Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2010 15:00 - Отворено писмо до другарката Фандъкова – понастоящем кмет на град София
Автор: ianchefff Категория: Други   
Прочетен: 10830 Коментари: 24 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Другарко Фандъкова,
           снощи, (за протокола) 18 май, 2010 година, случайно или не, ми се наложи да взема такси от летище “София”, Терминал 2, за ж.к. Дружба 1, където понастоящем живея. Не зная, дали сте запозната с организацията на летището в частта му за простосмъртни, но да ви кажа, че от едната му страна има отделено място за таксита на фирмата “ОК Супертранс”. Която фирма, доколкото ми е известно, е ОФИЦИАЛНИЯТ ПРЕВОЗВАЧ на летище “София” откъм таксиметрови услуги. Иначе има достатъчно място и за фирми като “ОК Супершанс”, “СК Супертранс” и прочие дуплекси, които според мен, по закон нямат право да имат толкова сходни имена с първопосоченото, но това е друга тема.
            Другарко Фандъкова, вие може би си мислите, че като се каже нещо, като се нареди или просто като се спомене по медиите и то вече е факт. Да ви кажа, не, не е така. А и вие нямате пръстена на Урумбурак, да си го завъртите на пръста и Арабела да цъфне пред вас. Не, не ви сравнявам с Урумбурак, опазил ме Господ. Само така се изразявам, да стане кристално ясно и да няма неразбрали.
            За какво ви пиша ли, другарко Фандъкова, се чудите в този момент, докато с една ръка отпивате топло кафе, с другата контролирате къртицата “София”, с трета ръка разчиствате боклука по улиците, с още по-друга направлявате строителството на нови детски градини, а с някоя още по-по-по-друга ръка посочвате верния път за стратегическо развитие на поверения ви (от народа) град?! Ами пиша ви затова, за което са ви обръщали внимание десетки други обикновени хора. Писали са се писма, статии по вестниците са се появявали, телевизии са излъчвали репортажи по този проблем.
            Проблемът е, че официалният таксиметров превозвач на летище “София”, а именно “ОК супертранс”, са банда смешници, които не си вършат работата. Може би не всички, но голяма част от тях. Нали знаете, покрай сухото гори и мокрото.
         Какво се случва ли? Такситата на тази фирма чакат курса на живота си. Знаете ли, другарко Фандъкова, какво е курс на живота? Не знаете? Курс на живота е бастун с основно образование да упражнява иначе уважаваната от мен професия – таксиметров шофьор. И да чака клиент, който да пожелае да бъде закаран до Перник. Или до Благоевград. А може и до Петрич, защо не, и там живеят хора, и там се трудят български граждани, за известно време решили да посетят някое кътче на планетата Земя, извън пределите на така милата ни родина. Това е курс на живота, другарко.
        Аз например живея в ж.к. Дружба 1. В 2 часа посред нощ няма автобуси, иначе с удоволствие бих ги използвал. Няма дори автобуси по най-безумната линия на софийския градски транспорт – 284. Защо е безумна, друг път ще обяснявам.
        Накратко “ОК Супертранс” предлагат превоз до квартал “Изток” за 25 кинта. Отказват да качат жена, която имала била много голям куфар. Той не е много голям куфарът й, а просто багажника на официалния превозвач е зает от газова бутилка. Окей, разбирам, криза е, но жената в 2 посред нощ ТИР ли трябва да си наеме? То, и желание да има, нали като звънне и каже “може ли един ТИР за летището” и във фирмата за тирове ще паднат от смях.
        Предлагат се и други екстри. Например транспорт до Централна автогара. Значи идва шофьорчето и вика: “предлагам транспорт до Централна автогара”. Не “За къде сте” или “трябва ли ви такси”, а направо за Централна автогара. Сигурно е прав, не знам каква е статистиката, но след като той така процедира, може би най-много пътници, слизащи от самолетите, пътуват за Централна автогара. В 2 посред нощ на Централната автогара е пълно с пицарии, бирарии, циркове, панаири, кина, кръчми, барове и всякакви други забавления за изморените пътници. Само МОЛ липсва, вижте нещо да се направи по въпроса. Че не е удобно някак автогарата на най-добрия град за живеене да си няма МОЛ. Или поне едно малко молче. Да има там, да се радват хората, след като ги докарат от летището.
           Такива работи. Аз все съм си мислел, че работата на таксиметровите шофьори е да превозват клиентите до желания от тях адрес. Нищо повече. Но може да не съм разбрал. Може пък да греша. Може пък в “ОК Супертранс”, да повторим пак – официалният таксиметров превозвач на летище “София”, да работят психоаналитици с по няколко висши образования, които първо приветстват пътниците за “добре дошли” с пазарене за тарифите и разстоянията. А после, ако благоволят да качат клиента, започва канонада от истории за жени, коли, времето и политиката, анализи на правителството, настоящето и бъдещето на държавата, спортни теми и всякакви други. Или пък мълчат. На мен лично снощи ми се падна точно такъв. Понеже стана ясно, че колегата му не ни е качил и той се нацупи, че “все на него му се падали такива”. Такива като нас, дето се качихме до ж.к. Дружба 1. Този мълча като кучи *** през цялото време. Нямам нищо против мълчанието, но неговото беше някак с възмущение. Разбирам го човека, извинявам се, защото сигурно не съм разбрал, че всичко това е нещо нормално.
         Toва е положението, другарко Фандъкова. Явно, представа си нямате какво се случва нощем на летище “София” откъм таксита. Защо ви наричам “другарка” сигурно също ви е странно. Но аз ще ви успокоя. Няма нищо странно в това. Докато в тази държава и в частност София и в още една частност (поради конкретния случай) таксиметровите коли на “ОК Супертранс – официалният таксиметров превозвач на летище “София”, не се подобри отношението на тези, които имат една единствена работа – да карат клиентите там, докъдето желаят, без да се правят на Зигмунд Фройд, без да ги изнудват за пари и без да ги тормозят с простотията си, аз ще ви наричам “другарко”. Защото това си е чист социализъм. Обещания, приказки, знамена, фанфари, гирлянди и прерязани ленти, а накрая Хасан пак го **бат. Образно казано.

