Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 12:47 - Въображаемата метла на Йорданка Фандъкова и нейната Минка
Автор: ianchefff Категория: Други   
Прочетен: 8025 Коментари: 29 Гласове:
13

Последна промяна: 07.01.2010 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Йорданка Фандъкова се завърна от заслужената си почивка! Може да е почивала на някой, лелеян от народонаселението тропически остров, може да е разпускала с точилка край кухненската печка. Не е важно. Важното е, че г-жа Кметицата се завърна с гръм и трясък, качи са на една метла и ги подкара! Леле-е-е-е-ей-й-й! Майката им ще разплаче. И други по-чувствителни роднини също!
         Кого подкара ли? Ами фирмите за почистване. Не е ясно накъде ги е подкарала, но, сигурен съм, че от пресцентъра на общината ще ни информират своевременно.
           Докато чакам информацията седя и се чудя. И си смятам. На ум, щото съм умен.
          Значи за 1 ден, общината можела (имала право, задължена била, бла бла, да плати 2 милиона лева. Цели 2 милиона лева! Не турски лири, италиански там как се казваха или зимбабвийски долари ли бяха, няма значение.
            НО, понеже фирмите не си били свършили работата както трябва, оценката им варира от две минус до четворка, щяла била да им плати САМО 400 хиляди лева! М-да.
           Викам си, леле, бая пара се пръска. И почвам да си смятам. Колко снегорина има в София? Около 100. Хайде, нека да са 100. Да им се плаща, да им се плаща, колко да им се плаща за един ден работа, като включим горивото, материалите (вода, пясък, сол, захар, оцет, химикали (не за писане) и всичко останало), че и наем да включим? Колко? Не знам. Мисля, 2000 лева на парче трактор е добра цена. За няколко часа работа. Че и печалба (кеш пара, за джобни, за “Бентли” и за джакузи евентуално) за фирмата ще остане. Освен това, слагам 200 лева на шофьор като надница. Което си е, по моите стандарти, една солидна надница. Сметката е точно 220 хиляди лева. И това за няколко часа работа, за работа свършена наполовина, че и по-малко, оценена като “крайно незадоволителна” лично от г-жа Кметицата с метлата. И пак, до 400 хиляди лева остават бая пара.
            Аз ли нещо не съм в час, договорите на общината с фирмите ли нещо не са както трябва, не знам.   
            Смятам си аз и хвърлям по едно око на най-новото и невероятно шоу на НОВА ТВ. Шоуто на Иванчо и Андрейчо. Които заявиха, че ще се занимават със сериозни теми. И сериозни и интересни гости. И като го подкараха от началото – министър, чалгаджийка, министър, чалгаджийка... Нещо като роднина, милиционер, роднина, милиционер... И се стигна до момента, в който двамата ни обясниха, че сме глупаци, че не сме изчистили пред домовете си и че сме некадърни шофьори, които само чакат да се блъснат с колега на поледицата. Която поледица е къде? На неизчистените улици!
            Те всъщност повториха почти едно към едно думичките на Минко Герджиков, който пък ни обясни, че оценката е добра (за почистващите фирми). И ни направи на глупаци и той. Ма, ние сме си свикнали де, не е като да не сме и няма никакъв проблем.
            Ама на Минко му е простено, щото той по дефиниция, като дясна ръка на Кметицата има право да говори каквото си иска. Ама тия двамата хубостници що така? Разбирам ги, рейтинги хвърчат нагоре, надолу, надолу, надолу, но, някак остава чувството за прецаканост у драгите (или клетите) зрители.
            Сега да обобщя, доколкото имам способности. Значи за някаква работа полусвършена, полунесвършена, фирмите за почистване получават към 400 бона. А помните ли моята въображаема сметка в началото? Че това са си бая пари за почти несвършена работа? И че излиза, че отново някой прибира (източва, спестява, скатава, кашира) по някакъв начин парите на нещастниците, наричани напоследък данъкоплатци. Или не съм прав? Щото, ако съм прав, ясно е откъде ще дойдат пак парите за новите модели “Бентли” и “Ментли”.
            И ОЩЕ НЕЩО. Същите тези фирми вместо да си вършат работата, се налага да бъдат мобилизирани. Налага се свикването на “кризисен щаб”, който да ги вика една по една, да им се обаждат, да ги канят. Чак писмени покани (в тон с празниците, изрисувани с еленчета, свещички, Дядо Коледа и грилянди) едва ли им пращат, щото няма време.
            Но сигурно става така: телефонистката Минка (примерно) е дежурна по мобилизация. И  звънка тя и се почва: “Господин еди кой си, сигурно спите, за което най-горещо ви се извинявам и съжалявам, сигурно не знаете, че от известно време навън вали, но вече е 7 часа и ако е възможно, нали, да пратите няколко снегорина да поизчистят. Или поне, ей така, да поизлязат...”
            Или друг вариант: Звъни Минка, а отсреща се чува приятен, сънен, еротичен дамски глас: “Да-а-а...” Ако Минка беше мъж или ако беше жена, тип гей (гейка), би се възбудила. Но в момента на Минка не й е до възбуждане. Тя е предния пост на мобилизацията. От нея зависи почистването на столицата! А това е СТОЛИЦАТА! То да е Търговище, да е Омуртаг, да е Симитли, разбирам, ама това си е цяла столица. И Минка притеснена започва: “Аз търсех шефа на фирмата за почистване, но...”
            Тук чуваме приятният дамски глас да говори на някого: “Кире-е-е (примерно), търси те някаква, май от онова там, как се казваше, общината...” Кирето грабва енергично слушалката и Минка, леко вцепенена му съобщава, че ако му е възможно, да се яви с тракторите, с които разполага, ако са годни за употреба, ако има достатъчно шофьори на разположение, да вземат, та да излязат да пообиколят по улиците...

