Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 14:46 - За тези, които продължават да реват за "бай тошовото време"
Автор: ianchefff Категория: Други   
Прочетен: 7643 Коментари: 36 Гласове:
0

Последна промяна: 12.11.2008 15:02


*
*
*
        Това е текст, който копирах от поста на sulla за 10 ноември. Позволявам си да го постна тук директно, без никакви корекции, поради неговото изключително точно описание на социалистическия живот, специално за тези, които продължават да реват за времената на Тато. 
        Едничката ми цел с тази публикация е той да достигне до колкото се може повече хора.
        Поздравявам неговия автор, който и да е той.


***
    По това време на годината (10 ноември) редовно срещам по форуми и медии странни ценоразписи от времето на “социализЪма” за необходимите и достатъчни благини, които да направят живота на човек комфортен и щастлив. И някак си все се стига до цената на кифлите и картите за почивка.
        Това е едно от най-големите поражения, които комунизмът нанесе на "строителя на развитото социалистическо общество" - оперира го от желания, стремежи, амбиции, инициатива и мечти. Кифли и профсъюзни карти! Такива "блага" като свобода на личността, на самоопределението, на избора на житейски път, на словото, на печата, на пътуванията (изключвам "Влака на Дружбата"), свобода на информацията, на вероизповеданието, свобода на търговската инициатива - само изброявам, примерите си ги спомнете сами - не се вписваха в ценностните претенции на българина. За жалост няма ги и днес. Изкушавам се да вляза в тона на "плачещите за Бай Тошо" и да припомня колко време трябваше да чакаш за “Москвето”, та да му сипеш от евтиния бензин (в рамките на отпуснатите ти купони - помните ли купоните - аз съм купувал и хляб с тях още като дете). Срещу евтината карта за почивка (ако ти я "дадат"от профкомитета) получаваш стая с хлебарки и храна от баката, с обещанието, че при комунизма хлебарки няма да има. А защо нищо не се казва за заплатите - та дори и при цитираните цени животът беше труден. Колко струваше първия учебен ден - дрешки, обувки, чанта. Ами колко получаваха работещите в ТКЗС-то?
        Банани за Нова година, после компоти собствено производство. Домати - като узреят, агнешко - за Великден, маслини - ако докарат, налъми - когато цъфнат. И томбола в завода с най-голяма печалба правото да си купиш цветен телевизор! Да ти се падне правото да си купиш!!! Тури му пепел!
        Като завършиш Университета, отиваш където "те пратят", освен ако не се обади Другаря Еди Кой Си. Може да си най-добрия инженер, но ако не си Член, си оставаш началник смяна. В науката същото. Ако не покажеш, че технологията, която си разработил, почива на марксистко-ленинската философия, и не включиш като съавтори партийния, профсъюзния и директора, не само тя няма да види “бял свят”, но и ти също.
През седмицата на работа, събота и неделя - на "ранчЕто".
      Самозадоволяване! Е, сега същите Тошови изчадия, за които толкова много ви е мъчно, ни задоволиха, в смисъла, който влагат форумните титани.
Апартамент - след 20 години, с лихвочисла, с работа в строителството и "неОтвършен", ако не си човек на някой Голям Човек и не си си платил, където трябва - с пари или в натура (от различен вид).
        Политическа учебна година, насрещен план, манифестации и подлизурство, подмазване и унижение, за да оцелееш.
        И любов към Русия и Великия Руски Народ. А любовта към собствения народ, чиято интелигенция избиха и смазаха, и на когото отнеха всичко създадено с труд и от поколения, за да го разпределят помежду си?
        Помните ли как беше облечен този народ? С шушляци и ватенки! О, да! - обувки Дахщайн - купих си един чифт с аванса срещу заплатата ми и го отгладувах.
        Дънки "Рила" и транзистор ВЕФ, на който можеш да чуеш за турнето на Муслим Магомаев в Сибир и за чудесата на съветската наука. Задължителен абонамент за "Мурзилка" и "Дело" и писма до "незнакомай друг".
        Новини на руски в петък и скумрия в стола в сряда. На почивка в Китен с две щайги домати, тенекия сирене и буркани с кьопоолу и печени чушки. А там на опашка за мърлява цаца и топла бира.
