Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2007 17:45 - Закъсняло непатриотично за Ботев
Автор: ianchefff Категория: Изкуство   
Прочетен: 1961 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 06.06.2007 17:46


            Аз не съм патриот и никога няма да бъда.             Седя си сутринта пред компютъра, пия кафе и чета постинги по форумите. За Ботев. Понеже днес е втори юни, а аз от малък знам, че това е сакрална дата за България. Макар да не съм патриот, уважавам делото и творчеството на Ботев. За мен той е самобитен гений. Явно за някои не е.             Сирените ще посъбудят заспалите по спирки и площади. Някои ще се възмутят, че им нарушават спокойствието.             Някои отрано се разправят като хамали във виртуалното пространство.             За някои Ботев е най-великият българин. Според класацията “най-великите българи” не е.             Един пищи, че Турция трябва да се извини, заради геноцида както се извини Германия на eвреите.             Това ми се струва доста крайно.             Така ако тръгнем, ние ще трябва да се извиняваме на един куп комшии, затова, че сме се цвъкнали тук.             Има и македонски настроени хора, които си знаят своето.             Темата “втори юни”, явно е болезнена. И в “Памет българска” по Канал 1 едни разправят, че от експертизи преди и след втората световна война, било ставало ясно, че Христо Ботев не е убит от "свои" четници.             Е и?             За някои фактът, че България е държава от 1300 години е достатъчен да се зъбим наляво и надясно, да искаме компенсации и т.н.             То хубаво, ама кой да ни ги даде?             “Поклон пред Ботев че ни връща достойнството.“             То достойнството мисля, ако го нямаш и петима Ботевци да дойдат, пак няма да го намериш.             Разбира се, политизирането на датата не закъснява: “С Ботевски дух и  непримиримост да свалим червено-турската мафия на коалицията!”             Ъ? В смисъл?             Да направим клонинг на Ботев, който да поведе народа?             Май няма да стане.             Някой обяснява на македонците, че “езичето им” било написано на сръбска пишеща машина, а сутрин се кланяли на Аллах.             “Добре де, ам това какво общо има с Ботев”, възмущавам се почти на глас.             Чичо Пенчо, (примерно) държи на всяка цена да се съобщи по медиите, че куршумът, покосил Ботев бил турски.             А веднага след него други твърди, че Ботев бил пияница и псевдопоет.             Ъ?
            И моменталически следващият форумец подхваща темата за албанците в
Mакедония и как съвсем скоро в Македония щяло да има само албанци. А пък те се заяждали с България?             Де го чукаш, де се пука?             Един обяснява как в Сорбоната имало надпис със златни букви:   "Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипат свода небесен; гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!" 

            С “Пиянството на един народ” фрaнцузите се били подигравали с пиянството на българския народ. Щото имали фино чувство за хумор. И понеже Ботев бил “посредствен поет”.             А Славе Македонски бил много по велик от “пияницата пропаднал Ботев.”
             Пропаднал такъв!
            Аз имам две книжки на Славе Македонски. Едната е “Къде ходиш, разбойнико хубав”.             Да, много ми хареса. Разбрах, че Славиту (Македонски, не Трифонов) е бил член на БКП и това е било супер яко за неговата кариера на писател. Но чак пък по-велик от Ботев?             От Ботев?             Ей, алоoo?             Явно това, че Ботев директно казва в опчите на народа че е овчедушен и има робски манталитет не се харесва на този народ.             Но ако питаш някого на улицата ще ти каже: “че как, патриот съм. И аз и децата, и жената, и любовницата.”             Брей, патриот до патриота.             Подобно на това, че всеки се пише християнин, без да разбира за какво става дума.             В разправията е вкарана и “болезнената” тема за някои националисти за изследването на един германски учен, как е била нарисувана една картина за Баташкото клане. Решиха, че това клане се било отричало.             Ходи обяснявай, че няма нищо такова. Че хората правят едно изследване. Че не отричат нищо.             Аре по-леко с мебелите, а?             Ама нали живеем в сободна държава. Такава, каквато е искал да бъде и Ботев?
            Както казах, аз не съм патриот. Но мисля, че съм по-голям патриот от псевдопатриотите, с които е пълна България. Не се бия с юмрук в гърдите, не се разправям с всеки, който има по-различно мнение от моето.
            Но явно, точно  това не се харесва на “патриотите”.             Важното е, че днес е втори юни.             Нека за миг поне да се сетим за Ботев.             За творчеството и бунтарството му. Мисля, че ще е достатъчно.             Няма нужда от омраза.



Тагове:   непатриотично,


Гласувай:
0



1. viovioi - това е добро
08.06.2007 17:30
защо не беше в избрани на 2-ри?Поздрави!
цитирай
2. lava - Радваш ме!
09.06.2007 10:09
Свалям ти шапка.
цитирай
3. анонимен - Няма какво повече да кажа по въпр...
14.06.2007 17:13
Няма какво повече да кажа по въпроса. По-добре не бих го написала.Поздрави
цитирай
4. анонимен - С уважение....
18.07.2007 16:20
"В тъги, в неволи младост минува,
кръвта се ядно в жили вълнува..."
Като прочетох това ми станя ясно защо ми допадат писанията Ви. Поздравявам ВИ, и се радвам, че все пак има хора в Българиа, които обичат истината и мрязат "патриотарството"
цитирай
5. ianchefff - Благодаря ти,
18.07.2007 16:25
анонимен 4 :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4626970
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031