            Да ви кажа, мен лично никой не ме мобилизира сутрин да отида на работа. Сигурен съм, че 99% от работещото население също никой не го вика всяка сутрин. Минки за населението няма. Минки има само за фирмите, които са сключили договори за почистване от снега, няколко пъти в годината. Минки има за тези, които са сключили едни, ама особено готини договори. Фирмите не са виновни. И Минка не е виновна. Минка просто си върши работата да мобилизира. Както тя си знае, както е обучена. Ако се наложи, Минка, понеже е жена, има и други начини за мобилизация...
         Докато г-жа Фандъкова използва въображаеми метли, докато в общината работят с въображаеми договори, така ще е. Ако не ми вярвате, когато пак завали, излезте и вижте какво ще стане. Мога да ви подскажа: ще излязат въображаеми снегорини, които ще поизринат тук там. После двамата палячовци пак ще ни обяснят, че глупаците сме ние. Че си въобразяваме, че нищо не се прави и че сме виновни, щото сме некадърни шофьори, пък имало и градски транспорт. Минко ще обясни, че си въобразяваме, че не е почистено. А по-после някой ще обясни, че ще яхне метлата и ще накаже почистващите фирми, като не им плати 2 милиона, а само 400 хиляди, които и те, както изглежда, са твърде много.
               И пак ще се окаже, че метлата е въображаема.
               За съжаление снегът отново няма да е въображаем.
          Надявам се някоя сутрин и на мен да ми се обади някоя Минка и да ме покани да ида на работа. Ей тъй, за разнообразие.
              Надявам се, ама едва ли...

 




Тагове:   метла,   Фандъкова,


Гласувай:
13



1. estrella - Много добър!
07.01.2010 13:07
В смисъл, не оценка пет, ми ей така - много добър постинг, добре че се стопи снега. Аз друга болка имам - за почистването на тротоарите, ама няма сега да се оплаквам. :)
цитирай
2. ianchefff - ostr,
07.01.2010 13:29
е па мерси, ко да кажа.
А за тротоарите, май миналата година беше, Батко ти нещо говореше, че като били сменели фирмите (тогавашните) май щяло да има вариант и за тротоарите.
Но това беше миналата година.
А както знаем, вчера Симо Пицата не даде парите на съдиите, но после Бойко с един замах им ги предостави. Така че при него винаги е предпоследно решение, следствие от предпоследна мисъл и т.н.
:)))))))))))
цитирай
3. cefulesteven - И на мен числата ми се струват без...
07.01.2010 14:08
И на мен числата ми се струват безумни, колкото и голяма да ми се види София. А и като знам как в тези фирми парите стигат до работниците, ако не правят изключения тези на които Фандъкова плаща, хич не знам къде отиват толкова много пари.