П.С. Като добра другарка, ако горепосоченото не се отнася за вас, горещо моля за вашето съдействие. Защото летище “София” е едно от лицата на поверената ви столица. Ако това лице е цялото в гнойни пъпки (в ролята на пъпките – таксиметровите изнудвачи от “ОК Супертранс”), как да бъдем като останалите европейци, нали така? Помогнете да се изчисти едно от лицата на София и България. Направете едно добро дело.

И още нещо. Моля ви, по-внимателно да включвате в едно изречение думичките София, европейска, столица, най-добрия, град, живеене. Защото има твърде голяма вероятност някой да припадне от смях. И докато тази вероятност не намалее, не ги използвайте много често заедно. Все пак, криза е и болниците имат ограничен капацитет. Това е просто приятелски съвет, нищо повече.

Поздрави и приятен ден.

Янчо Янчев





Тагове:   град,   кмет,   писмо,   Отворено,   Фандъкова,


Гласувай:
18



1. swanlake - Ето това е типично в твой стил-ун...
18.05.2010 15:41
Ето това е типично в твой стил-уникално :))) Добре че живея далече от летището та до сега никой не ми е бил сърдит ,че ме вози :) И поради това си мислех,че ОФИЦИАЛНИЯ ПРЕВОЗВАЧ си работи по европейски. Добре че ме светна ,че съм се изпозаблудила :)
цитирай
2. ianchefff - swan,
18.05.2010 15:46
радвам се, че ти е харесало.
Не се радвам, заради повода по който го написах.
Ма, какво да се прави, няма идеално щастие.
:)))
цитирай
3. анонимен - ~
18.05.2010 16:17
glupak.
цитирай
4. swanlake - радвам се, че ти е харесало. Не се ...
18.05.2010 16:24
ianchefff написа:
радвам се, че ти е харесало.
Не се радвам, заради повода по който го написах.
Ма, какво да се прави, няма идеално щастие.
:)))


Няма,няма...няма идеално щастие! Мислил ли си да смениш квартала ,за да не те гледат накриво таксиметровите шофьори? Но гледай да е равномерно отдалечен от всички точки на столицата :)))
цитирай
5. ianchefff - swan,
18.05.2010 16:29
виж ся, аз си харесвам квартала, специално съм си го избирал и нямам намерение да се местя, заради този, онзи, това или онова.
След време ще видим.
:)))
цитирай
6. ianchefff - анонимен 3,
18.05.2010 16:57
благодаря.
:)
цитирай
7. cefulesteven - Повече от самолетите са всевъзм...
18.05.2010 18:02
Повече от самолетите са всевъзможните хиени, които кацат по летищата ни и дебнат за плячка. Ужас някакъв, дано го прочете. Че цяла България става за срам.
цитирай
8. ianchefff - stef,
18.05.2010 18:04
положението е трагично.
цитирай
9. jedi - Интересно...
19.05.2010 13:38
Какво ли ще се случи, ако се кача и му кресна: just drive you ignorant son of a bitch!
В интерес на истината, с 1280-ките досега никога не съм имал проблеми. Освен веднъж когато ми се наложи да търпя едно цигане на не повече от 20 с чалга от радиото.
А "ОК супертранс" са арогантни и неучтиви копелдаци.
цитирай
10. ianchefff - jedi,
19.05.2010 13:44
не знам какво ще се случи, но вече ще ползвам (засега поне) 1280.
:)
цитирай
11. soho - Много си прав,
19.05.2010 21:15
и това е положението не само на летището. Аз исках да си взема такси от Съдебна до Руски паметник, само защото ми беше много лошо. Разбира се нямаше да му дам само 2 лв... но не, и да умреш няма да ти обърнат внимание.

