Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2007 14:11 - ПОРЪЧКОВАТА ВОЙНА С ТОРЕНТИТЕ
Автор: ianchefff Категория: Изкуство   
Прочетен: 1142 Коментари: 0 Гласове:
0



(от вестник Политика)


Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) поднови миналогодишната си PR-кампания за изчистването на българското интернет-пространство от пиратско съдържание. Проверка на "Политика" установи, че това е станало по сигнал на фирмата "Амотера БГ", регистрирана на Вирджинските острови на 7 август миналата година - два месеца след серия от операции, проведени от ГДБОП и столични следователи срещу торент-тракера Arenabg.com.
Година по-късно началникът на сектора за борба с компютърните престъпления Явор Колев обяви: "Има легална алтернатива". Така стана ясно, че интересите, които се защитават не са на държавата, както твърди, а на частната фирма "Амотера БГ", която предлага разпространяване на филми по интернет срещу минимално заплащане - 57 стотинки на заглавие.
Връзката с "Амотера" потвърди пред "Политика" и шефът на дирекция "Авторско право и сродни права" към Министерство на културата Георги Дамянов. Според него фирмата е в правото си да защитава своите интереси, тъй като е направила инвестиции, които трябва да си възвърне по някакъв начин.

Филтрирането

Държавни служители също влизат в понятието "обикновен потребител". От тази илюстрация, разпространявана в интернет се вижда как чиновник сваля от работното си място порнофилм. Коментарите на други потребители за това са: "Нека свалят. Техните компютри никой не ги закача, така че ще има от кого да дърпаме."

През февруари страната ни попадна за пореден път в списък 301 на териториите, в които американският бизнес търпи загуби. С това се обясняват официално предприетите акции срещу торент-тракерите (страници за обмен на файлове от стотици хиляди персонални компютри). В рамките на една седмица беше спрян един от най-популярните сайтове Zamunda.net. Под заплахата от арести спряха работа и SAB.BZ, Torenti.com и Masterstb.com. Процедурата, по която са действали служителите на ГДБОП, предвождани от началника на сектора за борба с компютърните престъпления Явор Колев е била идентична, разказаха пред "Политика" интернет-доставчици, които са били ощастливени с качулати визити: "Спирай тракера!" - Ама защо? - "Защото ще ти вземем цялото оборудване за проверка. Имаме право. Ще го държим при нас една година, пък ти после ако искаш се жалвай."
Пред алтернативата да се разделят с маршрутизатор за 15 000 евро, от който зависи основния им бизнес, доставчиците не са имали нито нерви, нито желание да спорят има ли законово основание за полицейщината в офисите им.Заплахите срещу Arenabg.com обаче са безрезултатни. За разлика от Zamunda.net, които са имитирали, че изместват сървъра си в Холандия, а той всъщност е бил през цялото време в България, от Arenabg.com предвидливо са прехвърлили сървъра си в САЩ, щата Тексас. Това означава, че вече не попадат под юрисдикцията на българското законодателство. А от гледна точка на американското са перфектни.
Така се стига и до безпрецедентна заповед до БТК с позоваване на чл.55 от Закона за МВР, да се филтрира достъпа на клиентите на компанията до сайта Arenabg.com. В първия момент всички други доставчици блокират достъпа до IP адрес 72.36.255.202. Само след няколко часа връзката е възстановена. Изгарят само клиентите на БТК, чиито договори за интернет са обвързани със стационарни телефони. В следващите няколко дни сървърът на Arenabg. com прегря от свръхнатоварване. Ако в други дни посещенията са били между 250 000 и 300 000, след офанзивата от страна на ГДБОП те стават между три и пет пъти повече.
 
Част от миналогодишните "доказателства". На кадрите, които предоставят от МВР като илюстрация на "пиратството" задължително се виждат кутии с дискове, независимо че те се продават свободно в магазините. На 16 март антимафиоти нахлуват в дома на собственика на домейна Елиан Гешев. Той вече е имал подобно преживяване миналата година. В сайта на МВР от 27 май 2006 г. може да се подсетим за какво става дума. Според информацията са били задържани "двама от най-висшите в йерархията на пиратски сайт". На едната от снимките може да се видят разпръснати върху маса пистолети. В информацията, в която арестуваните са упоменати с псевдонимите им PAYFORFREE и CSDEMO, не се съобщава нищо за пистолетите. Няма и как. Те са взети "назаем" от друго местопрестъпление. Погрешно попадналата снимка обаче продължава да стои прикачена към новината за пиратските арести.


Тагове:   война,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4635546
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930