цитирай
4. ianchefff - stef,
07.01.2010 14:16
как къде бе, майна?
Ти знаеш ли колко струва само задната лява гума на едно най-обикновено бентли? Не знаеш...
:))))
цитирай
5. анонимен - И ОЩЕ НЕЩО
07.01.2010 15:08
И ОЩЕ НЕЩО:
Цената на превоз из София с камион са размерите на половин "ТИР" е между 50.00 и 70.00 BGN за започнат астрономически час.
Сиреч: 24 работни часа х 70.00 = BGN 1680.00 ...
цитирай
6. ianchefff - aн 5,
07.01.2010 15:30
да де.
цитирай
7. lado - А пък застраховката на Бугатито - ...
07.01.2010 16:43
А пък застраховката на Бугатито - представа си нямате, бей,
За Ню Йорк - 71 см средногодишен валеж от сняг, 15 000 км улици - бюджет - 50 млн лв (35 млн$)
цитирай
8. tani4ka73 - *
07.01.2010 16:45
"Бъди промяната,която искаш да видиш в света."
М.Ганди
цитирай
9. ianchefff - lado,
07.01.2010 16:46
т'ва за един ден или за целия сезон?
;)))
цитирай
10. ianchefff - тан,
07.01.2010 16:47
нямам толкова патрони.
цитирай
11. lado - за целия сезон при 71 см - нам колко си ...
07.01.2010 17:18
за целия сезон при 71 см - нам колко си инча, не ми се смята, снеговалеж сумарно
цитирай
12. ianchefff - ладо,
07.01.2010 17:20
ами там сигурно снегът се чисти по-бавно и изисква повече ресурс...
цитирай
13. lado - А пък застраховката на Бугатито - ...
07.01.2010 19:47
lado написа:
А пък застраховката на Бугатито - представа си нямате, бей,
За Ню Йорк - 71 см средногодишен валеж от сняг, 15 000 км улици - бюджет - 50 млн лв (35 млн$)


Така излиза, че за примерно 7 см сняг при 15 000 км улици там плащат 5 млн лв . А тук сигурно няма повече от 500 км чистени улици , айде да са 1500 км - 2 000 000 лв им се полагали?
цитирай
14. ianchefff - lado,
07.01.2010 19:51
точно така.
цитирай
15. flyco - =
07.01.2010 21:13
Минко каза, че оценката е добра за положените усилия, а за свършената работа го остави без финал. Ако беше писан текст щеше да се изпише с многоточие. Аз поне това чух по радио "Хоризонт".

Не оправдавам нито Минко, нито Пинко между другото.

А! А вчера бат`Бойко каза, че София била печатница на пари и не му требело да става премиер, ама той заради нас видиш ли и ние сме му били длъжни затова, но това е друга тема. Та понеже София била печатница на пари ставаше въпрос, той обаче докато бил кмет нищо не пипнал в тази печатница. Фандъчката явно и тя няма да пипне, та ще си печата печатницата.
цитирай
16. lado - Ташаци на Фандъци
07.01.2010 21:33
Ташаци на Фандъци , бате Гойко иска признателност - тоест паметник!
цитирай
17. lado - точно така. Добре, олекна ми!
07.01.2010 21:33
ianchefff написа:
точно така.

Добре, олекна ми!
цитирай
18. анонимен - Xtrem
07.01.2010 23:30
Давай телефона, ще се прежалим да те будим :) ))
цитирай
19. ianchefff - fli,
08.01.2010 09:47
разбрах половината от текста ти. Все пак, не е без хич.
:)))))))))))
цитирай
20. ianchefff - ладо,
08.01.2010 09:47
ми да вземем да му вдигнем, кво толкова.
цитирай
21. ianchefff - хтрем,
08.01.2010 09:48
а ти приличаш ли на Минка?
цитирай
22. ianchefff - ладо,
08.01.2010 09:49
олекване му требе ба народо.
И спокойствие.
И силната ръка на бат Бойко и тия около него.
аааааахахаххахаааааааааааааа
цитирай
23. vmitkov - Янчев,
08.01.2010 10:23
Хубав памфлет си написал! Дано повече хора да го прочетат и още по-добре ще бъде да го осмислят.

А как ли стоят нещата в други подобни области като чистенето на боклук, електроснабдяване и водоснабдяване, където се разпореждат все монополисти, а някои от тях са и чужденци, тоест още по-лакоми?
цитирай
24. ianchefff - митков,
08.01.2010 10:35
дано да го прочетат, ама едва ли.
:)))
цитирай
25. libertybell - :)))
08.01.2010 21:07
съвсем първосигнално си представих Фандъкова, яхнала метлата и кръжи над София, хахах:)
Голяма яма са договорите за снега, боклука и т.н., ама ние нали не знаем какво да си правим парите (щото са много) - плащаме...
Поздрави и поздравления, Янч!
цитирай
26. ianchefff - поздрави
09.01.2010 11:26
и на тебе, либи.
:)
цитирай
27. flyco - Re: 20.
10.01.2010 12:32
Добре, че е lado!
цитирай
28. milionche - Както каза
12.01.2010 12:37
един човек пред камерата в най-снежния ден тая година.."нафандъчиха ни"..пак! Дори PR-a на кметицата не струва...А ние да си плащаме данъци, е -не! Поздрави
цитирай
29. ianchefff - е па
12.01.2010 13:01
милион поздрави, милионче, ама си е така, де.
Нафандъчиха го на нафандъчените за пореден път.
:))))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4626866
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031