     Помните ли опашките въобще? И табелките "Няма" и "Свърши" в магазините. Помните ли вица, дето казва, че преди Девети на магазина пишело “Бай Пешо”, а вътре имало месо, а след Девети пишело “Месо”, а вътре – бай Пешо? Помните ли знаменателния глагол в българския език - "давам"? - Какво "дават" в магазина? "Дават" ли заплати? Какво "дават" по телевизията? Какво кино "дават?" "Дадоха" ли му диплома? "Дали" са му апартамент! "Дадоха" ми отпуска. "Дал" й работа, "щото и тя му "дала"! Да, ТЕ даваха – на когото решат и колкото решат. Останалото се крадеше! От завода, от ТеКеЗето, от института, от чужди научни разработки, от където ти падне. Затова и днес търпимостта към кражбите и корупцията е толкова висока - защото ТЕ научиха дори дисциплинираните и културни немци (от ГДР) да крадат и мързелуват, та какво остава до нас. Други живееха добре, защото вдигаха послушно ръка (понякога и крака), кълняха се във вярност и разобличаваха "врага" около нас. Коя нация сътвори поговорката "Учи, за да не работиш!"?
          Ма някой разгледал Берлин и Лайпциг! Да е разгледал Лувъра или Бритиш мюзиъм. За Великия каньон в Колорадо и не споменавам. Били ли сте с нашенска група на екскурзия, в соцстрана, естествено? Основният въпрос беше "Колко време ще имаме за магазините?" Не толкова поради липсата на културни интереси, а от желанието да се купи нещо, което у нас го няма или е много скъпо. Като например кухненски сервиз, крем "Нивея", миксер или дори тапети.
        И не ми говорете за "демокрацията", моля! Демокрация в България няма, защото няма демократично мислещо общество. Хора с демократични ценности и традиции, хора с лично достойнство, готови да го защитават. Затова беше много лесно на комунистите да компрометират термина като такъв. И ако сте против "демокрацията", за какво сте тогава? За диктатура с "кифли и ст"инки" ли? Искате отново да целувате части от тялото на профпредседателя, за да не ви даде картата за море през октомври, жена ви да спи с партийния секретар, та да получите софийско, пловдивско, варненско или каквото там жителство, или да натопите колегата, че разказва политически вицове, та да му вземете мястото. Това са идеалите на огромна част от българския народ, която гласува вече толкова години неотменно за тези "ценности" и техните носители. Със съзнанието, че я крадат, но с надеждата, че "и аз ша моа да крадна или а са уреда”
        Дава ли си някой сметка колко "активни борци", партийни и други активисти и доносници създаде комунизма? Прибавете и семействата им и ще си отговорите на въпроса защо България тъне още в калта. Защото всички тези стотици хиляди са научени да получават наготово, да дават акъл, да командват по-долните и да раболепничат пред по-горните.
Често се цитира, че не сме народ, а мърша. Ето това е мършата, а не народа. Която мърша никога няма да разбере какво значи да си свободен, а и не иска да бъде. Овцата иска да се върне в кошарата – да я колят, но преди това да я хранят и чат-пат да я водят на коч. Иска евтини кифли и чалга, Слави Трифонов и Бат’ си Бойко, голи цици и игри на щастието. И плаче за Тато си. Но като прибавим циганите, които съзнателно бяха държани на това ниско културно и битово ниво, и турците, обособени в най-бедните райони и оставени на волята на изфабрикуваните им лидери, две общности, които са неспособни на каквито и да било политически оценки и избор, те дори и български не могат да говорят ("комунизЪмът" научи ли ги на този език?), та като прибавим и тях, какво остава като процент, който е способен да доведе на власт политиците на промяната и просперитета? И да възпита бъдещото поколение на България в дух на достойнство, предприемчивост, честност, почтеност и демократичност, а не на "преклонената главица" дето сабята не я сечала. На почит към българската история и традиция, а не на чалгаджийската култура на “Биг Брадър” и “смуглянката малдаванка”.
        Плачете за Тошо, Людмила, Пеко Таков и Мако Даков. Плачете, ако щете, за Цола Драгойчева, Иван Славков и за овчарчето Калитко. Плачете за Сталин, Тито, Димитров, за почина на Злобин, Саратовската система и Ломските ямки. Пейте заедно със Станишев и Първанов "Ширака страна мая радная". Гласувайте за Волен, Симеон, Доган, пък ако щете и за Догановица. Мечтайте да изтребите отново “фашистките гадове” и да носите цветя на някоя нова мумия в мавзолей. Само не ни пробутвайте плоски ценоразписи, защото все още има българи с по-високи изисквания за себе си и Родината от нивото потребности на обитателите на обикновен краварник.
"Кифли и ст"инки"!
        За това ли умряха Ботев и Левски?

