Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2008 12:29 - САЩ: Влиянието на суперите
Автор: ianchefff Категория: Политика   
Прочетен: 1971 Коментари: 1 Гласове:
0



Инфантилно е убеждението, че ако президентът е човек от Демократическата партия, външната политика на Америка ще е друга

В САЩ разликата в получените досега гласове на предварителните избори в полза на сенатора от Ню Йорк г-жа Хилари Клинтън, от една страна, и на сенатора от Илинойс Барак Обама, от друга, била съвсем незначителна. Дамата била малко пред цветнокожия мъж. Такава според осведомителните агенции е засега картината на състезанието за кандидатурата на Демократическата партия за президентските избори през ноември. За кандидатурата на Републиканската партия било вече ясно кой ще я спечели – именно сенаторът от Аризона със “фундаменталистко-консервативни възгледи” Джон Макейн, върл противник на хомосексуализма и абортите.
Интересна е системата на тия предварителни избори - Primeries, което буквално значи “първични”, но у нас открай време се е наложило определението “предварителни”. Всеки щат си ги провежда на определени дати и целта е да се определят делегатите, които ще отидат на решаващите партийни конгреси (на републиканците през юли, на демократите през август), на които ще бъдат избрани претендентите на двете партии за креслото в Белия дом. Понеже още дълго

интригата ще е при демократите

да оставим републиканците настрана. Шансът им да спечелят президентските избори е и без друго минимален. След два мандата на републикански президент няма случай (поне аз не знам такъв) в Белия дом да влезе пак републиканец. А в САЩ прецедентът е много силно нещо.
На предстоящия национален конгрес на Демократическата партия ще участват общо 4049 делегати с право на глас. Цифрата бе определена, след като за неспазване на графика на предварителните избори щатите Флорида и Мичиган бяха лишени от участие. И тук идва най-интересното. От тези 4049 делегати 3253 са pledged (т.е. дали са “обет”) и се знае за кого ще гласуват. 795 обаче са unpledged (т. е. необвързани с “обет”) “суперделегати”. Какви са тези “Супери”? Това са членове на партията с голям партиен (а и не само партиен) авторитет. Например Едуард Кенеди, братът на убития през 1963 г. президент Джон Кенеди, е суперделегат. Той обаче направи нещо твърде необичайно – още отсега заяви, че застава зад кандидатурата на Барак Обама. Това се приема като страхотно силна подкрепа, която неминуемо ще донесе на цветнокожия кандидат допълнителни гласове. “Суперделегати” са бившите президенти Клинтън и Картър, бившият вицепрезидент Ал Гор, губернатори, сенатори и депутати. За да бъде избран кандидатът за президент, са нужни 2025 делегатски гласа. Към този момент Хилари има 188 “супери”, а Барак – 165.
Развихрилата се вече със сила предизборна кампания за президентските избори в САЩ

предизвиква специално у нас комични коментари

Внушава се, че “най-после Буш ще изчезне”, а новият президент, дали ще е Хилари или Обама все едно, ще прекрати “войната в Ирак” и “войната в Афганистан” и изобщо, че ролята на Америка в световните дела ще претърпи радикален обрат. Както в неделя в интервю с Цветанка Ризова по Нова телевизия дипломатично намекна и американският посланик у нас Байърли, това са глупости.
Кои до този момент са най-важните събития през двата мандата на републиканеца Джордж Уокър Буш? Най-ужасните, разбира се, бяха чудовищните атентати в Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 г. Тогава загинаха 3000 абсолютно невинни човешки същества, а два огромни небостъргача и част от сградата на Пентагона рухнаха до основи. За да се добие представа за дълбочината на нанесената на Америка рана, ето само едно сравнение: на 7 декември 1941 г. при подлото нападение на японците над базата на САЩ Пърл Харбър, когато 19 бойни кораба на котва бяха потопени, а японските самолети покосяваха с бомби и картечен огън спасяващите се, броят на убитите бе 2300. Какво направи веднага след атаката тогавашният президент Франклин Делано Рузвелт (демократ)? Обяви война на Япония, приключила след атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, за използването на които

заповед даде президентът Хари Труман (пак демократ)

