:-)))))
цитирай
3. mamkamu - :))))
08.02.2010 14:58
Еххх!

Мене ме боли (даже физически) от цялата тая чистота :) И красота!
цитирай
4. veselinvalev - НАДЕЖДА ЗА ПРОШКА
08.02.2010 15:58
Ха-ха-ха. Ха-ха-ха… Смях се с най-пълен и най-чист глас на този разказ най-малко поне двадесет и четири минути. Те навярно прибавиха цяла допълнителна година към живота ми. И вероятно ще имам бонус поне още една година много, много щастлив живот, изпълнен
"с вярата в доброто и човека,
в романтиката, в празните копнежи.".
От прочетения разказ ми стана толкова мило и умилително някак, неусетно ми се прииска да стана софиянец. Светло, снежно чувство, което по някакви магични закони на красотата стопли сърцето ми и то заби в ритъма на безмерна и вселенска любов. И изведнъж из унеса си бях изведен от нежен звън. Вдигнах замъглените си от щастие очи, дланта ми попи от тях щастливите сълзи и аз видях звънчето във вдигната дясна ръка на нашата веселиновска кметица Татяна. В този момент тя вдигна и лявата си ръка - от кутията се разнесе аромата на топло кафенце. Между двете и повдигнати ръце, звънтящи, димящи, между тях – безмерната и усмивка. За малко да тръгна за София, и казвам, но с това кафенце ти правиш щастието ми хипербезмерно. Оставам си на село. Тук е толкова приказно красиво, като в цялата ни мила, мила, мила татковина. "О, щастието е изцяло наше, отвръща ми тя, - заповядай и коняче, а сега нашият приятел Ваньо Рома ще почисти снега пред вашата порта.". Ама, моля ти се, казвам, искам аз да го направя това сам. Сам да си почистя снега пред къщи. "А, не! - настоява любимата ни кметица Татяна, - за нас това е най-голямо общинско удоволствие." Добре. - съгласих се някак набързо и плахо, и… леко смутено. Но смутеността ми сякаш бързо отлетя с ето тази мисъл - следващия пухкав сняг ще стана по-рано и от най-милите ни общинари, и ще си почистя сам снега, преди те да ме изпреварят. Желанието да си почистиш сам снега - чел съм го у Фройд това - в „Принципът на удоволствието”. Знам, че е егоистично, но не мога да го преодолея. Нали сме хора и не сме съвършени. Тя Татяна ще ми прости. Те е толкова добра, толкова топла, толкова всепрощаваща…
цитирай
5. buratino - Винаги съм харесвал фантастиката!:)
08.02.2010 17:56
Винаги съм харесвал фантастиката!:)
цитирай
6. galinabg - Хахахах!
08.02.2010 18:27
Уникален си!!!! Много се смях! Пак! Завиждам ти на чувството за хумор, еле в ден като днешния :))))
цитирай
7. gothic - то само хумора остана май.....
08.02.2010 18:50
то само хумора остана май.....
цитирай
8. dorichela - И като се събуди, какво стана? :)...
08.02.2010 20:29
И като се събуди, какво стана? :):):):)
цитирай
9. анонимен - Да не е обгазявана махалата с райски ...
08.02.2010 21:02
Да не е обгазявана махалата с райски газ, че такива сънища имаш ?
цитирай
10. анонимен - pisateliu
09.02.2010 00:02
pisatel si -dobre,tova e iasno,ama koi che kopa kartofi.v bulgaria drugari vseki stana obshtinar,namesnik,suvetnik/obshtinski/,upravitel/gradski,oblasten/ a lozeto ne shte molitva-iska motika.zatriva se bulgaria i bulgarskite se ebat s cigani che mujete i te sa ni lukovi glavi be deeba.
цитирай
11. анонимен - po-ki4ozna typotia ot tozi plosyk razkaz
09.02.2010 00:49
ne beh 4el. dori ne se zasmEh, nemoem da se smeem sho taka se izgorih ot kafetata w razkaZO, ne seki red tr4i Fandykarkata i razdaa Kefeta. i ai pih pih pih po edno vreme gledam pa ia sm se izgoril.
te za towa nemoem da se smeem, BE! mnogo gor4if toa razkaz.
цитирай
12. giminibilibob - Фантастично фантастичен разказ
09.02.2010 10:11
забавлявах се много! Написал си го със страхотно чувство за хумор и ирония.
цитирай
13. анонимен - даааа...
09.02.2010 10:32
...а колко е простичко всъщност...
цитирай
14. анонимен - XAXA
09.02.2010 11:32
НЕЩАСТНИЦИ СОФИЯНЦИ РАЗГЛЕЗЕНИ ЦЪРВУЛИ,
ЗИМАТА ИМАЛО СНЯГ А ЛЯТОТО ВИ Е ГОРЕЩО ОПИЩЯХТЕ СВЕТА СЪС СВОЯ ЖАЛЪК ПЛАЧ
цитирай
15. gothic - Десети, ти ли държиш мотиката да ...
09.02.2010 12:20
Десети, ти ли държиш мотиката да КОПАШ картофи? Знаеш ли откъде се хваща?
цитирай
16. ledzeppelin - ...
09.02.2010 12:29
Toй Вапцаров е казал много неща. Ама никой не го слуша,защото е комунист. Даже от учебната програма мислеха да го махат,заедно със Смирненски.Да не им подрива авторитета,не за друго.Не трябва децата да се замислят...по-добре да се учи от 5-и до 12-и клас "Под игото",за да знаят всички колко ужасяващо е било и да се благодарят,че сега не е така. Но кръвния данък сега го взимат други хора и по друг начин. А Фандъкова - кучета я яли!
цитирай
17. pulsar - гласувам и с двете ръце
09.02.2010 12:36
не защото съм от града на Фандъкова, не защото завистта гложди майненския ми манталитет и критицизъм, а защото ме накара да се усмихна в този прекрасен ден. Ето за това гласувам! :-))) Усмихвайте се повече! Безплатно е, а има 100% гарантиран ефект!