анонимен коментатор
в този пост на sulla.






Гласувай:
0



1. sowhat - браво бро
12.11.2008 15:32
и от тебе дзвизда нема а стане. най много да те назнача за тутракански барабанчик , или за пазач на видин мост
цитирай
2. ianchefff - А
12.11.2008 15:38
какво общо имат звиздьити с бай Тошо, дееба?
цитирай
3. gothic - Е как бе дееба! Он си беше дзвезда на ...
12.11.2008 15:55
Е как бе дееба! Он си беше дзвезда на небото на социнтерна по целата глАва......
цитирай
4. ianchefff - беше си звезда,
12.11.2008 16:01
ама залезе.
Мара се ужени, Гинка си тръгна, Левски го обесиха, бай Тошо се гътнА и те тва е сичко на сичко живота!!
цитирай
5. анонимен - Това вече го четох , но мерси !
12.11.2008 16:38
Стига сте ПСУВАЛИ , БЕ , момчета :(((
Извинявам се предварително и благодаря за вниманието !!!
цитирай
6. ianchefff - висх,
12.11.2008 16:42
никой не псува.
Просто изразително изказваме каквото мислим:)))
цитирай
7. sowhat - амчи за тва нема да станем с тебе бро
12.11.2008 16:54
никви дзвезди, щото само са ровим по нет-я. )))
цитирай
8. ianchefff - аз вече съм
12.11.2008 16:57
парче звизда, за тебе все още не знам...:)))))))))
цитирай
9. gothic - Вий сте ДЗВЕЗДИ, я па видим таквие по ...
12.11.2008 17:16
Вий сте ДЗВЕЗДИ, я па видим таквие по бело пладне :)))))
цитирай
10. ianchefff - ти глей
12.11.2008 17:19
да не видиш по черно пладне звизди, че тогаз ше настане глуха кучка да прочуе и бърза да тръгне на забавено:)))))))))
цитирай
11. soho - Аз не го прочетох. Не заради друго, ...
12.11.2008 18:30
Аз не го прочетох. Не заради друго, ама да не си развалям спомените ;)
цитирай
12. gothic - Па кво доде ;)
12.11.2008 19:00
Па кво доде ;)
цитирай
13. libertybell - Янч, 10х!
12.11.2008 19:01
текстът е култов:)
цитирай
14. krotalka - Четох го и ми хареса!
12.11.2008 19:28
Всичко е казано точно и ясно!
цитирай
15. ianchefff - в последно време
12.11.2008 21:43
изпитвам особено удоволствие да трия анонимни глупаци, анонимни алкохолици и прочие анонимни олигофрени.
Затова, призовавам ви и ви моля, анонимници милички, идвайте по-често тук, в моя блог.
:)))
цитирай
16. gantree - ало
12.11.2008 22:02
ти демократ ли си, или лукова глава?
А свободата на словото и други такива работи?
Защо биеш негрите?
цитирай
17. ianchefff - ган,
12.11.2008 22:13
с този въпрос направо първоначално заекнах като го прочетох.
Почувствувах се като демократ замерващ негри с лук:)))
Ама после си казах: чакай малко бе, аз им се моля да идват, значи всичко е нарет;)))
цитирай
18. flyco - sula
12.11.2008 22:23
Дано живееш и днес в България иначе текста ти увисва. Не, че ще е по-малко верен, няма да е искрен.
цитирай
19. ianchefff - флъцо,
12.11.2008 22:29
1. този текст не е на сула, а на анонимен коментатор в пост на сула. Може и сула да е анонимният коментатор, това няма значение.
2. Също така няма никакво значение къде живее сула днес.
Нищо не увисва.
Този текст го подкрепят всички разумни хора, той не е само за сула, а за историята.
Той е чисто доказателство, че пътят, по който е тръгнал българския народ по 1 или друг начин след 1989 година е добър и правилен.
цитирай
20. krotalka - Кога преди 1989 година можеше да се ...
12.11.2008 23:12
Кога преди 1989 година можеше да се говори свободно и да си изкажеш открито мнението, без да рискуваш; да попаднеш под ударите на ЗАКОНА?!
цитирай
21. анонимен - BRE, IMALO I NE6TO 4OVE6KO TUKA.
13.11.2008 01:33
BRE ,IMALO I NE6TO 4OVE6KO TUKA .
цитирай
22. анонимен - BRE, IMALO I NE6TO 4OVE6KO TUKA.
13.11.2008 01:45
BRE ,IMALO I NE6TO 4OVE6KO TUKA .
цитирай
23. mph - Пазач на видин мост
13.11.2008 09:45
Върви им на някои.
цитирай
24. ianchefff - мпх,
13.11.2008 10:46
нда, върви им на някои...
:))
цитирай
25. soho - #20
13.11.2008 12:11
Тогава под ударите на закона, сега под нечий други удари - доста по болезнени. Сама прецени кои са по-тежките.
цитирай
26. ianchefff - soh,
13.11.2008 12:18
не се депресирай излишно, моля...
цитирай
27. gantree - янч
13.11.2008 12:39
Остави го съществото, нека си се депресира.
Какъв демократ си ти? Като иска, ще се депресира, като не иска - няма да се депресира. Ми, стига с тоя либерализъм!
:-%
цитирай
28. ianchefff - последно не разбрах
13.11.2008 13:12
какво да правя??
:))
цитирай
29. soho - О, аз съм си съвсем ок, просто отб...
13.11.2008 13:16
О, аз съм си съвсем ок, просто отбелязвам :)))