Реагирайки, както подобава на държавен глава на най-могъщата държава на света, способна да демонстрира или употреби сила във всяко кътче на земното кълбо (никоя друга държава не е годна на такова нещо), президентът Буш също обяви война на тероризма. Свали от власт най-кървавия диктатор след Сталин, обрал народа си с милиарди долари и понечил на два пъти да заграби петролните залежи на съседен Иран и на съседен Кувейт. Забърса талибаните в Афганистан, които бяха ресурсна база на терористите от “Ал Кайда”. Разпердушини с бомбардировки пасмината от самоубийци, а Бен Ладен изчезна из голите чукари на планината Хиндукуш, до границата с Пакистан. Жив ли е или е мъртъв саудитецът, не се знае. Но ако е жив, е обречен да вегетира там, където е. Никъде не може да мръдне. Организацията му е разнебитена, каналите й за финансиране и снабдяване са пресечени, мерките за сигурност в Европа и Америка парализираха всякакви опити за атентати. А кой беше президент на САЩ, когато НАТО бомбардира Сърбия заради зверствата на сръбската армия в Косово през 1999 г.? Бил Клинтън.

Също демократ

Инфантилно е да се спори, че ако президентът е демократ, САЩ нямало да бъдат толкова “войнствени”. Ако по времето на 11 септември 2001 г. президент беше мадам Клинтън или атлетичният “афро-американец” Барак Обама, мислите ли, че щяха да реагират различно от Буш? Хилари била жена. Е и? Аржентина също се опита да отнеме от Великобритания Фолкландските острови, докато министър-председател в Лондон беше също жена – Маргарет Тачър. Тя моментално обяви война на втората по големина в Южна Америка държава и изпрати флотски експедиционен корпус на 12 000 мили от Англия. Резултатът е известен.
Днес, за лош късмет на “ястреба” в политиката Буш, вече са надвиснали облаците на нова и непредсказуема международна криза – Косово. Сигурен съм, че ако Хашим Тачи прокламира на 17 февруари в неделя независимост, САЩ тутакси ще я признаят. И ще ги последват още куп страни, включително и от Европа. Въпреки силните думи на руския външен министър, че Москва е категорично против едностранно обявената независимост,

въпреки резките предупреждения на Путин

въпреки решението му да анулира Договора за обикновените оръжия в Европа, въпреки декларацията му, че ще разположи “нови оръжия” по западната граница на Русия, за да бъдели те противотежест на заплахата от американските “бази” в Полша, Чехия, Румъния и България. Каква при това явно натягане на напрежение очаквате да бъде политиката на Америка при Буш? Но проблемът "Косово" най-вероятно няма да бъде решен бързо, ще го наследи следващият президент. Каква смятате, че ще е политиката на президента демократ? Тъй като моята прогноза е, че това ще бъде г-жа Хилари Клинтън, как мислите, че тя ще подходи към този проблем, който заплашва да надхвърли границите на сръбско-албанските вражди? Каква мислите, че ще е политиката й към угрозата от иранска атомна бомба? А към Ирак или към талибаните в Южен Афганистан и Западен Пакистан? Ами към предизвикателството на Путин?

Ами към България?

Както цялата ни енергетика е вързана като с корабни въжета за Русия?
Аз знам едно. И то е, че е време тези, които ни управляват, да престанат да се правят, че са забравили пълноправното членство на България в най-мощния на планетата военнополитически блок от 26 държави от двете страни на Атлантическия океан, три от които оглавяват списъка на ядрените сили и в който съюз важи правилото, че всяко нападение над една страна членка е равносилно на нападение над всички. Ако нашите следват политика, зад която стои увереност от горното правило, никой няма нито да ни подмята, нито да ни използва. Даже ако усмихнатата Хилари стане президент. Защото историята учи никога да не подценяваш жена с власт. А американският президент е държавникът с най-голяма власт в света на развитите демокрации.

Петко Бочаров
в-к Новинар




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. libertybell - Надявам се, че г-н Бочаров греши и че ...
17.02.2008 12:46
Надявам се, че г-н Бочаров греши и че следващият американски президент ще бъде отново републиканец.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4627036
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031