Само не одобрявам това за "другарката", защотот по времето на "другарите" такситата на един курс са качвали по няколко пътника, само за да не чакат на студа.
цитирай
12. анонимен - препоръка -стани палячо в Манчестър...
19.05.2010 22:00
Или в Холивуд! Няма да имаш проблеми !Сладур си ти.Голям.Самочуствието е хубаво нещо, ама има и простички неща и тогава - РИВЕМ.Клипове на БЕЛ фон.Внушения!.Можене!Изказ!.Дълбочина!Хиляди неща.Интелигенция ...
Успех в Холивуд,Рим или Кан.Като на палячото!
И бъди аристократ - не ми отговаряй!Мастър.
цитирай
13. анонимен - забравих-шофьорска му работа
19.05.2010 22:17
Аз съм "шофьорчето", дето вика.Учихме заедно.Беше отдавна...Мастър!
Бъди щастлив!Ти успя!Ти си знаеш ...
цитирай
14. анонимен - пак забравих-шофьорска му работа ...
19.05.2010 22:46
Забравих да ти благодаря за химна за за учителската стачка!Поклон!Дълбок!И искрен!
цитирай
15. eien - На кого приличат по манталитет нашите таксиметрови тузари: гатанка
20.05.2010 06:28
По време на атентата на 11.09 в Ню Йорк ВСИЧКИ!!!!!!!/абсолютно без никакво изключение/ таксиметрови щофьори в Ню Йорк са превозвали безплатно изплашени, стресирани и ранени, без оглед, че ще изцапат седалките с кръв...
По време на атентата в Московското метро, чакащите пред метрото московски таксиметрови шофьори са УТРОИЛИ до един сумите за превоз, независимо от разстоянието.
Питам, де...
цитирай
16. ianchefff - eien,
20.05.2010 09:56
както се казва, "задаваш отговори".
цитирай
17. milionche - Включвам се и
20.05.2010 16:23
аз в тезата, че споменатата таксиметрова фирма има какво да промени в отношението към клиентите. Заблуда е,Янч, че шофьорите се отнасят така само към пътници на близки разстояния - каквото е до Дружба. Преди 2 месеца посрещах дъщеря си в късен час и взехме такси до противоположния /по диагонал/ край на София- спрямо Дружба. Бяхме нахокани от един таксиметров шофьор, после от диспечера, който също не си вършеше работата. Качихме се на следващата кола, като заявих високо, че няма нужда посред нощ да ми крещят, защото не се справят с работата си и нямат еднакво отношение към клиентите. А аз да плащам за това! Няма нужда за никого...
Поздравления, че си насочил постинга към кметицата...Контрол липсва повсеместно, уви...
цитирай
18. ianchefff - mil,
20.05.2010 16:39
кофти ситуация, така да се каже.
:)
цитирай
19. анонимен - Контрал значи управление
24.05.2010 14:51
Можем ли да твърдим, че управляваме живота си ако ни мързи да упражняваме контрол над тези, на които поверяваме живота си? Възможностите са много. Трябва да започнем да се държим като граждани. Това е началото.
цитирай
20. анонимен - Да знайш барто..
24.05.2010 23:03
Мараба, барто!
Убаво ги куландрисваш, но барто глей се тика да е на балгарски ба барто. Се сма ентилигенти и не ти го дишам тоа ънглийски барто!
Чау готин!
цитирай
21. mikino - Хахахахахаха! Супер е! Интер...
26.05.2010 17:26
Хахахахахаха! Супер е!
Интересен ще ми отговора на г-жа кметицата, а и очаквам и отговора на всички, от които зависи това, защото този факт не е от днес или от вчера!
цитирай
22. ianchefff - mik,
26.05.2010 17:39
не се надявай, отговор няма да има.
:)
цитирай
23. eleni - ох
09.07.2010 22:50
да бяха само на летището... да ги черпиш по едно. Ама не са. Навсякъде са. Аз съм водила абсурдни разговори неведнъж със шофьори, които са се опитвали да ме убедят, че им е по-изгодно да седят на едно място, отколкото да вземат курс на малко разстояние. Опитах се добронамерено да разбера като как става така и не си ли изчисляват цената на километър, така че да е по-голяма от разхода за бензин. Но кротката ми математическа логика срещна ужасяващ отпор на няколко пъти. Не било така. Били на загуба. Е, аз ли съм виновна, че са на загуба?! И какво, аз да не би да ги бера парите от дърветата, че да трябва всеки път да им оставям "подразбиращи се" бакшиши, просто защото не намират за необходимо да ми върнат ресто? На мен в края на месеца шефът не ми дава повече пари, отколкото е договорената ми заплата, просто защото не му се намират точно банкноти, нали?
цитирай
24. ianchefff - да, ел,
09.07.2010 23:45
да.
:)))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ianchefff
Категория: Изкуство
Прочетен: 4625936
Постинги: 597
Коментари: 12004
Гласове: 32649
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031