Поздрави !
цитирай
18. pulsar - И защото много ми хареса...
09.02.2010 12:45
връщам веднага жеста с едно любимо и лично творенийце... Приятно четене!

http://www.badzhakov.com/blog/?p=70
цитирай
19. swanlake - E, ne. . . tova me razbi. . . . . . . . . . . . ...
10.02.2010 06:09
E,ne...tova me razbi .....................
цитирай
20. ianchefff - и ся
10.02.2010 09:51
разбита ли си?
:)))))))))
цитирай
21. swanlake - разбита ли си? :)))))))) ...
10.02.2010 13:50
[quote=ianchefff]разбита ли си?
:))))))))

Napulno i otvsiakude :) a sniag idval...:)))))
цитирай
22. ianchefff - eми ше идва,
10.02.2010 14:19
т'ва му е работата е.
:)
цитирай
23. doriana - Хехех - купон! :))))))))) О...
10.02.2010 17:10
Хехех - купон!
:)))))))))
Обичам я таз странна младежка, дет все расте и нивгаш не старее!!!
:))
цитирай
24. ianchefff - ъм,
10.02.2010 17:17
не разбрах, ма карай...
цитирай
25. doriana - не разбрах, ма карай. . . Младежк...
10.02.2010 17:25
ianchefff написа:
не разбрах, ма карай...


Младежката=столицата...(или друг някой не разбра, пък аз тука да се излагам?)
:)
цитирай
26. ianchefff - споко, до.
10.02.2010 17:31
За тебе идеше реч.
:)
цитирай
27. анонимен - ))))))))))))))))))))))))
11.02.2010 15:27
vij kakuv obraz
http://mitko777.blog.bg/
цитирай
28. анонимен - сняг на Фандъци
11.02.2010 16:39
Туй-то! И природата пребори Фандъкова, снега вали не на парцали, а на Фандъци.
цитирай
29. cefulesteven - Пак ли е така из София, днес? Тук в ...
15.02.2010 10:27
Пак ли е така из София, днес?
Тук в Плевен само ми липсват опълченци влачещи оръдия, за да е пълна картинката. :)))
цитирай
30. ianchefff - стеф,
15.02.2010 10:31
не е за разправяне.
:)
цитирай
31. анонимен - до 16
15.02.2010 16:13
Не се притеснявай за "Под игото" - поне ще го изучат. Братята германци напр. учат от 9-ти до 13-ти клас три пъти "Фауст"-избрано. Иначе не са чували за западноевропейски класици. Щото родителите през 80-те години счели, че не е необходимо. Отрочетата им щели да се натоварят много! :-)
цитирай
32. doriana - Да не потъна в някоя пряспа - къде ...
17.02.2010 09:58
Да не потъна в някоя пряспа - къде зачезна?
:))))
цитирай
33. ianchefff - e па,
17.02.2010 10:02
ей ме на, що?
цитирай
34. doriana - 33. ianchefff
17.02.2010 12:59
Ааа, нищо! Рекох си, че те няма, щото нищо не си поствал скоро...кажи за кака Данче нещо ново!
М?
:)))))))
цитирай
35. ianchefff - dor,
17.02.2010 13:13
ето:

"за кака Данче нещо ново".

Така добре ли е?
:))))))))))))))))))))))
цитирай
36. doriana - 35. ianchefff
18.02.2010 09:21
Ъхъхъх.скица!
Не е добре - не носи нова информация!
:)))))))))))
цитирай
37. demoniceye - Това
22.02.2010 02:16
В коя област на научната фантастика се причислява? :) И в коя година 23246 ли? Щото аз имам други спомени как преди около седмица едва издрапах до бачкането, защото имаше сняг до колене по тротоарите. :)
цитирай
38. анонимен - фантастика и реалности
26.12.2010 14:36
Отивам на околовръстното, южната дъга. Фандъкова скоро я откри. Заваля дъжд и околовръстното се превърна в гребен канал. Колата ми спря. Защо ли не оттича водата от асфалта. Погледнах. Няма канавки. Ех, Данче! Ех, Фандъкова! Какво си открила? Къде гледаш? За 83 милиона това ли сътвори?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4622755
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031