Гантрии, не съм същество, бая жена съм си ;)
цитирай
30. gantree - янч
13.11.2008 13:27
Последно - довечера да си на линия.
Елате вие, както казват мутрите, за да не идваме ние. :))

Сохо, откъде мога да съм сигурен? Пишеш за "удари", името ти е такова едно, подобно на известно място в лондонския ъндърграунд. Откъде мога да знам със сигурност? Разбери ме. :)
цитирай
31. viovioi - кой плаче за бай тошо? какви са тези несвързани неща?
13.11.2008 15:36
този кошер ми прилича на бунт на мравките. Самовнушението е храна за бедните духом, което апропо води до аналогични на плацебо-ефект състояния. Или с две думи просто казано - пълният стомах ли е мечтаното щастие, гарантирано от простаци* на които трябва да се кланяш ? И на техните теории и всякакви простотии..

* простаци=ЦК на БКП
цитирай
32. usmivkata - Няма смисъл да коментирам,
13.11.2008 20:00
защото каквото и да кажа ще звучи тъпо...след това. Свалям шапка на автора....
цитирай
33. abs - наистина
18.11.2008 11:20
добро!
цитирай
34. ianchefff - абс,
18.11.2008 11:23
нда.
Тъжно някак...
цитирай
35. thedarkangel1977 - oh uspokoih se. . . we4e nqma da sam ...
06.04.2009 18:19
oh uspokoih se... we4e nqma da sam ovca i da otri4am svobodata, koqto mi be podnesena sled 10ti noemwri kato pe4eno prasence s limon...
oh ne zabarkah se we4e - w edin blog mi kazwat 4e sum zabludena, 4e sam zabrawila onezi dni
w drug mi kazwat 4e sam zabludena 4e ne iskam da jiweq tozi jiwot sega sled 10-ti noemwri...

abe q da si jiweq kakto si znam... pa kwoto 6te da stawa okolo men - partii, krizi, SDS, BSP...
nema da izpadam w ludost i da mi brymne glawata, zaradi wa6ite politi4eski wazgledi... kadeto wseki e praw za sebe si....

nqma da wi go pozwolq :)
цитирай
36. анонимен - Пътят към гробищата
13.04.2010 13:29
Пътят, по който е тръгнал българския народ по един или друг начин след 1989 година, води право към гробищата.

През 1989 година България имаше почти 9 милиона население, а днес около 7.
Отделна е промяната в етническата картина.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4626642
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031